toiminnanjohtaja, FT, TtM liikuntalakityöryhmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Lieksan kaupungin maaseutu
AVARTTI – NUORET SEN TEKEVÄT THE INTERNATIONAL AWARD FOR YOUNG PEOPLE
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Tietoyhteiskunnan asialla vuodesta Tietotekniikan liitto lyhyesti • Valtakunnallinen ja puolueeton ICT-alan asiantuntija Suomessa • Jäseninä n.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö
Kuntien liikuntaseminaari Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM Mikko Vähäniitty.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
SEPA Ohjelma 12.00Lounas, kahvit ja ilmoittautuminen 13.00Tervetuloa - ESATKY, ITKY ja Tietotekniikan Liitto tänään Antti Pellinen, Tikura Oy 13:05Sähköinen.
Ammatillisen koulutuksen seminaari Kuerkievari tv.
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
AVUSTUKSET LIIKUNTATOIMINTAAN
Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
NEUVOTTELUORGANISAATIOT. Neuvotteluorganisaatiot KT Kuntatyönantajat on kunta-alan työnantajajärjestö. JUKO ry on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö.
Hyvinvoinnin puolesta
(Yhdistyksen oma logo tähän)
toiminnanjohtaja, FT, TtM Virpi Pennanen
Tinja Saarela ja Virpi Pennannen: Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa SoveLin 20-vuotisjuhlaseminaari Mikko Vähäniitty.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Näin järjestät tapahtumia ja koulutusta ViSiOn kanssa Ville Ylikahri
Lisää laatua liikuntaan Liikkeelle – liikuntavavstaavan käsikirjan avulla.
 Kysely avoinna sivuilla www.pesis.fi  Kyselyyn saatiin 93 vastausta  Kysely oli osin yhtenevä SLU:n keväällä 2012 järjestämään.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Väestönmuutos , maakunnittain
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Valtakunnallinen kokemuskoulutusverkosto
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
1 yli miljoonan suomalaisen kansalaisjärjestö liikuntajärjestöjen palvelu-, yhteistyö- ja kattojärjestö tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun.
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
Onko siivous ammatti? Ei, siihen joudutaan, kun ei pystytä tai osata muuta! Näin ajateltiin vielä vuonna 1969! Kunnes joukko viisaita ihmisiä kokoontui.
Vammaisfoorumin esittely
_______________________________________________________ 1999 Urheiluseurat paljon vartijoina Mihin suuntaan lapset ja nuoret seuroissamme kasvavat? Onko.
_______________________________________________________ Selvitys tasa-arvon toteutumisesta liikunnassa Tasa-arvoa koskeva kysely lähetettiin.
Sininauhaliitto on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto
Kolmas lähde Euroopan sosiaalirahaston kehittämisohjelma : Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Copyright Syömishäiriöliitto-SYLI ry
VALO JA LIIKUNNAN ALUEJÄRJESTÖT Toimenpiteet liikkuvampaan koulupäivään
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
1. Kasva urheilijaksi Oulussa URHEILIJAN / LIIKKUJAN POLKU.
Yhdistyksen nimi Perustettu pv.kk.vuosi
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Koulutuksen merkitys asiantuntijuuden vahvistamisessa
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Maakunta/hankkeen nimi Lisätietoa hankkeen toiminnasta
Yhdistyksen nimi Perustettu pv.kk.vuosi
Kansainvälisyys ja tasa-arvo Turku
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Tavoitteet:
Esityksen transkriptio:

toiminnanjohtaja, FT, TtM 25.6.2013 liikuntalakityöryhmä Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM 25.6.2013 liikuntalakityöryhmä   Mikko Vähäniitty

Puheenvuoron sisältö Soveltava Liikunta SoveLi ry järjestönä Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestöt Kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen kehitys liikuntajärjestöiksi Katsaus OKM:n yleisavustuksiin vuonna 2013 Katsaus LIKESin ja SoveLin selvitykseen Lakiuudistus on tarpeen

Soveltava liikunta SoveLi ry järjestönä Valtakunnallinen liikuntajärjestö, jonka päätoiminta-muoto on yhteistyö viestivä vaikuttaja, joka tarjoaa koulutus-, asiantuntija- ja viestintäpalveluja edistää soveltavan liikunnan asemaa yhdessä jäsenjär-jestöjensä kanssa parantaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuuksia terveyttä edistävään liikuntaan ja aktiiviseen elämäntapaan Vuonna 2013: 3 työntekijää (budjetti 200 000 €) + projektityöntekijä (budjetti 60 000 €), rahoittajana opetus- ja kulttuuriministeriö 20-vuotisjuhlavuosi Mari Männistö

Soveltava Liikunta SoveLi ry järjestönä Toimintaa useilla tasoilla: Valtakunnan taso vaikuttaminen, asiantuntijalausunnot, kannanotot, julkilausumat, valtakunnallisten verkostojen rakentaminen, asiantuntijatyö, kehittäminen Viestintä Soveli-lehti, SoveLi-info, kotisivut, julkaisut, selvitykset, kampanjat Järjestötaso jäsenjärjestöjen liikuntatyöntekijöiden kouluttaminen, soveltavan liikunnan asiantuntijuuden tukeminen, järjestöjen välisen yhteistyön lisääminen Paikallistaso paikallisyhdistysten liikuntavastaavien kouluttaminen, liikunnan soveltamisen tukeminen, paikallisten yhteistyöverkostojen rakentaminen ja kehittäminen, kuntayhteistyö

Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestöt Jäsenenä 17 valtakunnallista kansanterveys- ja vammais-järjestöä 8:ssa järjestössä (*) on liikuntaan palkattu työntekijä. 8 järjestöä (+) saa OKM:ltä yleisavustusta liikuntatoimintaan. Järjestöillä on yhteensä 1 187 jäsenyhdistystä. Järjestöihin kuuluu noin 341 400 henkilöjäsentä. Paikallistasolla liikuntatoimintaa suunnittelevat ja järjestävät yhdistysten 762 liikuntavastaavaa ja yhdyshenkilöä. Liikuntavastaavien rinnalla liikuntaa toteuttaa paikallisyhdis-tyksissä yli 1 000 liikuntaryhmän ohjaajaa. Heistä puolet toimii harrastepohjalta ja puolet on ammattilaisia. Aivoliitto * Allergia- ja astmaliitto Epilepsialiitto + Hengitysliitto +,* Lihastautiliitto * Mielenterveyden keskusliitto +,* Psoriasisliitto Suomen CP-liitto +,* Suomen Diabetesliitto Suomen Mielenterveysseura Suomen MS-liitto +,* Suomen Nivelyhdistys Suomen Osteoporoosiliitto Suomen Parkinson-liitto + Suomen Reumaliitto +,* Suomen Selkäliitto Suomen Sydänliitto +,*

Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestöt Monimuotoista liikuntatoimintaa: Järjestöjen liikuntatoiminta on monimuotoista. Yleisimpiä toimintamuotoja ovat liikuntaryhmät, tapahtumat ja leirit sekä terveyslomat ja kuntoutuskurssit.

Soveltava Liikunta SoveLi ry:n jäsenjärjestöt Tiivistä liikunnan yhteistyötä: SoveLin kanssa asiantuntijatyössä, verkosto ja muussa yhteistyössä, vaikuttamistyössä, koulutuksessa ja viestinnässä. Muiden toimijoiden kanssa tilojen, välineiden, ohjausyhteistyön, tapah-tumien, koulutuksen, tiedotuksen, hankkeiden, materiaalien, kehittä-misen ja avustusten parissa. Muita kumppaneita ovat mm. toiset kansanterveys- ja vammaisjärjestöt, urheiluseurat, kuntien / kaupunkien liikuntatoimet ja sosiaali- ja terveys-toimet sekä KKI-ohjelma

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen kehitys liikuntajärjestöiksi Suomen Invalidien Urheiluliitto, Näkövammaisten keskusliitto, Suomen Kuurojen Urheiluliitto sekä Sotainvalidien Urheiluliitto hyväksyttiin valtakunnal-lisiksi liikuntajärjestöiksi jo 1960-luvulla. SoveLin jäsenjärjestöistä kahdeksan on hyväksytty valtionapukelpoisiksi liikuntajärjestöiksi. Vuoden 2004 jälkeen uusia järjestöjä ei enää hyväksytty hakemuksista huolimatta valtionavun piiriin. Suomen erityisliikunnan yhdistys SEY eli nykyinen Soveltava Liikunta SoveLi ry perustettiin vuonna 1993 osana SLU-yhteisön syntyä. SEY toimi vuo-teen 1996 asti rekisteröitymättömänä yhteistyöyhdis-tyksenä. Se rekisteröityi vuonna 1996, jolloin isoim-mat vammaisliikuntajärjestöt jäivät siitä pois ja jäsenistö alkoi vakiintua. SEY hyväksyttiin vuonna 1998 valtionavun saajaksi. SEY muutti nimensä vuonna 2003 Soveltava Liikun-ta SoveLi ry:ksi. SoveLin rooli on vuosien varrella kirkastunut, selkiytynyt ja vahvistunut. Kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen hyväksyminen valtionapukelpoisiksi liikuntajärjestöksi Liitto Vuosi Hengitysliitto (Keuhkovammaliitto) 1988 Suomen Reumaliitto ja Suomen MS-liitto 1995 Mielenterveyden keskusliitto 1997 Suomen Sydänliitto 1999 Epilepsialiitto 2001 Suomen Parkinson-liitto 2003 Suomen CP-liitto 2004

Katsaus OKM:n yleisavustuksiin vuonna 2013 Erityisryhmien liikuntajärjestöt (10) SoveLi-järjestöt Epilepsialiitto ry 14 000 € Hengitysliitto ry 46 000 € Mielenterveyden Keskusliitto ry 79 000 € Soveltava Liikunta SoveLi ry 200 000 € Suomen CP-liitto ry 50 000 € Suomen MS-liitto ry 46 000 € Suomen Parkinson-liitto ry 18 000 € Suomen Reumaliitto ry 46 000 € Suomen Sydänliitto ry 46 000 € SoveLi-järjestöt yht. 545 000 € ja Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry 345 000 € Erityisryhmien liikuntajärjestöt yht. 890 000 € Lähde: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Liikunta/liikuntapolitiikka/avustukset/liikuntajaerjestoet/myoennetyt/liitteet/Liikuntajarjestot_valtionavustukset_2013.pdf Vertailuna muut liikuntajärjestöt Valo ry 3 757 000 € Suomen Olympiakomitea ry 1 100 000 € Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry 1 525 000 € Suomen Paralympiakomitea ry 270 000 € Vertailuna alueelliset järjestöt (15) Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry 160 000 € Etelä-Savon Liikunta ry 190 000 € Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry 483 000 € Hämeen Liikunta ja Urheilu ry 351 000 € Kainuun Liikunta ry 192 000 € Keski-Pohjanmaan Liikunta ry 159 000 € Keski-Suomen Liikunta ry 208 000 € Kymenlaakson Liikunta ry 150 000 € Lapin Liikunta ry 187 000 € Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry 546 000 € Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry 302 000 € Pohjois-Karjalan Liikunta 193 000 € Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry 236 000 € Pohjois-Savon Liikunta 182 000 € Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry 191 000 € Alueelliset yhteisöt yht. 3 730 000 € easerfoto.dk

Katsaus LIKESin ja SoveLin selvitykseen Kaikille liikuntalakityöryhmän jäsenille jaetaan: Raportti: Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina. Selvitys kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen liikuntatoiminnan toteuttamisesta, rahoituksesta ja tulevaisuuden näkymistä. Kaisa Koivuniemi ja Anne Taulu. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES ja Soveltava Liikunta SoveLi ry 2013. Soveltavan liikunnan julkaisuja 1. 56 sivua. Esite: Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina. Anne Taulu ja Heidi Hölsömäki (toim.). Soveltava Liikunta SoveLi ry 2013. Soveltavan liikunnan julkaisuja 2. 28 sivua. HUOM! Sivulla 26 on taulukko 6, jossa on yhteenveto selvitykseen osallistuneiden kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen OKM-avustuksista, liikunnan työntekijöistä, sääntökirjauksista, henkilöjäsenistä, liikuntabudjetista ja liikuntatoimikunnista. HUOM! Sivulla 22 on taulukko 4, jossa on yhteenveto selvitykseen osallistuneiden kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen henkilöjäsenistä, OKM-avustuksista, liikunnan työntekijöistä, sääntökirjauksista, liikuntabudjetista ja liikuntatoimikunnista.

Lakiuudistus on tarpeen Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt ovat yksimielisiä siitä, että liikuntalakia tulee uudistaa. Uudistamisessa on tärkeää huomioida: Liikunnan tasa-arvo ja saavutettavuus Liikuntalain on taattava liikuntaan liittyvä tasa-arvo siten, että jatkossakin monipuolisesti hyvinvointia edistävä liikuntakulttuuri ja sen kehittäminen on turvattu (ks. strategia terveyttä ja hyvinvointia edistä-vään liikuntaan). Tasa-arvoisen liikunnan toteutumisen vuoksi erityis- ja soveltavan liikunnan pitäisi säilyä mukana laissa. 2) Kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen asema ja taloudelliset resurssit Liikuntalain uudistamisessa on tärkeä ottaa kantaa liikkumattomuuden haasteeseen ja kannustaa sen haastamiseen sekä taata kaikille tasapuolinen mahdollisuus toteuttaa liikuntaa. Lakia uudistettaessa on varmistettava liikuntatoimintaa toteuttavien kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen toimintaedellytykset valtionavustusjärjestelmää kehittämällä.

Lakiuudistus on tarpeen Lopuksi Valtionvarainvaliokunta on lausunut mietinnössään (39/2012) vuoden 2013 talousarvioehdotuksesta, että suomalainen liikuntakulttuuri on suurien haasteiden edessä, sillä suurin osa väestöstä liikkuu terveytensä kannalta riittämättömästi, arkiliikunta on vähentynyt ja eri väestöryhmien fyysinen kunto on heikentynyt. Liikkumattomuus on globaali kansanterveydellinen ongelma lihavuuden ja tupakoinnin lisäksi. Pelkästään diabeteksen osalta liikkumattomuus maksaa vuosittain noin 700 miljoonaa euroa Suomessa. Valiokunta painottaa liikuntamäärärahojen kohdentamista niihin kohteisiin, jotka vähentävät vaikutuksiltaan väestön liikkumattomuutta eniten. Liikunnan edistäminen ja liikunnan toteuttaminen on kaikkien yhteinen asia. Siinä työssä SoveLi ja sen jäsenjärjestöt haluavat olla vahvasti mukana ja siinä heillä on merkittävä rooli. Hanketoiminta ja erityisavustukset mahdollistavat liikuntatoiminnan toteuttamisen ja kehittämisen lyhyellä aikavälillä. Riittävä pysyvä rahoitus (yleisavustus) on ainoa keino liikunnan pitkäjänteiseen ja laadukkaaseen toteuttamiseen.

Kiitos!