II ANTIIKIN MAAILMA Historian taidot, s. 64–65.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Advertisements

Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Teollisuustyöläisten elämää
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
ANTIIKKI.
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Rooma.
Antiikin Kreikka.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Oppimisorientaatioita
Antiikin yhteiskunta.
World of Warcraft Maailman kovin Nettirooli peli kautta aikain.
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
ROOMAN HISTORIAN VAIHEITA Hi1-KURSSI © Toni Uusimäki 2016.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
ANTIIKKI Rooma. Rooman kaupunkikulttuuri  Kreikkalaiset politikoivat, roomalaiset huvittelivat  Roomalaiset ennemminkin insinöörejä kuin tieteilijöitä.
Bysantti antiikin perinnön jatkajana.  Byzantionista tuli Rooman pääkaupunki Konstantinopoli 300-luvulla jKr.  Vuonna 395 Rooma jakautui Länsi-Roomaksi.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Suomen historia ja muu historia erotettu toisistaan erillisiksi kursseiksi kursseissa teemat 4 pakollista ja 2 valinnaista yo-kirjoituksiin tähtäävää.
KONSTANTINOLAINEN KÄÄNNE
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
ANTIIKIN ROOMA. ORJUUS KREIKASSA JA ROOMASSA  Sotavangit, rikoksista tuomitut, ylivelkaantuneet  Kaivokset, maatalous, palvelijat  Kreikka:  Orjilla.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Selittäminen ja tieteenalojen erot
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
Luku Rooman valtakunnan kasvu ja tuho, s. 59–65
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Uskonto ja yhteiskunta
Suuntia kriittiseen uskonnonopetukseen
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Antiikki: Kreikka ja Rooma
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
OPETUSVINKKI.
Elämänkatsomustiedon tunti
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Neekeriorjuus Tehnyt: Miro Ja Nelli.
Lausekielinen ohjelmointi II Ensimmäinen harjoitustyö
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Luku 14 Kylmän sota päättyy.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Välimeren talousalue antiikin aikana
Välimeren talousalue antiikin aikana
1 Ydinsisällöt.
Pompejin kaupunki Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten.
Välimeren talousalue antiikin aikana
Aineistosta kirjoittaminen
3. Ortodoksinen kristillisyys
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
8. Rooman tuho.
Title Layout Subtitle.
Antiikin olympialaiset Daniel Wacklin 17B
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Esityksen transkriptio:

II ANTIIKIN MAAILMA Historian taidot, s. 64–65

1. Harjoitustehtävä Vertaile Aristoteleen ja Senecan suhtautumista orjuuteen. Millainen oli orjien asema antiikissa?

1. Harjoitustehtävä a) Vertaile Aristoteleen ja Senecan suhtautumista orjuuteen. Molempien mielestä on luonnollista, että jotkut ovat toisen omaisuutta ja orjia. Aristoteleen mielestä orjat ovat fyysisesti ja henkisesti vapaita ihmisiä alemmalla tasolla. Hän vertaa orjia kotieläimiin ja suhtautuu heihin halveksuvasti. Seneca korostaa orjien ja vapaiden samankaltaisuutta. Kuka tahansa voi joutua orjaksi, mutta myöhemmin vapautua. Orjia ei pidä siis halveksua.

b) Millainen oli orjien asema antiikissa? Dokumenteista voi päätellä, että orjien asema on voinut olla parempi keisariajan Roomassa kuin antiikin Kreikassa. Orjia pidettiin kuitenkin aina vapaita alempiarvoisina. Heitä sai kurittaa tai alistaa ja he olivat omistajansa omaisuutta. Orjilla ei ollut oikeutta lailliseen avioliittoon, eikä heillä ollut lain tunnustamia perhesiteitä. Orjat saivat isäntänsä nimen, joka säilyi heidän vapauduttuaankin. Orjat olivat keskenään epätasa-arvoisessa asemassa. Kotiorjia saatettiin kohdella lähes perheenjäsenen tavoin. Orjien vapauttaminen oli Roomassa tavallista. Jotkut orjat myös ostivat itsensä vapaiksi.

2. Tee itse Alla olevissa lainauksissa kuvataan Rooman valtakunnan tuhoa. Kristinusko vaikutti jossakin määrin Rooman valtakunnan tuhoutumiseen. (…) Rooman rappeutuminen oli luonnollinen ja väistämätön seuraus valtakunnan kohtuuttomasta suuruudesta. Edward Gibbon, Rooman valtakunnan rappio ja tuho (1776–1788). Luhistumisen aiheutti barbaarien lisääntyvä painostus valtakunnan heikommalla läntisellä puoliskolla. A.H.M. Jones, The Decline of the Ancient World (1966). Vertaile lainauksissa esitettyjä Rooman valtakunnan hajoamisen syitä. (2 p.) Erittele näiden lainauksien ja muiden tietojesi pohjalta, miksi Rooman valtakunta tuhoutui. (4 p.) Ylioppilaskoetehtävä, syksy 2007

2. Tee itse Gibbon korostaa Rooman valtakunnan tuhoutumisen taustasyinä kristinuskoa ja imperiumin kokoa. Jones selittää tapahtumaa imperiumin ulkopuolelta tulevalla paineella. Kahden pisteen edellytyksenä on selitysten aito vertailu pelkän dokumenttien referoinnin sijaan. Käsitelty erilaisia taloudellis-yhteiskunnallisia tekijöitä, esimerkiksi rahan arvon lasku, kaupan taantuminen ja luontaistalouteen siirtyminen. (1–2 p.) Käsitelty Rooman hajoamista useasta näkökulmasta, esimerkiksi ympäristötekijät, taudit, poliittinen hajaannus ja Rooman perinnön säilyminen. Vastauksessa on ymmärretty Rooman tuhoutumisen tulkinnallisuus ja tapahtumien monimutkaisuus (3–4 p.)