TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Advertisements

AURINKOKUNTA SYNTY Teoriat:
Pluto.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Deep Sky piirtäminen © 2003 Marko Myllyniemi. Deep Sky piirtäminen  Deep Sky -piirrosten tekeminen lyijykynän ja paperin tai havaintolomakkeen avulla.
Linnunrata ja muut galaksit
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Maapallo – ihmisen koti
Heijastuminen ja taittuminen
TÄHTITIETEELLISIÄ NIMITYKSIÄ
Havainto.
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Valosta 1.
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
MAAILMANKAIKKEUS Tarinoita:
Leif Ekrem / Brändö gymnasium1 Astrofysiikka – Verkkokurssi (ruotsinkielinen) COSMOS.
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
TÄHDET SYNTY: Tähdet syntyvät tiivistymällä kaasupilvestä. Kaasupilvet ovat pääasiassa vetyä ja heliumia, muita aineita on hyvin vähän. Aluksi pöly.
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
TÄHDISTÖT Tähtitaivas on jaettu 88 tähdistöön.
Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan.
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Kappale 3.
ULKOPLANEETAT JUPITER, SATURNUS, URANUS, NEPTUNUS, (PLUTO)
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
Tähden vari. Presentation –Opettaja näyttää pitkän valotusajan kuvan taivaankannesta.
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
Kappale 1.
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Kaasupilven halkaisija pienenee murto- osaan alkuperäisestä.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Esitelmä Neptunus planeetasta
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
Planeettablues 1.Aurinko ei yksin ole kaukaisuudessa,
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Maailmankaikkeuden rakenne
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
TÄHDENLENTO.
Mitä Valonnopeus on? Valonnopeus on fysikaali nen vakio, jota merkitään kirjaimella c. Sen arvo on: m/s. Erityisen suhteellisuusteorian muka.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
AURINKOKUNTA.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Aurinkokunta Aurinko on Aurinkokunnan keskus, jota kaikki kappaleet kiertävät Siihen kuuluu mm. kahdeksan planeettaa, kymmenittäin kuita ja plutoideja.
Vulkanismi.
Tähtitiede Sisältö: Tähtitieteen historia
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Saturnus Iida, Sara ja Vilma.
Aurinkokunta.
Tähden kehityksen loppuvaiheet
T Ä H T I T I E D E 1 tunti viikossa
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
KOMEETAT.
ASTEROIDIT.
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
PERISKOOPPI.
Mars-planeetan olosuhteiden kehitys
Aurinkokunta vs. eksoplaneetat
Esityksen transkriptio:

TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN Aloittaminen ei vaadi mitään erikoista, jokainen voi katsella taivasta. Aloittelijalle tärkein apuväline on kiikari, tavallinen 7X50 kiikari riittää. Lämmin vaatetus on välttämätön. Kun tähdet alkavat hahmottua kuvioina, kannattaa hankkia tähtikartta. Kartan katseluun pimeässä tarvitaan punavaloinen lamppu. Katselupaikan ilmansuunnat on hyvä tietää.

Kaukoputken hankintaa kannattaa miettiä tarkoin Kaukoputken hankintaa kannattaa miettiä tarkoin. Se tarvitsee opettelua (kokoaminen, kohdistimen suuntaus, eri okulaarien käyttö, hyvä alusta, kaukoputken linssin/ peilin koko, kuljetus jne). Yhdistyksistä löytyy apu ja seurassa on mukava ihmetellä muutakin kuin tähtiä (eläimiä, kasveja, valoilmiöitä, luontoa yleensä). Tähtitaivas on jatkuvan oppimisen kohde. Sinä voit olla ensimmäinen, joka oivaltaa tai näkee jotakin uutta. Harrastus sopii kaiken ikäisille.

KATSELUKOHTEET Aurinko: kuinka se kulkee, korkeus taivaalla, lasku- ja nousuajat, valoilmiöt Aurinkoa kohti ei saa katsoa ilman kunnollista suodatinta.  Kiikarikohteet:  Kuu: vaiheet, liike, pinnanmuodot, paikka tähtiin ja planeettoihin nähden Planeetat: missä tähdistöissä näkyvät, liike, kuut Tähdet: kirkkaus, väri, mihin tähdistöön kuuluu, milloin näkyy Galaksit: hyvän kelin kohteita, saako näkyviin Sumut: pystyykö erottamaan

NOPEAT KOHTEET TÄHTIKUVIOT Tähdenlennot: Näkyvät paljain silmin, kiikarilla ei ehdi nähdä. Tulipallot: Missä suunnassa kulki, aika, hajosiko. TÄHTIKUVIOT   Opettele muutama aina näkyvä selkeä kuvio ja hyppele niistä seuraaviin kohteisiin.

TÄHTITAIVAAN OSAT GALAKSI: järjestelmä jossa on lukematon määrä tähtiä TÄHTI: energiaa tuottava taivaankappale PLANEETTA: tähteä kiertävä suuri kappale, tarkka rata KUU: planeetan kiertolainen ASTEROIDI: pieniä kivimäisiä kappaleita, joista suurin osa kiertää Marsin ja Jupiterin välissä KOMEETAT: soikeilla radoilla kulkevia kivi- ja jääpalleroita, joiden pinnalta irtoaa ainetta Auringon lähellä pyrstöksi METEOROIDIT: pieniä murusia, jotka saattavat olla komeetoista irronneita osia SATELLIITIT: ihmisen lähettämiä laitteita, jotka muuttuvat lopulta avaruusromuksi

MITTAYKSIKÖITÄ ASTRONOMICAL UNIT, AU: Auringon ja Maan välimatka noin 150 miljoonaa km. VALOVUOSI, ly: valon vuodessa kulkema matka 9,46·10¹² km. Valon nopeus on 300000 km/s. PARSEK, pc: etäisyys, josta yhden AU:n mittainen jana näkyy yhden kaarisekunnin suuruisessa kulmassa, 1pc= 3,26ly=206265AU. Kulmayksikkö on aste: 1°=60’=3600’’. Kuu näkyy 0,5° kulmassa.

TÄHDEN ELINKAARI Tähti tuottaa energiaa ydinfuusiolla. Muut taivaan kappaleet heijastavat tähdistä lähtenyttä valoa. SYNTY: Tähti aloittaa kehityksensä pölypilvessä. LOISTAMINEN: Tähden energian tuotosta johtuva paine ulospäin ja painovoiman vaikutus sisäänpäin ovat tasapainossa. LOPPU: Tähden koko määrää tähden lopun. - sammuminen, ruskea tai valkea kääpiö - laajeneminen punaiseksi jättiläiseksi, planetaarinen sumu, valkea kääpiö - supernova, neutronitähti - musta aukko

TÄHTIJOUKOT Tähtijoukkojen tähdet muodostuvat suurista kaasupilvistä, joissa voi olla ainetta tuhansia kertoja niin paljon kuin Auringossa. Tiivistyessään pilvi jakautuu pienempiin osiin, joista muodostuu monta tähteä. Tähtijoukkoja on kahta tyyppiä: avoimia ja pallomaisia. Avoimen joukon tähdet erottuvat toisistaan. Helpoimmin löytyviä avoimia joukkoja ovat Hyadit ja Plejadit. Hyviä kiikarikohteita. Avoimessa joukossa on parista kymmenestä pariin sataan samanikäistä tähteä. Niiden ympärillä on ainetta pilvestä, josta tähdet muodostuivat tai ovat muodostumassa. Ne liikkuvat samaan suuntaan.

Pallomaisen joukon tähdet erottuvat vain joukon reunoilla, keskellä joukkoa näkyy yhtenäinen pallon muotoinen vaalea alue. Tähtiä voi olla sadoista tuhansista miljooniin. Pallomaiset joukot ovat Linnunradan ympärillä. Ne ovat vanhoja joukkoja joista puuttuu tähtien välinen aine. Muodosta johtuen ne näyttävät tähdiltä. Kaukoputkella alkavat joukon reunoilla olevat tähdet erottua.