Teksti, taito ja tavoite

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Tuokio puhe-esiintymis-taidoille
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Muutamia käsitteitätMyn1 Muutamia käsitteitä •Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan,
puheemme uudistava voima
Kääntäjät osana EU-viestintää
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Päivän erikoinen ÄI1.
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Lasten suusta.
Vaillinaiset apuverbit: must
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Opetus ja kansainvälisyys toimivaksi kokonaisuudeksi
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Rendez-vous 21: what does it take to be 21 in the 21st century Maritta Riekki Myllytullin koulu CIMO
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Mitä asenne tarkoittaa?
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
omena banaani appelsiini tomaatti kurkku paprika
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
Vokaaliharmonia A B ranska + lainen läinen ranskalainen tshekki + lainen läinen tshekkiläinen kolumbia + lainen läinen kolumbialainen norja + lainen läinen.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Today’s Special ENA5 Fall älä jaa sanoja otsikon numero (älä muuta otsikkoa) sanamäärä ei saa ylittyä liikaa! sanaston monipuolisuus! ajattelun.
Levels? Matti Isokallio Berliinin kommunikea “Ministers encourage the member States to elaborate a framework of comparable and compatible qualifications.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Today’s Special ENA5 Spring 2015 kirjoita paperiin nimesi kirjoita nimesi oikein älä jaa sanoja otsikon numero on oltava (älä muuta otsikkoa) kirjoita.
1 Rio s05 / Liisa Marttinen Kertaus: Semaforit Semaforin operaatiot: sem s = n; # semaforin alkuarvo P(s); # jos s
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Today’s Special Päivän pannu ENA otsikon numero on oltava; jos kirjoitat myös otsikon, sitä ei saa muuttaa älä koskaan kirjoita marginaaliin.
1 Rio / Auvo Häkkinen Kertaus: Semaforit Semaforin operaatiot: sem s = n; # semaforin alkuarvo P(s); # jos s
SF 2007 (T.Hopeavuoren materiaali & Tekniikan viestintä) TYÖELÄMÄN ARKIVIESTINTÄ Vastaanottaja- ja tilanneanalyysi.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Thoughts about Good Life Collected by Tuovi Kurttio, Pääkaupunkiseudun.
EK102b Uuden testamentin teologia Luennot Petri Luomanen Eksegetiikan laitos.
1 Syntaksin harjoituskurssi CYK140 Harjoitustehtäviä 10.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
RAAMATUN TUTKIMUS.
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Nokian seurakunnan strategia
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Tieteellinen raamatuntutkimus
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Grammary What’s On 6 Unit 2.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
voida (can, to be able to) & saada (to get, receive)
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Hermeneuttisia näkökulmia
Luku 13 – Raamatun tutkimus
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Esityksen transkriptio:

Teksti, taito ja tavoite Miten saarnata vakuuttavasti? Leif Nummela STI 18.4.2012

Raamatun tekstien luonteesta ja vaikutuksesta

Raamatun totuusväittämät Erich Auerbach: ”The Bible’s truthclaims are tyrannical.” ”The world of the Scripture stories is not satisfied with claiming to be a historically true reality – it insists that it is the only real world…The Scripture stories...seek to subject us”

Mitä puheella tehdään? Lokuutio Illokuutio Perlokuutio Interlokuutio ”Joku sanoo jotakin, jollekin, jostakin”

Raamatun totuudellisuus Raamatun totuudellisuus/aitous (subjektiivinen totuusehto) - suhteessa sisäiseen maailmaan - Raamatun tekstit ilmentävät aidosti kirjoittajan (Jumalan) intention Raamatun totuus (objektiivinen totuusehto/korrespondenssi) - suhteessa ulkoiseen maailmaan - Raamatun tekstit ilmentävät todellisuutta sellaisena kuin se on olemassa

Raamatun totuudellisuus 3. Raamatun soveltuvuus/relevanssi (intersubjektiivinen totuusehto) - suhteessa sosiaaliseen todellisuuteen - Raamatun tekstit puhuttelevat lukijaa ajankohtaisesti, ilmentävät oikein persoonien välisen (Jumalan ja ihmisen välisen ja ihmisten välisen) relaation

Sana: idoli vai ikoni? Ikoni: lukija kohtaa tekstissä kirjoittajan sille antaman merkityksen/sanoman Hermeneuttinen realismi: teksti – samoin kuin puhe – todella välittää sanoman lukijalle Raamatun tekstien kautta Jumala itse puhuttelee, opettaa, lohduttaa, varoittaa jne. meitä

Sana: idoli vai ikoni? Idoli: tekstissä itsessään ei ole sanomaa Lukija antaa itse merkityksen lukemalleen. Sana idolina ei osaa itsessään puhua eikä kommunikoida mitään uutta. Idoli on kuin peili jossa lukija kohtaa omat arvonsa, uskomuksensa ja kuvansa. Vrt. Mooses vuorella hakemassa ilmoitusta ja Aaron valamassa epäjumalankuvaa: ”Tässä on sinun Jumalasi”

Mitä Raamatun inspiraatiosta seuraa? (jatk.) Raamattu ei ole ainoastaan ylin auktoriteetti uskonasioissa se on myös armonväline sanallinen ilmoitus/Jumalan puhe/Raamattu on pääarmonväline ilman sitä emme tiedä mitään muiden armonvälineiden sisällöstä, merkityksestä ja vaikutuksesta vrt. Kristuksen todellinen läsnäolo ehtoollisessa ja Raamatussa

Mitä Raamatun inspiraatiosta seuraa? (jatk.) Raamatun yhtenäisyys, joka on sekä pelastushistoriallista että teologista sama Jumala VT:ssa ja UT:ssa UT:n pelastusoppia perustellaan VT:n teksteillä on kuitenkin huomioitava, että kolmiyhteisen Jumalan ilmoituksena Raamatun yhtenäisyys on moneudessa, ei ykseydessä

Opetuksen valmistaminen Raamatun tekstistä Taito Opetuksen valmistaminen Raamatun tekstistä

Askeleet tekstistä saarnarunkoon 1. Mitä teksti sanoo? Tekstin sisäinen koherenssi ja logiikka 2. Mikä on välitön tekstiyhteys? 3. Mikä on tekstin yhteys kirjaan kokonaisuudessaan? 4. Mikä on tekstin kanoninen yhteys? 5. Mikä on tekstin sanoma ja relevanssi meille tänään

Mihin pyrit saarnallasi? Tavoite Mihin pyrit saarnallasi?

Yksi puhe – monta tavoitetta 1. Tiedon välittäminen 2. Opettaminen 3. Vakuuttaminen 4. Varoittaminen 5. Nuhteleminen 6. Kehottaminen 7. Lohduttaminen 8. Rohkaiseminen 9. Motivoiminen 10. Innostaminen