Asevelvollisuuden vaikutus nuorten miesten työuraan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaaehtoisen asepalveluksen toimivuustutkimusmalli
Advertisements

Toimintaympäristö
FinDM II - tutkimus ja Diabeteksen kustannukset Suomessa - tutkimus
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Valtion uusi vuosilomasopimus
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin päihdehuollon palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna AV
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Suomen kansantalous 2010-luvulla Juhana Vartiainen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
Asevelvollisuus kansantalouden näkökulmasta
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Asevelvollisuuden kustannukset Asevelvollisuusseminaari Helsinki
Seminaari Eurooppa-sali, Malminkatu 16, Helsinki
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Lasten vaikutus äidin palkkaan Perhevapaiden palkkavaikutukset -seminaari Jenni Kellokumpu.
Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Metoditehtävä 1.Tee ohjelma, jonka tehtävänä on laskea jonkin tietyn käyttäjän syöttämän välin numeroiden summa. (Esim. käyttäjän syötöllä 1 ja 5 ohjelma.
Pentti Valkeajärvi Riistan- ja kalantutkimus Laukaan kalantutkimus ja vesiviljely Päijänteessä siialla on suuri taloudellinen merkitys ammatti- ja vapaa-ajankalastajille.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Ulla Hämäläinen & Pentti Takala
Palkkojen muutos, työn tulo-osuus ja globalisaatio
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
TAITEILIJAN ASEMA 2010 –TUTKIMUS infotilaisuus Tutkija Kaija Rensujeff Taiteen keskustoimikunta/tutkimusyksikkö.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Janne Junes Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Tutkimus varasto-virtaussysteemin.
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin päihdepalvelut
Work Research Centre University of Tampere Toisen asteen koulutuksen läpäisemistä ja keskeyttämistä koskeva tutkimus Simo Aho.
Sekoitellaan.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Opintoaikojen rajauslaki WebOodissa Inka Paukku, Tietohallintopalvelut, TaiK.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Tilinpäätös 2004.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Yrjö Lahtinen, Teija Mikkola1 Suurten kaupunkien ja koko maan väestö (ikäryhmittäin )
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2019
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulot ja rahoitus Eeva Poutiainen, Juha Knuuti ja Janne Salonen.
OPINTOTUKI OPINTOIHIN ULKOMAILLA KELA MYÖNNETÄÄN  Jos opinnot vastaavat Suomessa tuettavia opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2013 Reijo Ailasmaa.
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
7 Palkasta maksetaan veroa s
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Väestö ja väestönmuutokset
Yritystukien vaikutuksista
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Turun väestönkehitys ja vuotuinen muutos
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Esityksen transkriptio:

Asevelvollisuuden vaikutus nuorten miesten työuraan Roope Uusitalo Professori, HECER

”Asevelvollisuus kustannustehokkain tapa organisoida maanpuolustus” Totta jos kustannuksiksi lasketaan vain suorat valtion budjetissa näkyvät kustannukset Mutta entä vaihtoehtoiskustannukset? Kustakin miesikäluokasta n. 70 % suorittaa edelleen 6 – 12 kuukauden varusmiespalveluksen Tämä alentaa työllisyyttä ja viivästyttää opintoja, mutta kuinka paljon?

Asevelvollisuuden kustannusten arvioinnin vaikeus Kustannuksia on vaikea arvioida järjestelmässä, jossa lähes kaikki suorittavat varusmiespalveluksen Varusmiespalveluksen suorittavien vertaaminen palveluksesta vapautettuihin on harhaanjohtavaa, koska palveluksesta (esim. terveydellisistä syistä) vapautetut ovat hyvin valikoitunut joukko, jonka menestys siviilielämässä olisi todennäköisesti erilainen kuin palveluksen suorittaneiden ilman varusmiespalveluksesta johtuvaa eroakin

Esimerkkejä asepalveluksen vaikutusten mittaamisesta Angrist (1990, 2011): Käyttää hyväksi Vietnamin sodan kutsunta-aineistoa. Kutsuntanumerot arvottiin, alhaisen kutsuntanumeron saaneilla suurempi todennäköisyys joutua palvelukseen. Arvonnasta johtuen ei systemaattisia eroja kutsuntoihin joutuneiden ja muiden miesten välillä 1990: Iso negatiivinen vaikutus, Vietnamin veteraaneilla 15% pienemmät vuositulot 2011: Vaikutus kadonnut, myös positiivista vaikutusta johtuen kasvaneesta koulutustasosta (GI Bill) Imbens & van der Klaaw (1993): Hollannissa kohorttien välillä vaihtelua palvelukseen kutsuttavien osuudessa, 1959 kohortti ei suorittanut asepalvelusta ollenkaan Tulos: Asepalveluksen suorittaminen pienentää vuosituloja 9 vuotta palvelukseenastumisiän jälkeen n. 10%

Tämä tutkimus Varusmiespalveluksen vaikutuksen mittaaminen Suomessa lähes mahdotonta, koska vertailukelpoinen verrokkiryhmä puuttuu Sen sijaan palvelusajan pituuden vaikutuksen selvittäminen on mahdollista. Palvelusajat muuttui 1998. Palvelusajan pituuden muutos ehkä myös relevantimpi tutkimuskohde, koska varusmiespalveluksen lakkauttaminen on lähitulevaisuudessa epätodennäköistä. Sen sijaan esim. Siilasmaan työryhmän raportissa keskusteltiin 4 kuukauden palvelusajasta.

Tutkimusasetelma Palvelusaikojen muutos vuonna 1998 pidensi pisimmän palvelusajan 11 kuukaudesta 12 kuukauteen ja lyhensi lyhimmän palvelusajan 8 kuukaudesta 6 kuukauteen. Ero pisimmän ja lyhimmän palvelusajan välillä siis piteni 3 kuukaudella Arvioidaan tämän kolmen kuukauden palvelusajan suhteellisen muutoksen vaikutusta vertaamalla lyhyen ja pitkän palvelusajan suorittaneiden työllisyyttä, opiskelua ja tuloja 18-30 vuoden iässä; ennen ja jälkeen vuotta 1998 palvelukseen astuneiden välillä

Tutkimusaineisto 33% otos vuosina 1973 – 1983 syntyneistä miesikäluokista varusmiespalveluksen alku- ja loppupäivät (Tilastokeskus) työllisyys, työttömyys, opiskelu, ammatti, koulutus ja verotettavat vuositulot kunakin vuonna 18 – 30 vuoden iässä (Tilastokeskus) peruskoe 1:n tulokset (Puolustusvoimat) sotilasarvo, tiedot upseeri- ja aliupseerikoulutuksesta (Puolustusvoimat)

Palvelusajat ennen vuoden 1998 uudistusta ja sen jälkeen

Työllisten osuus ikäluokasta, varusmiespalveluksen pituuden mukaan

Työllisten osuus ikäluokasta

Vuositulot ikäluokittain ja varusmiespalveluksen pituuden mukaan

Log(tulot) iän mukaan

Palvelusajan kolmen kuukauden pidennyksen vaikutus työllisyyteen

Palvelusajan kolmen kuukauden pidennyksen vaikutus tuloihin

Yhteenveto Palvelusajan pituudella on vaikutusta opiskeluun, työllisyyteen ja tuloihin Vaikutus häipyy 30 ikävuoteen mennessä Varusmiespalveluksen pidentäminen kolmella kuukaudella pienentää kokonaistyöllisyyttä n. 3 kuukautta Varusmiespalveluksen pidentäminen kolmella kuukaudella laskee tuloja alustavien laskelmien mukaan n. 8000 eurolla