Avannepotilaan hoito Rita Simola.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Erittäminen /ulostaminen
Advertisements

Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Silmäproteesin valmistus
Aseptinen työskentely
Inkontinenssi Rita Simola.
Varpu Kultti Avannehoitaja Keski-Suomen keskussairaala
Ruuansulatus Bg9/TH Hampaat maitohampaat, pysyvät 20 32
Syöpäpotilaan ravitsemus
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Erittäminen /ulostaminen
Kuohuviinin valmistus
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Lasten näytteenotto Etelä-Karjalan keskussairaalassa
Omavalvontasuunnitelma
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
HENKILÖHYGIENIA 4/9/2017
Fotosynteesi.
Käsihygienia.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
SYÖPÄ.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
ISLANNIN LUONNONOLOT.
Y Matti Meikäläinen K50.0 Morbus Crohn ilei Z92.2 Aikaisemmin tehty ileostooma M81.9 Osteoporoosi X alkaen ja toimintakyky on heikentynyt.
Syöpä.
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Opas hoitajalle EKG:n vuorokausinauhoitukseen
Käden infektiot.
SUBRAPUBINEN KATETRI.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
Lämmön mittaaminen. Monenlaisia mittausvälineitä  ns. perusmittareita  digitaalikuumemittareita  korvakuumemittareita Normaalilämpö on korvasta ja.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Epilepsia.
Nestetasapaino.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Renkaiden Vaihto.
Ummetuksen lääkehoito
Aseptinen työskentely
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Haihtuminen.
Peg-huuhteluavanne potilaan ohjaus
Kemian opetuksen päivät
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
Avanne – Kui tuo on tommonen, mitä sille tehdään?
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Avannepotilaan hoito Rita Simola

Avanne on kirurgisesti tehty ruuansulatuskanavan eritteiden ulostuloaukko.

Paksusuoliavanne Paksusuoliavanne sijaitsee vasemmalla alavatsalla navan alapuolella. On joko pysyvä, jolloin sulkijalihakset poistetaan, tai väliaikainen, jolloin avanne suljetaan yleensä noin 3 kuukauden kuluttua primaarileikkauksesta.

Syynä paksusuoliavanteeseen lähellä peräaukkoa sijaitseva peräsuolen syöpä, jota ei voida poistaa kirurgisesti ilman sulkijalihasten poistoa. Paksusuolen perforoituminen suolitukoksen, divertikkeleiden puhkeamisen tai trauman seurauksena ja synnynnäinen peräaukon puuttuminen lapsilla.

Ohutsuoliavanne Pysyvä tai väliaikainen Syy on yleensä haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti, syöpä tai perinnöllinen paksusuolen polyyppitauti. Sijaitsee navan oikealla puolella.

Virtsa-avanne Syynä on virtsarakon syöpä tai joskus krooninen, vaikeasti hoidettava virtsainkontinenssi. Aina pysyvä ja sijaitsee navan oikealla puolella.

Tarkkailu Avanteen limakalvon vitaalisuus ja väri Vaalea väri: matala B-Hb Tummanpunainen: verenkiertohäiriö Eloton, kuoliossa oleva: uusintaleikkauksen tarve Tyrän muodostuminen avanteeseen Avanteen pullistuminen ulospäin Iho avanteen ympärillä Ärtyy erityisesti ohutsuoliavannepotilailla. Ihorikkoja syntyy eritteen päästessä iholle.

Suolanpuutteen merkkejä (etenkin ohutsuoliavannepotilailla) suonenveto väsymys voimattomuus janon tunne pahoinvointi pienet virtsamäärät. Laboratoriokokeet P-K, P-Na, B-PVKT, P-Krea

Virtsa-avanteen toiminta Alkaa välittömästi ja toimii useita kertoja vuorokaudessa.

Paksusuoliavanteen toiminta Alkaa yleensä 5. leikkauksen jälkeisenä päivänä ja toimii säännöllisesti 1–2 kertaa/vrk tai joka toinen päivä. Normaali uloste on kiinteää. Ripulointi viittaa suolen toiminnan häiriöön.

Ohutsuoliavanteen toiminta Alkaa miltei välittömästi ja toimii säännöllisesti 2–3 tunnin kuluttua aterioinnista. Normaali uloste on löysää. Ohutsuolierite on osattava erottaa ripulieritteestä

Puhdistaminen Sidos poistetaan varovasti tukien toisella kädellä vatsan ihoa, koska avanteen limakalvo vuotaa herkästi verta. Avanne suihkutetaan puhtaaksi. Pesuaineiden käyttöä suoraan avanteeseen vältetään. Kuivataan huolellisesti esimerkiksi talouspaperilla. Avannetta ympäröivälle iholle ei suositella käytettäväksi voiteita, koska ne vaikeuttavat sidosten pysymistä iholla.

Vanhan pussin poisto ylhäältä alas

Ympäröivän ihon suihkutus ja kuivaus

Paksusuoliavanteen pussit Suljettu pussi, yksi- tai kaksiosainen sidos, joka vaihdetaan, kun suoli on toiminut. Pieni pussi tai avannekorkki, kun suoli tyhjennetään säännöllisesti suolihuuhtelun (irrikaation) avulla, jolloin joka toinen päivä laitetaan 750 ml kädenlämpöistä vettä peräruiskeen tapaan avanteen kautta paksusuoleen.

Avannehoidon välineet

Yksiosaisia avannepusseja

Kaksiosaisia avannetuotteita

Ohutsuoliavanteessa käytetään pohjasta tyhjennettävää sidosta, joka vaihdetaan tavallisesti joka toinen päivä. Virtsa-avanteessa käytetään virtsapussia, jossa on takaiskuventtiili. Yöksi laitetaan katetripussi, joka yhdistetään avannepussiin. Ennen uuden sidoksen kiinnittämistä siihen leikataan tarkasti avanteen muotoinen aukko, jotta se suojaa alla olevaa ihoa eritteiltä.

Uuden levyn laitto: lämmitys ja silittely ihoon kiinni

Uuden pussin kiinnittäminen levyyn Alhaalta ylöspäin

Pussin kiinnityksen testaus

Iho-ongelmat Jos avanteen ympärillä olevaa ihoa alkaa kirvellä, avannesidos on vaihdettava. Iho-ongelmaa aiheuttavan eritevuodon syy selvitetään. Ärtynyt iho suihkutetaan huolellisesti lämpimällä vedellä ja kuivataan.

Sidos tiivistetään pastalla tai tarkoitukseen tehdyillä tiivistysrenkailla. Erityisongelmissa otetaan yhteyttä paikalliseen avannehoitajaan.

Lisätietoja FINNILCO ry on avannepotilaiden yhdistys www.finnilco.fi/Jäsenyhdistykset Vertaistukea Sopeutumisvalmennus tiedotusta/koulutusta