© 2010 IBM Corporation1 Bannerikaruselli  Bannerikaruselli on sisällönhallinnan komponentti, jolla voidaan laittaa www-sivulla haluttuun kohtaan näkymään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Advertisements

Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Image Gallery JavaScriptin avulla Juha Konttinen 1.
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
TILDA-Verkkotilastointi
Tämän esityksen avulla osaat ladata PAF 5
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Moodlen ohje opiskelijoille
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ubuntuun LAMP server sekä Samba tiedostonjako palvelu.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Internet-viestintä on helppoa! Käyttökuvaus 4.0
PowerPoint-ohje © Teemu Sillantaus Teemu Sillantaus
Word – joukkokirjeet ja tarrat
Kuvan tuominen sivulle Työvaiheet käytettäessä Kuvanhallinta-toimintoa: 1. Ladataan kuvatiedosto oman tietokoneen hakemistosta sivustolle 2. Liitetään.
Sähköpostin uudelleenohjaus Eetu Maukonen. Avaa selain Etsi sähköpostistasi kyseinen kohta Asetuksista etsi ”Säännöt” ja klikkaa uusi sääntö Sieltä valitse.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
1. Avaa omat tiedostot Pakatut tiedostot vievät vähemmän tallennustilaa ja ne voi siirtää toiseen tietokoneeseen nopeasti. Pakattuja ja pakkaamattomia.
Suomi-Venäjä-Seuran Jäsenrekisteriohjelma
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
PowerPoint-esitys OHJE.
AT-STARTTI OPPILAAN OPETUSVERKON JA INTRAN PERUSTOIMINTOJA.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
© 2010 IBM Corporation Tervetuloa! Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus Janne Tasa – Hel.fi–julkaisujärjestelmän käyttökoulutus, kurssipäivä
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
XHTML ja linkit Inline-elementti Linkki tehdään a-elementillä ja linkin kohde ilmoitetaan href- attribuutilla Absoluuttinen linkki Helian pääsivulle: Siirry.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
© 2010 IBM Corporation1 Palautesivun esittely  Palautesivua käytetään pääasiassa palautteen lähettämiseen virastoihin. Palautesivun pitäisi löytyä jokaisesta.
MultiMaker 7.0 Workshop Ohjelma, jossa voidaan luoda näyttäviä multimediasisältöjä. Yhtä sisältökoko-naisuutta kutsutaan esitykseksi. Ohjelmointitaitoja.
CSS Dreamweaverilla Matti Viitala KaHa/OAMK 2005.
© 2010 IBM Corporation1 Sisällönhallinta, kirjautuminen  Sisällönhallinnan etusivu –
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
OFFICE-TUOTTEIDEN KÄYTTÖ RT- TABLETILLA WORD EXCEL POWERPOINT ONEDRIVE.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Kirjautuminen Opiskelijat kirjautuvat yleensä sisään vieraana. Kirjoita nimesi kenttään ja kirjaudu sisään. Voit kirjautua sisään myös omilla tunnuksilla.
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
TERVE Piirto-ohjeet LibreOffice-ohjelmistolla
Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo Syksy 2016
Otsikko Näitä mallipohjia kopioit näin:
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Komponenttikirjaston muokkaus
Kuvien piirtäminen LibreOffice Draw.
Ohje yhdistyspalvelut-sivustolle
Microsoft SharePointin mukauttaminen Verkkosivusto
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Esityksen transkriptio:

© 2010 IBM Corporation1 Bannerikaruselli  Bannerikaruselli on sisällönhallinnan komponentti, jolla voidaan laittaa www-sivulla haluttuun kohtaan näkymään useita erilaisia bannerikuvia. Karusellin kuvat eivät näy samanaikaisesti, vaan kuvat vaihtuvat näkyviin yksi kerrallaan syrjäyttäen näkyvistä edellisen kuvan. Kuvan vaihtuminen tapahtuu www-sivun päivittyessä.  Karusellin kuvat vaihtuvat satunnaisessa järjestyksessä. Karuselli arpoo yhden kuvan näkyviin karuselliä varten www-sivulle lisätyistä kuvista. Toimintatapa on samansuuntainen kuin Hel.fi-sivujen ylälaidan otsikkokuvilla.  Kuvaan voi liittää www-linkin. Samassa karusellissa voi olla useampia kuva-linkki -pareja. Lisäksi yhdellä www-sivulla voi olla 5 bannerikarusellia.  Jokainen bannerikuva voi olla yksilöllisen kokoinen. Samassa karusellissa kannattaa kuitenkin käyttää samankokoisia kuvia ja muistaa www-sivulle asemoidut palstarajat. Liian iso kuva voi rikkoa www-sivun ulkoasun.  Bannerikarusellin luomisessa on 3 vaihetta: 1.Lisätään www-sivulle paikat karusellin kuville ja linkeille eli kuva- ja linkkielementit 2.Lisätään paikkoihin halutut kuvat ja linkit 3.Lisätään lopuksi varsinainen karusellikomponentti www-sivulle haluttuun paikkaan esimerkiksi sisältötekstikenttään tai lisätietolaatikkoon.

© 2010 IBM Corporation2 Bannerikarusellin elementit, rakennuspalkat  Toisin kuin otsikkokuville, bannerikaruselleille ja sen käyttämille elementeille ei ole toistaiseksi määritelty valmiita paikkoja www-sivujen pohjissa eli ns. luontimallipohjissa. Siitä syystä karuselli ja sen käyttöön liittyvät elementit täytyy lisätä käsin www-sivulle.  Bannerikarusellissa käytetään kirjastoon tallennettuja kuvakomponentteja. Jokaista kuvakomponenttia varten sivupohjaan lisätään yksi elementti, johon määritellään kuva ja linkki.  Elementtien lisäämisessä tulee noudattaa tiettyä nimeämiskäytäntöä, koska www- sivulla voi olla useampia karuselleja, tulee elementeissä määritellä, mihin karuselliin tietyt kuvat ja linkit kuuluvat. –Kuvakomponentteja käytettäessä: KaruselliXBanneriY, missä X on karusellin numero ja Y osoittaa monesko karusellin kuva. HUOM! Linkkipaikka sisältyy jo kuvakomponenttiin. –Kirjoitusmuotojen on oltava samat, vain numerot vaihtuvat. Jos kirjoitusmuoto on erilainen, kuva ei näy karusellissa.  Elementtien nimet liittyvät aina vain kyseiseen www-sivuun, jonne ne ovat lisätty. Tällöin kahdella eri www-sivulla voi kuitenkin olla samalla tavalla nimetyt elementit. Esim. etusivulla elementit on nimetty Karuselli1Banneri1, Karuselli1Banneri2, Karuselli1Banneri3 ja yhteystietosivulla myös Karuselli1Banneri1, Karuselli1Banneri2 jne. silti karuselli toimii.  Karusellikomponentti, joka käyttää elementtejä, sijaitsee common-kirjastossa.

© 2010 IBM Corporation3 Kuvakomponenttien käyttäminen bannerikarusellissa 1/3  Tee kuvakomponentit valmiiksi viraston kirjastoon.  Avaa www-sivu, johon karuselli halutaan.  Lisätään www-sivulle paikat karusellissa käytettäville kuvakomponenteille. Paina Elementtien hallinta.  Valitse kuvakomponenttia varten elementtilajiksi: Linkki.  Nimeä elementti: KaruselliXBanneriY, jossa X on karusellin ja Y on bannerin järjestysnumero. Muista sama kirjoitusmuoto, vain numerot vaihtuvat. Kopioi sama teksti myös näyttöalueen otsikoksi.  Paina Lisää ja elementti ilmestyy alapuoliseen elementtilistaan.  Toista elementin lisääminen niin monta kertaa kuin tarvitset kuvia karuselliin. Jokaista kuvaa varten täytyy olla yksi elementti.  Paina OK.  Tallenna sivu. 3

© 2010 IBM Corporation4 Kuvakomponenttien käyttäminen bannerikarusellissa 2/3  Sisältöön (www-sivupohjaan) on ilmestynyt elementti, johon pitää lisätä sisältö.  Jos kuvaan liitetään linkki, jonka kohteena on www- sivu, valitse linkkityypiksi Ulkoinen URL-osoite ja lisää www-osoite sille varattuun tekstikenttään. Absoluuttinen osoite portaalin ulkopuolisia ( ) ja suhteellinen (/hki/helsinki/fi/Palvelut/Liikunta+ja+ulkoilu) Hel.fi-portaalin sivuja varten.  Täytä vain alla mainitut kohdat, muihin asetuksiin ei tarvitse koskea.  Linkin näyttömuoto on kuvakomponentti.  Valitse kuva -näppäimellä kuva selataan sisällönhallinnan kuvakomponenttikirjastosta.  Linkin kohde Ei mitään -valinta avaa linkin samaan ikkunaan (kohde Hel.fi-portaalissa) ja Uusi ikkuna - valinta uuteen (kohde muualla kuin Hel.fi-portaalissa, ulkoisilla www-sivuilla).  Tallenna sivu. 4

© 2010 IBM Corporation5 Kuvakomponenttien käyttäminen bannerikarusellissa 3/3  Jos kuvaan liitettävän linkin kohde onkin sisällönhallinnassa oleva tiedosto: Linkkityypiksi valitaan Sisältö, tiedosto tai kuva.  Avautuu näkymä, jossa paina Valitse sisältö, tiedosto tai kuva.  Avautuu näkymä, jonka Linkkityyppi -alas- vetovalikosta valitaan Tiedosto, koska vain tiedostokomponenttien käyttö on tuettu. Selataan valittava tiedosto viraston omasta tai common- kirjastosta ja painetaan OK.  Täytä vain alla mainitut kohdat, muihin asetuksiin ei tarvitse koskea.  Linkin näyttömuoto on kuvakomponentti.  Valitse kuva -näppäimellä kuva selataan sisällönhallinnan kuvakomponenttikirjastosta.  Linkin kohde Ei mitään -valinta avaa linkin samaan ikkunaan (kohde Hel.fi-portaalissa) ja Uusi ikkuna -valinta uuteen (kohde muualla kuin Hel.fi-portaalissa, ulkoisilla www-sivuilla).  Tallenna sivu. 5

© 2010 IBM Corporation6 Karusellikomponentin lisääminen www-sivulle sisältöön  Kun tarvittavat elementit bannerikuville on tallennettu www-sivuun valmiiksi, voidaan sivulle lisätä niitä käyttävä kuvakaruselli.  Avaa www-sivun tekstin sisältökenttä editoriin muokattavaksi  Valitaan Lisää-painikkeen alasvetovalikosta Bannerikaruselli ja valitse avautuvasta Pop Up -näkymästä karuselli 1-5, riippuen siitä minkä karusellin kuvat ja linkit halutaan ilmestymään kyseiseen paikkaan ja painetaan Lisää.  Tallenna www-sivu.  Varmista karusellin toimivuus ja kuvien asettuminen esikatselun (hkistaging) kautta.  Jos haluat lisätä bannerikarusellin muualle kuin sisältökenttään voi html-koodin puolella viitata: loppunumero on vaihdettavissa 1-5 välillä.  Esimerkki bannerikarusellin muusta sijoituspaikasta on useimpien virastojen etusivuilla oikeassa laidassa olevat ns. pikalinkit-alue.  Muista tallentaa www-sivu ajoittain eri vaiheissa, kun etenet karusellin lisäämisprosessissa.