Rakennusliike Sorvoja OY

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiihtokeskus Paljakka
Advertisements

makramee-tekniikalla
Kokemuksia viljan kuivauksesta automatisoidulla hakekuivurilla
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Keskuskaavio, esimerkki 1
4 TEHO.
Enervent® Passiivitaloratkaisut Olemassa olevat rakennukset vievät 40% kokonaisenergian kulutuksesta Passiivitaloinstituutin määritelmä passiivitalosta:
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Kerrostalon matalaenergiaratkaisut 2010
Oulaisten Yritystalo Oy
Matchsaver esitelmä Markku Syväniemi – Regional Sales Director
STONEL-TIILIVERHOUS ISÄLTÄ POJALLE!
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Wiiste Oy SolidRH & Relia.
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
Lämpökuvaus Lämpökuvaus on nopea tapa paljastaa kiinteistön rakenteiden lämpöteknisiä ongelmia rakenteita rikkomatta. Lämpökuvauksella saadaan nopeasti.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Hiihtokeskus Ukko Halla. Hiihtokeskus – Laskettelurinteitä noin 17 kpl – Hissejä 5 kpl – Murtomaahiihtolatuja 160 km – Asuntovaunualueella on 450 vaunupaikkaa,
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Rakennustyömaan olosuhdehallinta ja rakenteiden kuivattaminen
PAROC CGL 80 Asennus työmaalla
Gasek oy.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Profood Oy. Tuotteet ja tilat Perunajalosteiden valmistus – Noin 50 työntekijää – Suuri energian kulutus – Höyrykattiloiden yhteisteho noin 10MW – Huomattavat.
Betonimestarit Oulainen oy Centria tutkimus ja kehitys |
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
KODIN ENERGIANKÄYTÖN JAKAUTUMINEN
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2011 / Jyväskylän yliopisto.
LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT.
Rakennustyömaan sääsuojaus ja olosuhdehallinta
Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt, perusteet Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.
Vuoden Energiaperhe -kilpailu 2014 Energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfall Oy
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
1 Betoniauton kuljettaja sai sähköiskun 20 kV:n ilmajohdosta TOT-raportti 22/00.
HEATEX-system on ainutlaatuinen energiansäästöjärjestelmä.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Tietoturva.
Mikä on turvallisuustuokio
Energian säästäminen.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
METALLIN HOHTO VALU KOHTA KOHDALTA.
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
Kaupungit.
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
INVERTTERI Maalämpöpumppu
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

Rakennusliike Sorvoja OY

Yritys Rakentaa teollisuus-, liike-, asunto-, yms rakennuksia Noin 60 työntekijää Perheyritys Urakoi useita rakennuskohteita alueella Paikallaan valettavien betonirakenteiden lämmitys Talvirakentaminen Betonivalujen lämmittäminen sisältä päin Kaikki energia menee valun lämmittämiseen Mietitään myös mahdollisia muita energian säästökohteita rakennustyömaalla

Talvirakentaminen Routa pitää poistaa maasta, jotta siihen voi rakentaa Lumi, jää ja vesi ei saa päästä rakenteisiin Betoni vaatii riittävän korkean lämpötilan kovettuakseen Vaikeat olosuhteet hidastavat työn tekemistä

Sovellukset energiankulutuksen vähentämiseksi talvirakentamisessa Rakenteiden suojaaminen ja eristäminen Sopivan ajankohdan valitseminen lämpötilan mukaan Sopivan lämmitysmenetelmän valitseminen Erikoisbetonien käyttö betonitöissä Tilan kattaminen

Rakennusajankohdan valitseminen Talvirakentaminen on kalliimpaa ja hitaampaa kuin kesärakentaminen Laadukas talvirakentaminen vaatii ammattitaitoa Kovilla pakkasilla valtaosa energiakuluista menee lämmitykseen Jo valuajankohdan siirtäminen pois kovilta pakkasilta saa aikaan merkittäviä säästöjä

Rakenteiden suojaaminen Rakennettava alue on ensin puhdistettava lumesta, jäästä ja vedestä Lumen ja veden pääseminen rakenteisiin estetään kattamalla Rakennettava alue voidaan kattaa kokonaan tai vain välttämättömin osin Selvästi suurin osa rakennuksista katetaan vain osittain

Betonityöt Betonin kovettuminen alkaa riittävän korkeassa lämpötilassa Liian matala lämpötila varsinkin valun alussa heikentää betonin laatua Riittävä lämmitys on välttämätöntä Erikoisbetoneilla voidaan nopeuttaa kovettumista sekä valaa kylmemmissä oloissa ilman lämmitystä Betonin lujuuden kehitys Punainen: +40 °C, 16 tunnin jälkeen +20°C Musta: +20°C Sininen: +5°C

Lämmitysmenetelmät Lämmitys voidaan kohdistaa suoraan lämmitettävään kappaleeseen, jolloin koko lämpö menee vain kappaleen lämmittämiseen Lämmityslanka Muottilämmitys Säteilylämmitys Kuumabetoni lämmitysputkisto

Valun lämmittäminen sisältä Valettavan kohteen lämmittäminen sisältä päin on energiatehokkaampaa kuin ulkoa päin lämmittäminen. Yleisesti käytetty tekniikka on ollut valumuotin peittäminen pressulla ja pressun sisäpuolen lämmittäminen sähköpuhaltimella. Sähköpuhaltimen sähköteho on tyypillisesti noin 9kW Valun sisään asennettava lämmityslangan teho voi olla samassa kohteessa vain 1kW Näin ollen lämmityskulut putoavat 1/9 osaan. Toisaalta on huomioitava myös muotin tarkempi eristäminen, etteivät nurkat ja reunat pääse jäätymään.

Älykäs ohjausjärjestelmä Otetaan käyttöön rakennustyömaan älykäs ohjaus, joka ohjaa rakennustyömaan kaikkia toimintoja. Tietokoneen ohjaama järjestelmä ohjaa ja anturoi kaikkia rakennustyömaan toimintoja, esimerkiksi betonivaluja Järjestelmä huomio sääennustukset, vallitsevan säätilan sekä tulostaa työmaan päivittäiset raportit, jotka mestari allekirjoittaa ja arkistoi.

Muita säästömahdollisuuksia Betonivalun anturointi, eli lämpötilan, kosteuden, yms. mittaaminen. Anturointitietojen perusteella ohjataan betonin lämmitystä tarpeen mukaan Anturoinnin perusteella saadaan myös tallennettua valun tiedot trendikäyräksi, josta voidaan ennakoida valun laatua Sääennustuksien hyödyntäminen erilaisten rakennusvaiheiden tekoajankohdan päättämisessä Rakennustyömaalla voi olla monia vaihtoehtoisia rakennustöitä yhtaikaa. Tehdään kovilla pakkasilla sisätöitä, jos sääennustukset kertovat, että muutaman päivän päästä ilma lämpenee ja voidaan energiatehokkaammin suorittaa esim. betonivalu.

Yhteenveto säästöistä Rakennustyömaalla on paljon säästökohteita Säästäminen vaatii myös investointeja Asioiden miettiminen ja tarkempi suunnittelu säästää huomattavasti energiaa