Internet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
RI400 Raportointi- ja Viestintätyökalu muokkaa iSeiries tulosteita ja välittää viestejä sähköpostin – WEB/URL:n – matkapuhelin Internet:in kautta Windows.
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
Kuntalaispalautteen kokoamispalvelu Multibase Oy Tämä on kuvaus palvelumallista, jonka pohjalta Kauniaisten kaupunki käynnisti pilottiprojektin. palvelumalli:1-3.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Www-sivuston ja verkkopalvelun rakentaminen Miten tehdä yritykselle www-sivut?
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Internet-hajatelmia Terveysala, Kuopio Seppo Räsänen
Tiedonhaku internetistä Viralliset tiedonlähteet
INTERNET MEDIANA Pääpiirteitä
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Pia Hietala Annemari Siro Sirpa Tahvanainen
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Sosiaalinen media. Timo Suvanto
Tietokanta.
Sosiaalinen media.
Työskentely verkoissa Jaana Holvikivi EVTEK Tietojenkäsittelyn historiaa luku 2001 Ensimmäiset tietokoneet PC:t Suuret tietokoneet laskentaan,
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Oppimistehtävä 2. Venla Paunoen MERp07sBE. Aihealueet.
Internet  Lingua Franca, kaikkien ymmärtämä yhteinen kieli: TCP/IP tai UDP/IP. ”Kaikki maaiman tietokoneet, liittykää yhteen”.  Suomeen 1990-luvun alussa.
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Verkkosivut opettajan apuna
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Verkkotaitokoulutus Aloitus. Koulutuksen sisältö Verkonkäytön perustaitoja (3.11.) Tiedonhaku verkossa (10.11.) Työnhaku verkossa (17.11.) Asiointi ja.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Ohjelmointi.
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
Tietoverkot ja sosiaalinen media Nappulavallankumous Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan täydennyskoulutusta opettajille , Päivi.
WEB 2.0 — Sitä sun tätä Juha Kurri. Folksonomia Flickrissä on luovuttu tieteellisestä, tai muusta vakiintuneesta luokittelusta ja hierarkisesta lajittelusta,
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
Maija Laatikainen Anni Lantto Jannika Sammalkangas
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
HAJAUTTAMISEN IDEAA SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op.
JohdantotMyn1 Johdanto Verkkopalvelun koostamiseen käytetään koosteohjelmia ja ohjelmointikieliä. Verkkopalvelun toteutus voi vaatia myös palvelinohjelmointia.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
1ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala 09. Wiki-ideologiaa yhteisöllisyys avoimuus vuorovaikutteisuus yhteiskäyttö 2ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Surffailun salat Internet tutuksi. Mikä on Internet? Internet on samaan verkkoon liitettyjen palvelimien, reitittimien, kytkimien, keskittimien ja tietokoneiden.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
SPORTS TRACKER Tekijä: Nybäck Teemu TU09s Tiedonhaku internetistä.
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
INTERNET ja ROTARY Piiri 1420 Piirineuvottelu ROTARY INTERNATIONAL PIIRI 1420 PIIRINEUVOTTELU INTERNET JA ROTARY Jaakko Castrén Lauttasaaren.
Tietoturvaprojekti 6h.
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
Tietoturva internetissä
Joku muu on voinut jo löytää saman
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
Blogger Teppo Räisänen.
Esityksen transkriptio:

Internet

INTERNET Internetin perusta luotiin 1960-luvulla Yhdysvalloissa, puolustusministeriön käynnistäessä rahoituksen ARPAnet-tietoverkon rakentamiseen vastauksena Neuvostoliiton onnistuneelle Sputnik-satelliitin laukaisulle. Projektin tarkoituksena oli luoda hajautettu, ydiniskun kestävä viestintäjärjestelmä.

INTERNET ARPAnetin levitessä laajemmin akateemiseen (yliopistot) käyttöön, siitä alettiin ensimmäisen kerran käyttää nimitystä ”Internet”, jolla tarkoitettiin yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuutta. Yritykset liittyivät mukaan myöhemmin, ja niitä kiinnostivat erityisesti sähköposti- ja tiedostonsiirtopalvelut.

Selainohjelma Verkkoselain (tai pelkkä selain) on tietokoneohjelma, joka antaa käyttäjänsä katsella ja lähettää tekstiä, kuvia ja muita WWW-sivuilta löytyviä tietoja. Tim Berners-Lee, joka kehitti HTML-kielen tiedon jakelemiseen, teki myös ensimmäisen WWW-selaimen nimeltään WorldWideWeb vuonna 1990. Hän esitteli sen kollegoilleen CERN:ssä maaliskuussa 1991.

Selainohjelma Ratkaiseva tekijä Internetin läpilyönnissä oli kuitenkin graafisen tuen lisääminen selaimiin. Maailman ensimmäinen graafinen selain oli suomalainen Erwise. Erwin oli neljän suomalaisen opiskelijan yhteinen opinnäytetyö Teknillisessä korkeakoulussa (Tietokonelehti 2009)

Verkkojen verkko

INTERNETin rakenne perustuu yksittäisiin keskuskoneisiin, reitittimiin ja lähiverkkoihin jotka on kytketty toisiinsa. jokaisella Internet-koneella on osoite, jonka perusteella viestit ja muu tiedonsiirto löytää tiensä oikeaan osoitteeseen.

IP-osoite Osoite esitetään numerolla muodossa 193.166.118.49. Sama osoite bittimuodossa voisi olla 11001100.10011000.10111101. 01110100. Numeroa on vaikea muistaa, joten se voidaan antaa ns. URL–nimenä, kuten www.uwasa.fi

INTERNETin palveluja 1/8 Internetin tarjoamia palveluja on mm. sähköposti keskusteluryhmät www-sivut Hakukoneet ja -robotit blog, wiki

1. Sähköposti viestien lähettämistä tietokoneelta, verkon välityksellä, toiselle tietokoneelle. käyttäjillä pitää olla sähköpostiosoite lähetetty viesti tallentuu vastaanottajan sähköpostilaatikkoon josta se käydään lukemassa sähköpostiviesti voidaan tuhota, siihen voidaan vastata tai lähettää edelleen. sähköpostiviestiin voidaan liittää liitetiedostoja ja kuvia. ongelmana roskaposti (spam)

2. Keskusteluryhmät keskusteluryhmät on järjestetty hierarkkisesti aiheen mukaan viestien lukemiseen ja lähettämiseen tarvitaan keskusteluryhmiä varten tehty ohjelma käyttäjien välinen keskustelu tapahtuu artikkeleiksi kutsuttujen tekstimuotoisia sähköpostiviestejä muistuttavien tekstisanomien avulla

3. WWW -peruskäsitteitä I Internet – hajautettu, monipuolinen tietojenkäsittely-ympäristö, jonka toteutus perustuu HTML-kielisten hypermedia sivujen siirtämiseen HTTP käytännöllä koostuu sivuista jotka voivat olla eri puolilla maailmaa

www –peruskäsitteitä II www-palvelin yksittäinen tietokone Internetissä, jolla esimerkiksi organisaation www-sivut sijaitsevat. Tietokoneen www-palvelinohjelmisto toimittaa koneelta haetut sivut Internetiin kytketyille työasemille ja niiden selainohjelmille.

www –peruskäsitteitä III kotisivu www sivujen selaamisen aloituskohdaksi soveltuva sivu, joka sisältää yleensä kyseiset www sivut tuottaneen organisaation tai hankkeen (tai henkilön) kuvauksen ja muita perustietoja sekä viitteitä tietosivuille www-sivu yksittäinen hypermedia sivu

4a) Hakukoneet Hakukone on internet-pohjainen ohjelma, joka etsii jatkuvasti internetistä uusia sivuja eritellen ja liittäen ne hakemistoonsa erityisten hakusanojen mukaan. Tulostettavien sivujen analysointi tapahtuu käytännössä eri hakukoneissa erilaisilla menetelmillä. Näitä menetelmiä kehitetään jatkuvasti paremmiksi ja toimivammiksi, ja niiden täsmällinen toiminta on joka hakukoneessa suuri salaisuus, jota ei paljasteta.

4b) Hakurobotit on tietokantaohjelma, joka hakee selaimen tapaan webin palvelimissa olevia verkkosivuja, indeksoi eli tallentaa niistä tiedonhakua varten tiettyjä kenttiä. Robotin tallentamien tietojen pohjalta luodaan tai päivitetään tietokanta, josta Internetin käyttäjä voi tehdä hakuja. Hakurobottien toimintaa voidaan rajoittaa robots.txt-tiedostolla

Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti blogeissa vietit ovat aikajärjestyksessä uusin ensimmäisenä blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus

Blogi Ulkopuoliset voivat vain kommentoida blogia blogin omistajalla on mahdollisuus tarkastaa blogit ja päättää julkaiseeko hän kommentin Hakukone blogeille Esimerkki: The White House blog AlexStubb

Wiki verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata, usein ilman sivustolle kirjautumista Vuorovaikutteisuus ja muutosten tekemisen yksinkertaisuus tekevät wikistä tehokkaan yhteisöllisen kirjoittamisen työkalun Wikiin voidaan luoda dokumentteja käyttäen yksinkertaista merkintäkieltä ja selainta

Wiki Esimerkkejä: Wiki sanakirja (in English) Linux – wiki Suurimmat wikit (englanniksi)

Muuta IRC Internet Phone ( Skype, Google+ [Chat, hangout], Mese )

WEB 2.0 Yleisesti termillä Web 2.0 viitataan siihen, mitä jotkut pitävät World Wide Webin toisena vaiheena. Termin kannattajat viittaavat sillä seuraavanlaisiin asioihin: Siirtyminen toiminnallisempiin, www-pohjaisiin sovelluksiin Sosiaalisempi lähestymistapa sisällön tuottamiseen ja jakeluun, jossa korostetaan avointa kommunikointia, päätösvallan hajauttamista ja tiedon vapaata jakamista ja uudelleen käyttöä

WEB 2.0 Web 2.0:aa kuvaavat mm. seuraavat asiat Laaja verkottuminen ja laajakaistat ”Kollektiivinen” älykkyys vs. käyttäjätuotanto 24/7 (twitter.com) Avoimuus (whitehouse.gov) Uudelleen mikasus (mashups - HousingMaps)

WEB 2.0 Web 2.0:aa kuvaavat mm. seuraavat asiat Uusiutuva, käyttäjäsuosioon perustuva ( digg ) Paljon uusia kokemuksia – videot, kuvat, visuaaliset ympäristöt ( flickr ) Web sivut toimivat kuin työpöydän sovellukset

WEB 2.0 Web 2.0:aa kuvaavat mm. seuraavat asiat Palvelun tulonmuodostus perustuu ilmoitteluun Uusia käsitteitä ja teknologioita on yhdistetty Web 2.0 -ilmiöön, esimerkiksi: podcasts, RSS –syötteet vempaimet (widgets)