Tietojenkäsittelyn osatekijät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Marratech Käyttöohjeita. Ellei bookmarks –listassa ole haluttua palvelinta, osoitteen voi kirjoittaa suoraan osoiteriville:
Advertisements

Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Avonet Digilehtiö käyttö
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Active directory.
Toimisto-ohjelmien käyttö tutkimuksen apuvälineenä
SAP Yksi ERP-sovellus.
Internetin ilmaisohjelmat
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
Linuxin rakenne ja ominaisuudet
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Käyttöjärjestelmien perustehtävät
41MTI04AIK 4150C ATK- JA TIETOLIIKENNE. Marja-Riitta Mäläska Ari Vainionpää
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Kiintolevyn osiointi.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Pupesoft myyntireskontra
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Tietojenkäsittelyn osatekijät
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Toimisto-ohjelmat Linuxissa
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Atte Lukkari /OH4 Syksy 2006.
ADSL Eetu Leppänen 02TL3.
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen0 - 1 Tervetuloa! CT50A2601Käyttöjärjestelmät (4 op)
Windows NT Mika Purmonen
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
A Linux -järjestelmät WINE-API SEKÄ VIRTUALISOINTIOHJELMISTOT
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Vapaa aihe Kysymykset.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Taulukkolaskennan perusteet
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Virtuaalisointi.
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Kalenteri 2005 AJAVA – Ajanvarausjärjestelmä CSP Compact Software Products.
Tietokonemadot Aleksi Tarhonen Henri Yletyinen.
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Valvoja: Professori Raimo Kantola Ohjaaja: DI Saara Marmo
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Hankintasuunnitelma.
WMware, Wine, Win4Lin & Bochs Voiko windows-ohjelmia käyttää Linuxissa ?
Toimisto-ohjelmat Linuxissa Mikael Hätinen & Antti Ukkonen OH2.
JavaStation haastaa PC:n oppilaitoksissa Pasi Häkkinen TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio Multimedian monet muodot, Tampere-talo.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Tietokoneiden luokitus E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
Officen hyötykäyttö yrittäjän näkökulmasta, Vapaan lähdekoodin ohjelmat / niiden tarjoamat mahdollisuudet yrittäjälle Kouluttaja: Timo Laapotti / F4U –
Iak115 Dokumenttien käsittely ja tietoverkot Dokumenttien käsittely ja tietoverkot — kurssirunko 1. Windows-käyttöliittymä ja ‑ tiedostojärjestelmä;
GNOME ja KDE Jani Pesu GNOME GNOME (GNU Network Object Model Environment) on graafinen työpöytäympäristö. Käytetään Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä.
Silverlight Expression Blend 3 työkaluna. Mikäs on Silverlight? (1/2) Pääasiassa teknologia webbiin –Internet Explorer –Mozilla –Opera –Safari.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Lehden tietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto.
Linux-käyttöjärjestelmä. Mitä Ubuntu tarkoittaa ? Mitä Ubuntu on ? ● Afrikkalainen sana → zulu- ja xhosa-kielistä ● Kuvaa yhteisöllisyyttä ● Voidaan suomentaa.
Oma Nimi Tilaisuuden nimi Pvm Paikkakunta. Mikä on VALO-CD? Kohderyhmä: tavalliset suomalaiset ihmiset Käyttöjärjestelmä: Windows XP/Vista/7 Sisältää.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Riku Heino ja Milo Hakalahti
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Esityksen transkriptio:

Tietojenkäsittelyn osatekijät Ihmiset Human ware Ohjelmisto Software Laitteisto Hardware

tai näin: Ihmiset Ohjelmisto Laitteisto

Tietokoneohjelmien jaottelu

Tietokoneen käyttöjärjestelmä

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot niin, että sovellusten ei tarvitse niitä hoitaa

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen (ellei käyttöjärjestelmää olisi, jokaiseen sovellukseen olisi tehtävä tällainen ohjelma ja se kasvattaisi sovelluksen kokoa) käynnistää sovellusohjelmat huolehtii tulostamisesta pitää huolta muistien hallinnasta

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows-historiaa pohjana DOS-käyttöjärjestelmä ja Windows toimi vain sen käyttöliittymänä Windows 2.0, 1987 ikkunat, muuten lähinnä tekstiä Windows 3.0, 1990 graafisuus lisääntyi, kaupallinen menestys Windows 95 ulkoasu muuttui nykyisen tapaiseksi DOS-käyttöjärjestelmää ei enää taustalla vaan Windows oli oma käyttöjärjestelmänsä Windows 2000 Windows XP ja lisää tulee http://www.microsoft.com/finland/mscorp/history.mspx

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ DOS (Disk Operating System) Aikaisemmin mikroissa käytettiin MS-DOS-käyttöjärjestelmää. Koska DOS oli merkkipohjainen, sen päälle kehitettiin havainnollisempi, graafinen Windows-käyttöliittymä. DOSissa käytetään FAT (File Allocation Table) tiedostojärjestelmää. Tämän päivän käyttäjä ei joudu enää juurikaan tekemisiin DOSin kanssa.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 3.x Windows-käyttöliittymä asennetaan DOSin päälle. Windowsia ei voi sanoa käyttöjärjestelmäksi, koska DOS on asennettava ennen Windowsin asennusta. Windows on graafinen käyttöliittymä, jossa käytetään kuvakkeita ja jota voidaan ohjata hiirellä.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 95 Windows 95 on korvannut Windows 3.x:n ja DOSin, sillä se "sisältää" ne. Windows 95 on itsessään käyttöjärjestelmä, sillä se voidaan asentaa suoraan tyhjään koneeseen eikä DOSia tarvitse asentaa lainkaan. Windows 95 -kone voidaan kuitenkin tarvittaessa käynnistää DOS-tilaan ja käyttää DOS-ohjelmia.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows NT 4.0 Windows NT-ympäristössä toimivat Windows- ja Windows 95 -ohjelmat sekä DOS-ohjelmista suurin osa. Windows NT voidaan käynnistää myös DOS-tilaan kuten Windows 95.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 98 / Windows Me Windows 98 on tarkoitettu erityisesti kotikäyttäjille, kun NT on tarkoitettu työtarkoituksiin. Myös kotikäytössä Windows 98 jäänee viimeiseksi Windows 95:n ytimeen pohjautuvaksi käyttöjärjestelmäksi, kun Windowsissa siirrytään NT-pohjaisuuteen.

Selvitä erot ja ominaisuudet ? KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 2000 / Windows XP Selvitä erot ja ominaisuudet ? http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/os.htm

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Muita käyttöjärjestelmiä OS/2 WARP, IBM:n graafinen käyttöjärjestelmä. Siinä toimivat omien sovellusten lisäksi sekä 32- ja 16 -bittiset Windows-ohjelmat samoin DOS-ohjelmat. Unix on lähinnä suurimpien tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja käytetään paljon esim. palvelimissa kuten Linux. SCO-Unix ja Linux soveltuvat myös mikrotietokoneisiin. Unix ja Linux ovat yleisiä esim. www-palvelimissa.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linux on Linus Torvaldsin yhdessä muiden kehittäjien kanssa kirjoittama ilmainen Unixiin perustuva käyttöjärjestelmä. Linux on riippumaton POSIX-implementaatio, jossa on todellinen moniajo, virtuaalimuisti, jaetut kirjastot, kunnollinen muistinhallinta, TCP/IP-verkkotoiminnot ja muut Unixeille tyypilliset ominaisuudet.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linuxia levitetään GNU General Public Licencen ehdoilla ja sen lähdekoodi on vapaasti saatavissa. Linuxia käytetään paljon palvelimissa, mutta työpöytiä se ei ole vieläkään vallannut eikä ehkä ikinä valtaakaan.

Esimerkki Word Käyttöjärjestelmä Kiintolevy Käyttäjä pyytää tallentamaan asiakirjan levylle Esimerkki Word Word ohjaa pyynnön käyttöjärjestelmälle Käyttöjärjestelmä Käyttis, tässä Windows, huolehtii tallennuksen halutulle laitteelle Kiintolevy

Pitääkö tavallisen käyttäjän hallita käyttöjärjestelmää? Jokainen käyttäjä kommunikoi käyttöjärjestelmän kanssa suoraan mm. käynnistäessään haluamansa ohjelman, kopioidessaan, siirtäessään tai poistaessaan tiedostoja tai katsoessaan tiedostoluetteloita. Kommunikointi tapahtuu Windowsissa sen käyttöliittymän (user interface) kautta Graafisen käyttöliittymän avulla kommunikointi on helppoa

Sovellusohjelmat Sovellusohjelmilla tehdään varsinainen työ! Sovellusohjelmat ovat käyttöjärjestelmäkohtaisia esim. MS Word toimii Windowsin alaisuudessa

Työvälineohjelmat korvaavat jonkun vanhan työkalun: kirjoituskoneen, laskimen, ruutupaperin Tekstinkäsittely (mm. Word) Sähköposti (Outlook) Internet-selaimet (Internet Explorer) Taulukkolaskenta (Excel) Julkaisuohjelmat (PowerPoint) Kuvankäsittelyohjelmat (PhotoShop) Lomakeohjelma (Infopath)

Erikoissovellukset Erikoissovellus ohjelmoidaan joko alusta alkaen yrityksen tarpeisiin tai se räätälöidään yritykselle sovelluksen perusversiosta Esimerkkejä: Winha on opintosuoritusrekisteriohjelma Mimosa on lukujärjestysten laatimisohjelma Amadeus on matkatoimistojen varausohjelma Passeli on pienen yrityksen kirjanpito-ohjelma Econet on taloushallinto-ohjelma SAP on ERP- eli toiminnanohjausjärjestelmä

Käyttämäsi sovellusohjelma voi sijaita paikallisena eli omalla työasemalla (esim. Word) oman yrityksen/organisaation palvelimella (esim. Winha) ohjelmaa käytetään yrityksen oman tietoverkon välityksellä ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelimella (esim. Optima?) ohjelmaa käytetään Internetin välityksellä salasanasuojaus Aina et havaitse eroa missä sovellus on eikä sinun tarvitsekaan tietoliikenneongelmien aikana on hyvä tietää mitkä ohjelmat ovat paikallisia ja käytettävissäsi

Tietokoneen käyttöliittymä

Käyttöliittymä (user interface) Jokaisessa ohjelmassa on oma käyttöliittymänsä = rajapinta, jota käyttäjä käyttää ja jonka ohjelmasta näkee Useimmat Windowsiin tehdyt sovellus-ohjelmat noudattavat käyttöliittymässään Windowsin ”standardia” Käyttöliittymien suunnitteluun on ruvettu kiinnittämään yhä enemmän huomiota Graafinen käyttöliittymä, GUI (graphical user interface)

Hyvän käyttöliittymän ominaisuuksia: Opittavuus Käyttöliittymä on nopea ja helppo oppia Muistettavuus Käyttäjä voi helposti palauttaa mieleensä ohjelman käytön Virheettömyys Käyttäjä tekee vähemmän virheitä Käyttöliittymä estää virheiden tekoa Kohtalokkaat virheet eritoten on estettävä Tehokkuus Työskentely on nopeaa ja tehokasta Tyytyväisyys Esteettisyys vaikuttaa tyytyväisyyteen Ihmiset ovat erilaisia! Räätälöitävyys erilaisille käyttäjille: tehokäyttäjille oikopolut, satunnaiselle käyttäjälle selvät valikot jne.

Tehtävä: Kirjoita mielipiteesi WinhaWillen käyttöliittymästä. myös: millainen WinhaWille on edellisten viiden ominaisuuden näkökulmasta? Kirjoita Wordilla ja tallenna omaan kansioosi (siis KAPA10:lle). Lähetä tuotos opettajalle (Ari Vainionpää) sähköpostilla liitetiedostona (attachment).