TARRALAPUT Huom. Esitettyjen tietojen muutokset mahdollisia Veli-Pekka Reskola Maaseutu- ja tukipolitiikkayksikkö Kesäkuu 2005.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Luomutuet 2006 Luomuliitto ry
Advertisements

ProAgria Maaseutukeskusten Liitto - PS Lohkotietopankki - esimerkkituloksia viljelyvuodelta
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
Laukaan yhteistoiminta-alue Aila Rekola
Tilatuki ja kansallinen varanto
Eläinten hyvinvoinnin tuki
Vuoden 2014 tukihaun muutokset Pinta-alaperusteiset tuet
Ohjelmaperusteiset tuet
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
TOS-LASKUTUS 2010 Lehdistöinfo
Luomutilan tuet ja valkuaiskasvien kannattavuus
LAPIN KUNTATALOUS LAPIN LIITTO Kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku Heinäkuu 2006.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Maaseutuvirasto Varainhoito-osasto Tukien maksatusyksikkö
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Huonorenkaisten autojen osuus 1997–2012 (%) Lähde: Autonrengasliiton kesärengastutkimus 1997–2012 Huom. Huonorenkaiseksi luokitellaan auto, jonka kuluneimman.
MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA Maa- ja metsätalousministeriö Tuki- ja valvontakoulutus Lokakuu 2006.
Mopoilun suosio näkyy mopokannan voimakkaana kasvuna
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Riikka-Leena Leskelä Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 2. Mallien rakentaminen.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Miten yhteishaussa haetaan Yhteisvalinnassa haetaan vähintään yhteen opiskelupaikkaan. Kannattaa kuitenkin aina laittaa varavaihtoehtoja. Yhteensä.
Tukioikeuksien siirrot
TILATUKI Tukihakukoulutus 2007 Kouvola Sami Iltanen Huom
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Suorien tukien uudet tukimuodot ja yleiset ehdot Täydentävät ehdot
Ajankohtaiskatsaus CAP-tukioikeus Kevät 2007 Johtaja Timo Sipilä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
LOHJAN KAUPUNGIN KOULUTUSTAKUU- JÄRJESTELMÄ - KAIKKI JATKAA.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
KANSALLISESTA VARANNOSTA 2007
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2013 Riikka Väyrynen ja Raija Kuronen Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla Suomen Setlementtiliitto Asumisen seminaari
TUKIOIKEUKSIEN SIIRROT Tukihakukoulutus 2007 Kouvola 30. 1
Sähköinen tukihaku 2015 Mäntsälä Hyvinkää
Keski-Uudenmaan maaseutuhallintopalvelut
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Haussa käytettävä tutkinto ja hakeminen Mikäli hakijalla useampi tutkinto, hän voi valita seuraavista parhaan pistemäärän tuottavan vaihtoehdon: a)Ylioppilastutkinto.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Alueraportti, Pohjanmaa 1.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Tukihakukoulutus kevät 2015
Tilinpäätös 2004.
Maatalouspolitiikan muutospaineet lähivuosina Esa Hiiva Maa- ja metsätalousministeriö Tukihakukoulutus 2007.
Tukihakukoulutus kevät 2015
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
TILATUEN AIKATAULUT Tuki- ja valvontakoulutus Oulunsalo Huittinen Joensuu
MTK:n tuki-infot Kevät 2015
KOTIELÄINTALOUDEN TUET 2015
Free Template from 1 Maanvuokralain uudistuksella kannusteet vuokrapeltojen perusparannuksille kuntoon Sami Myyrä Kyösti Pietola.
Luonnonhaittakorvaus Varsinais-Suomen Ely-keskus, Maatalouden valvontayksikkö.
Tukioikeuksien siirrot  Voidaan siirtää pysyvästi tai määräajaksi  Tehdään lomakkeilla 103A ja 103B  Lomakkeen 103A saat joko Vipu-palvelusta tai kunnasta.
Perustuki & Peltokasvipalkkio Crusell, Uusikaupunki.
Heli Varpula Maaseutuasiamies YTA Huittinen
Tukioikeuksien mitätöinti vuodelta 2015
Ympäristökorvauksen korvauskelpoisuus ja sitoumusten muutokset
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
Esityksen transkriptio:

TARRALAPUT Huom. Esitettyjen tietojen muutokset mahdollisia Veli-Pekka Reskola Maaseutu- ja tukipolitiikkayksikkö Kesäkuu 2005

Puutarhakasvit ja peruna tilatuessa Ei tukikelpoiset: •Pääosa taimitarha- aloista •Pysyvät kasvit*, jotka kasvavat yli 5 vuotta samalla kasvupaikalla * Poikkeuksena komission listaamat ns. monivuotiset puutarhakasvit, jotka ovat tarralappukasveja. Listalla mm. pääosa marjoista, parsa, artisokat ja raparperi Tukikelpoiset tarralapulla: • Kaikki muu peruna paitsi tärkkelysperuna •Pääosa Suomessa kasvatettavista marjoista sekä avomaa- ja kasvi- huonevihanneksista • Osa yrteistä •Taimitarhoista ne alat, joilla kasvaa tilatukikelpoisten kasvien taimia Tavallinen tilatuki ilman tarralappua: • Tärkkelysperuna • Pääosa yrteistä sekä siemenmausteet kuten esim. kumina •Avomaa- ja kasvi- huonekoristekasvit, joiden kasvatusaika on enintään 5 vuotta •Muut kasvit, joita ei ole erikseen rajattu tuen ulkopuolelle tai tarralappukasveiksi

Tarralappu = Neuvoston asetuksen 1782/2003 artiklassa 60 määritelty lupa viljellä tilatukialalla tiettyjä puutarhakasveja ja muutakin perunaa kuin tärkkelysperunaa

Tarralappujen ominaisuuksia •Tarralaput oikeuttavat saamaan tilatukea pääosalta puutarha-/ peruna-aloja •Tarralappu liitetään tukioikeuteen - ei voi olla irrallisena •Tarralappu säilyy tukioikeudessa vaikka tukioikeutta käytettäisiin muuhun kuin puutarhakasvien tai perunan tuotantoon •Tarralapun voi myydä toiselle viljelijälle vain yhdessä varsinaisen tukioikeuden kanssa ja vuokrata vain yhdessä tukioikeuden ja lohkon kanssa •Tarralappu häviää tukioikeuden siirtyessä kansalliseen varantoon •Tarralapuilla on tukialuekiintiö, eikä niitä voi siirtää tukialueelta toiselle •Jos tila viljelee puutarhakasveja/perunaa suuremmalla alalla kuin sillä on tarralapullisia tukioikeuksia, se ei saa yli meneviltä hehtaareilta tilatukea (muut tuet sen sijaan kyllä)

Tarralappujen jako •Tilan saama tarralappumäärä määräytyy tilalla vuonna 2003 viljeltyjen tarralappukasvien viljelyalan perusteella •Jos vuosi on poikkeuksellinen esim. sairauden tai investoinnin vuoksi, voidaan viitevuotta hakemuksesta vaihtaa •Tilakohtaisten tarralappujen yhteenlaskettu määrä ei kuitenkaan saa ylittää tukialueen / maan tarralappu- kasvien kokonaisalan keskiarvoa vuosilta •Mahdolliset ”ylimääräiset” tarralaput jaetaan tuotantoaan lisänneille tarralappukasvien viljelijöille •Jos erotus on negatiivinen, kaikkien tilojen tarralappumääriä leikataan suhteessa yhtä paljon •Tarralappuja ei voi siirtää tukialuerajan yli •Huom. Esitettyjen tietojen muutokset mahdollisia

ALUEKIINTIÖ = Tarralappukasvien vuosien viljelyalojen keskiarvo tukialueella. Selvitetään tukirekistereistä ja tarvittaessa tilakyselyillä. Aluekiintiön jako tiloille, jakoperusteena tilan tarralappukasvien viljelyala vuonna Rekisterien perusteella arvioidut tiedot vuoden 2003 tilakohtaisista aloista tiedotetaan viljelijöille syksyllä 2005, jonka jälkeen heillä on mahdollisuus ilmoittaa hallinnolle virheistä sekä rekisterien ulkopuolisista aloista sekä hakea tarvittaessa viitevuoden vaihtoa vuonna 2003 sattuneiden ylivoimaisten esteiden (esim. sairaus) tai muun erityistilanteen (esim. investointi) perusteella. JAKOON JAKO 1. Vuoden 2006 tukihaussa tukioikeuksiin liitettävät tarralaputLiittämättä jääneet JAKO2. YLIMÄÄRÄISTEN TARRALAPPUJEN JAKOPROSESSI Ensimmäisessä jaossa voivat tarralappuja saada ne viljelijät, joiden tarralappukasviala on lisääntynyt vuosien välillä (myös uudet viljelijät). Toisessa jaossa on tarralappuja, jotka jäivät liittämättä tukioikeuksiin vuonna 2006 sekä tarralappuja, jotka mahdollisesti jäivät jakamatta ensimmäisessä jaossa. Ensisijainen jakoperuste on tilan tarralappukasvien viljelyalan lisäys , toissijainen jakoperuste viljelyalan lisäys MAO / V-P Reskola 13kesä05

Esimerkkejä tukioikeuksista ja tarralapuista Vuosi 2003Vuosi 2006 Avomaavihanneksia 10 ha Ruokaperunaa 7 ha Avomaavihanneksia 10 ha Mansikkaa 3 ha Viljaa 12 ha Viljaa 15 ha Omenaa 5 haOmenaa 6 ha Yhteensä 34 ha, joista 17 ha tarralappukasveja Yhteensä 34 ha ja 28 tukioikeutta, joista 17 tarralapullisia

Esimerkkejä tukioikeuksista ja tarralapuista Vuosi 2003Vuosi 2006 Avomaavihanneksia 20 ha Ruokaperunaa 7 ha Avomaavihanneksia 10 ha Mansikkaa 3 ha Yhteensä 27 ha, joista 27 ha tarralappukasveja Yhteensä 13 ha ja 13 tukioikeutta, joista kaikki tarralapullisia. 14 tarralappua menee jakoon muille viljelijöille