Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ajankohtaiskatsaus CAP-tukioikeus Kevät 2007 Johtaja Timo Sipilä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ajankohtaiskatsaus CAP-tukioikeus Kevät 2007 Johtaja Timo Sipilä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma."— Esityksen transkriptio:

1 Ajankohtaiskatsaus CAP-tukioikeus Kevät 2007 Johtaja Timo Sipilä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia)

2 CAP-tukioikeuden siirtyminen vuokrasuhteen päätyttyä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) Maatalousmaata ennen (tilatuki) lain voimaantuloa (1.8.2005) tehdyn maanvuokrasopimuksen perusteella hallinnassaan pitävälle viljelijälle tämän lain mukaan myönnetty muu kuin tilatukiasetuksen 60 artiklan mukaisen oikeuden sisältävä tukioikeus siirtyy vuokranantajalle vuokrakauden päättyessä, jollei vuokrasuhdetta jatketa taikka vuokralaisen ja vuokranantajan välillä ole muuta sovittu tai sovita eikä vuokranantaja itsestään riippumattomasta syystä saa tukioikeutta kansallisesta varannosta. MTK 48-04/TSi

3 HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) Edellä 3 momentissa tarkoitetussa tapauksessa vuokranantajan tulee korvata vuokralaiselle vuosittain vuokrakauden päättymisen jälkeen edellä 3 §:n 3 momentissa tarkoitetun siirtymäkauden aikana alueellisen tasatukioikeuden ja vuokralaiselle vahvistettavan lisäosallisen tukioikeuden hehtaarikohtaisten arvojen erotus, jollei vuokralaisen ja vuokranantajan välillä muuta sovita. MTK 48-04/TSi

4 CAP-tukioikeuden verotus vastikkeettomassa palautuksessa HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) Viljelijän luovuttaessa vuokralle ottamansa tukikelpoisen maatalousmaan perusteella vahvistettavan tukioikeuden vastikkeetta vuokranantajalle, luovutusta ei pidetä verotuksessa lahjana, kun tukioikeuden luovutus tapahtuu 28 päivänä huhtikuuta 2006 voimassa olevan vuokrakauden päättyessä, kuitenkin viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2016.  CAP-maatilatukioikeus ei realisoi lahjaveroa. MTK 48-04/TSi

5 CAP-tukioikeuden luovutusvoittoverotus HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) Tuloverolain 48 §:n 1 momentin 3 kohdassa on sukupolvenvaihdostilanteita koskeva maa- ja metsätalouskiinteistön luovutusvoittoverotuksen erityishuojennus. Tuloverolakiin lisättiin säännös, jonka mukaan luovutusvoiton verovapaussäännös jota sovelletaan maatalouteen kuuluvan kiinteän omaisuuden luovutukseen, sovelletaan vastaavasti maatalousmaan luovutuksen yhteydessä samalle luovutuksensaajalle luovutettavaa maatalousmaata vastaavan CAP- maatilatukioikeuden luovutukseen.  CAP-maatilatukioikeuteen kohdistuva kauppahinta ei säädösmuutoksesta johtuen realisoi luovutusvoittoveroa. MTK 48-04/TSi

6 CAP-maatilatukioikeuden verokohtelu SPV- huojennusta sovellettaessa HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) CAP-tukioikeus ei sisältynyt Per- ja LahVL:n 55 §:n huojennusperusteeseen Perintö- ja lahjaverolakiin lisättiin säännös, jonka mukaan maa- ja metsätilan SPV-huojennusta sovellettaessa perintö- ja lahjaverotuksessa maatalousmaa ja samalla luovutettava maatalousmaata vastaava CAP-maatilatukioikeus arvostetaan yhdessä määrään, joka vastaa 40 prosenttia maatalousmaan varallisuusverotuksessa noudatetusta arvosta.  CAP-maatilatukioikeus ei tule verotetuksi sukupolvenvaihdostilanteessa sekä pellon tuottoarvossa sekä erillisenä oikeutena. MTK 48-04/TSi

7 Verotus HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma nimi. Käytä kaikissa kalvoissa (ei otsikkodia) Maatalouteen kuuluvan, erikseen vastikkeellisella saannolla hankitun CAP- maatilatukioikeuden arvona pidettäisiin verovuoden päättyessä tuloverotuksessa poistamatonta hankintamenon osaa. MTK 48-04/TSi

8 8 Maatilan varojen ja velkojen arvostus nettovarallisuuslaskennassa Maatalouden varoihin ei luettaisi alun perin myönnettyä ja vahvistettua CAP-maatilatukioikeutta. Sitä vastoin erikseen vastikkeellisella saannolla hankittu CAP-maatilatukioikeus luettaisiin maatalouden varoihin. Tällaisissa tilanteissa tukioikeus olisi luettava varoihin niin kauan kuin tukioikeus on merkitty tilatukijärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain (557/2005) 15 §:n mukaisesti rekisteriin.

9 9 VH:n linjaus: Tukioikeuden hankintamenon vähentäminen tuloverotuksessa Verohallinnon sisäisessä ohjauksessa on sovittu, että tukioikeuden hankintameno voidaan poistaa maitokiintiön hankintamenon poistamista koskevan KVL:n ratkaisun 1994/32 mukaisesti vuosimenona. Vastaavasti luovutuksesta saatu tulo on vuosituloa. Tämä johtaa siihen, että tukioikeuksien arvoa ei lueta maatalouden nettovarallisuuteen. Tukioikeus ei ole tuotantoon kytketty oikeus kuten maitokiintiö. Arvostamislain 19.2 § 6 kohdan mukaan viljelijälle myönnetty ja vahvistettu tukioikeus on nimenomaan rajattu maatalouden varojen ulkopuolelle.

10 10 VH:n linjaus Koska tukioikeus ei ole sidottu maapohjaan kuin vasta tukea tukioikeuksien perusteella maksettaessa, voi tukioikeuksia siirtyä erikseen ilman maapohjaakin esim. perintönä. Tällöin tukioikeus on arvostettava käypään arvoon.

11 11 VH:n linjaus: Luovutusvoiton verotuksesta ja tukioikeudesta TVL 48.7 §:ää sanamuotonsa mukaisesti tulkiten sukupolvenvaihdosluovutuksissa CAP- maatilatukioikeus rinnastetaan kiinteän omaisuuden luovutukseen, jolloin myös tukioikeuden luovutuksen Verohallinnon sisäisessä ohjauksessa on sovittu, että tukioikeuden hankintameno voidaan poistaa maitokiintiön hankintamenon poistamista koskevan KVL:n ratkaisun 1994/32 mukaisesti vuosimenona. Jos jaksotusoikeus hyväksyttäisiin, voidaan katsoa, että tukioikeus kerryttää tuloa yli 3 vuotta ja kyse on yleensä merkittävän suuresta menosta. Jaksotus tulisi silloin tehdä MVL 10 § mukaan 10 % poistoin.

12 12 VH:n linjaus: Muuta Lahjanluonteisessa luovutuksessa pitänee tukioikeus käsitellä kuten muukin irtain omaisuus. Luovutusvoiton verotus koskee vain vastikkeellista luovutuksen osaa. Lahjan osuudesta seuraa myyjällä yksityiskäyttöönoton tuloutus. Tuloutus menisi siten vastaavalla tavalla kuin viitemäärän käsittely. Hallinnollisesti vahvistetun ja myönnetyn tukioikeuden osalta yksityiskäyttöönoton tuloutusta ei tehdä, koska tukioikeudella ei ole alkuperäistä hankintamenoa. Tuloutus koskisi siis vain erikseen hankittua tukioikeutta.


Lataa ppt "Ajankohtaiskatsaus CAP-tukioikeus Kevät 2007 Johtaja Timo Sipilä HUOM : Täydennä ylä- ja ala- tunniste! Näytä/Ylä- ja alatunniste Alatunnisteeseen oma."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google