Tietokoneen käyttöjärjestelmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokannat: MySQL ja PostgreSQL. Yleistä • Relaatiotietokantaohjelmisto, jolla voidaan luoda, ylläpitää ja muuttaa ja hallinnoida tietokantoja • Avoin.
Advertisements

Tietojenkäsittelyn osatekijät
Muistit, apumuisti, cd-, dvd-levyt ja asemat, USB-muisti
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Active directory.
Käyttöjärjestelmät KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU
IBM WebSphere Application Server Mediatekniikan Seminaari Mikko Matilainen.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
Linuxin rakenne ja ominaisuudet
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Käyttöjärjestelmien perustehtävät
Kiintolevyn osiointi.
Ari Rannisto1 Käyttöjärjestelmät •yhden käyttäjän yksiajojärjestelmät •yhden käyttäjän moniajojärjestelmät •monen käyttäjän moniajojärjestelmät.
Kuinka rakentaa tietokone itse
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Samba seminaari. Historiaa  Ensimmäinen versio 1992  Kehittäjä Andrew TridgellAndrew Tridgell.
Tietojenkäsittelyn osatekijät
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
ADSL Eetu Leppänen 02TL3.
Käyttöjärjestelmät Johdanto. Kurssimateriaalista 15 lukua, jotka vastaavat enemmän tai vähemmän 15 kahden tunnin pakettia Perustuu Gary Nuttin Operating.
Windows NT Mika Purmonen
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
OpenLab yhteistyö paikallisten yritysten kanssa - OpenLabin perustaminen - Open Source –seminaari - yhteistyömahdollisuudet muiden projektien.
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
A Linux -järjestelmät WINE-API SEKÄ VIRTUALISOINTIOHJELMISTOT
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Virtuaalisointi.
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Valvoja: Professori Raimo Kantola Ohjaaja: DI Saara Marmo
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Linuxissa pelaaminen TEEMU KOIKKALAINEN. Yleistä PC-Pelejä dominoivalla Windowsilla pyörii oikeastaan kaikki tietokonepelit. Mutta myös Linuxille on saatavilla.
Oletusasetusten tekeminen Päävalikolla voit aluksi tehdä kaikki oletusasetukset, jotka sitten ovat voimassa aina kun käytät RI400. Voit toki tehdä ne myöhemminkin.
GIMP ja muut kuvankäsittelyohjelmat
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
WMware, Wine, Win4Lin & Bochs Voiko windows-ohjelmia käyttää Linuxissa ?
Jaakko Markkanen & Ari Laine. Yhteisö, joka kehittää työpöytäympäristöä KDE SC (Software Compilation) Avoimen lähdekoodin ja voittoa tavoittelematon yhteisö.
JavaStation haastaa PC:n oppilaitoksissa Pasi Häkkinen TTKK/DMI/Hypermedialaboratorio Multimedian monet muodot, Tampere-talo.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Tietokoneiden luokitus E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
Roni Leinonen.  Nimi tulee Gentoo pingviinistä, joka on nopeiten uiva pingviinilaji  Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002  Käyttäjällä on täysi.
HIPARI.
Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba.
Iak115 Dokumenttien käsittely ja tietoverkot Dokumenttien käsittely ja tietoverkot — kurssirunko 1. Windows-käyttöliittymä ja ‑ tiedostojärjestelmä;
GNOME ja KDE Jani Pesu GNOME GNOME (GNU Network Object Model Environment) on graafinen työpöytäympäristö. Käytetään Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä.
Samba - perustietoja Samba on ilmainen ”Open Source” –ohjelma (GNU GPL). Sitä on kehitetty vuodesta 1992 alkaen. Toimii mm. tiedosto- ja tulostuspalvelimena.
Jean Danielsbacka EL3 Linux. Samba? ● Tiedosto- ja tulostuspalvelin, joka toimii lähes missä tahansa TCP/IP:tä tukevassa ympäristössä ● Samba on ilmainen.
Linux-järjestelmät (A271227) Gentoo Linux -käyttöjärjestelmä Petri Keltanen TI07.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
CT30A LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI Samba Linux-työ Ville Mälkiä
Lähiverkot -erikoistyökurssi Linux -työ Network File System 22.4 Jarkko Pulli.
.NET ohjelmointi C#-kielellä RäsSe, lokakuu 2004.
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Kovalevy-liitännät Ahti Kare.
Tietoturva. F-Secure Maksullinen ja melko kallis: vuoden lisenssi kolmelle tietokoneelle kustantaa 79.90€ Saatavilla yli 25 kielellä, myös suomeksi Sisältää.
EV3-ohjelmointi Lumapäivät Lahti.
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
GIMP ja muut grafiikkaohjelmat
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tekijä: Tommi Kesti TI15S
Riku Heino ja Milo Hakalahti
Kehitetty vuonna 1995 (Michael Widenius ja David Axmark)
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Esityksen transkriptio:

Tietokoneen käyttöjärjestelmä

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot niin, että sovellusten ei tarvitse niitä hoitaa

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen (ellei käyttöjärjestelmää olisi, jokaiseen sovellukseen olisi tehtävä tällainen ohjelma ja se kasvattaisi sovelluksen kokoa) käynnistää sovellusohjelmat huolehtii tulostamisesta pitää huolta muistien hallinnasta

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ DOS (Disk Operating System) Aikaisemmin mikroissa käytettiin MS-DOS-käyttöjärjestelmää. Koska DOS oli merkkipohjainen, sen päälle kehitettiin havainnollisempi, graafinen Windows-käyttöliittymä. DOSissa käytetään FAT (File Allocation Table) tiedostojärjestelmää. Tämän päivän käyttäjä ei joudu enää juurikaan tekemisiin DOSin kanssa.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 3.x Windows-käyttöliittymä asennetaan DOSin päälle. Windowsia ei voi sanoa käyttöjärjestelmäksi, koska DOS on asennettava ennen Windowsin asennusta. Windows on graafinen käyttöliittymä, jossa käytetään kuvakkeita ja jota voidaan ohjata hiirellä.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 95 Windows 95 on korvannut Windows 3.x:n ja DOSin, sillä se "sisältää" ne. Windows 95 on itsessään käyttöjärjestelmä, sillä se voidaan asentaa suoraan tyhjään koneeseen eikä DOSia tarvitse asentaa lainkaan. Windows 95 -kone voidaan kuitenkin tarvittaessa käynnistää DOS-tilaan ja käyttää DOS-ohjelmia.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows NT 4.0 Windows NT-ympäristössä toimivat Windows- ja Windows 95 -ohjelmat sekä DOS-ohjelmista suurin osa. Windows NT voidaan käynnistää myös DOS-tilaan kuten Windows 95.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 98 / Windows Me Windows 98 on tarkoitettu erityisesti kotikäyttäjille, kun NT on tarkoitettu työtarkoituksiin. Myös kotikäytössä Windows 98 jäänee viimeiseksi Windows 95:n ytimeen pohjautuvaksi käyttöjärjestelmäksi, kun Windowsissa siirrytään NT-pohjaisuuteen.

Selvitä erot ja ominaisuudet ? KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 2000 / Windows XP Selvitä erot ja ominaisuudet ? http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/os.htm

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Muita käyttöjärjestelmiä OS/2 WARP, IBM:n graafinen käyttöjärjestelmä. Siinä toimivat omien sovellusten lisäksi sekä 32- ja 16 -bittiset Windows-ohjelmat samoin DOS-ohjelmat. Unix on lähinnä suurimpien tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja käytetään paljon esim. palvelimissa kuten Linux. SCO-Unix ja Linux soveltuvat myös mikrotietokoneisiin. Unix ja Linux ovat yleisiä esim. www-palvelimissa.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linux on Linus Torvaldsin yhdessä muiden kehittäjien kanssa kirjoittama ilmainen Unixiin perustuva käyttöjärjestelmä. Linux on riippumaton POSIX-implementaatio, jossa on todellinen moniajo, virtuaalimuisti, jaetut kirjastot, kunnollinen muistinhallinta, TCP/IP-verkkotoiminnot ja muut Unixeille tyypilliset ominaisuudet.

KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linuxia levitetään GNU General Public Licencen ehdoilla ja sen lähdekoodi on vapaasti saatavissa. Linuxia käytetään paljon palvelimissa, mutta työpöytiä se ei ole vieläkään vallannut eikä ehkä ikinä valtaakaan.