Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Advertisements

Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
Turun esi- ja perusopetuksessa
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Sosiaalinen kuntoutus
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Osallisuus ja työllistyminen
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja Markku Niemelä.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Strategiaperusta ja ohjelmat
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
ERITYISTAIDEKASVATUS
Kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöllistyminen ja osallisuuden toteutuminen työ- ja päivätoiminnassa. Vaalijala
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Ikäihmisten palvelut, toimijuus ja osallisuus pähkinänkuoressa
Aikuissosiaalityön klubi
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Osallisuus Yhteisissä keittiöissä
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Työnteon monet tilat, osa II
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Yhteinen keittiö -hankkeen aloitusseminaari
OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄN TOIMINNAN LAATUKRITEERIT (KVANK) Ainomaria Anttonen Projektityöntekijä, Savon OTE-hanke Vaalijalan.
Kela ammatillisen kuntoutuksen kokeilu Pähee OTE
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
TOIMINTAKYVYN A R V I O I N T I
Läheisen ohjaus terapiatyössä
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Työikäisten kuntoutus
Yhteinen keittiö Osallisuuden arviointi
Mitä osallisuus on? Anna-Maria Isola Yhteinen keittiö
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Vaalijala.
Yhteistyökumppani ASIAKAS / PALVELUN KÄYTTÄJÄ
Maaseutuohjelma hyvinvoinnin tekijänä
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Osallisuus Yhteisissä keittiöissä
Osallisuuden toimintamalli
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Tule mukaan päätöksenteon koulutukseen
Osallisuuden toimintamalli
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Osatyökykyisille tie työelämään
Osallisuuden toimintamalli
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 11.4.2018 Kajaani

Ajattelutavan muutos MUUTOS! Kuntoutuksen portaista esimerkki? Ensin kohdellaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla, mutta jossei siinä pärjää, lisätään tukea (yksilöllisesti).

Laitoskeskeinen tapa hoitaa kehitysvammaisten ihmisten asiat on muuttunut osallisuuden tukemiseksi Vammaisten ihmisten eristämistä Vammaisten ihmisten sijoittamista Mukana olemista Potilas - hoito Asiakas - kuntoutus Kansalainen - tuki

Kansalaisuus Para-maailma Yhteinen maailma

Kansalaisuus Para-maailma Yhteinen maailma

Kansalaisuus Yhteinen maailma Yhteinen maailma

Osallisuuden portaat Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuus ei toteudu Minä sopeudun muiden tekemiin valmiisiin suunnitelmiin. Valta on muilla. Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuus ei toteudu Minua kuullaan, kun tehdään ja toteutetaan minua koskevia suunnitelmia. Valta on muilla. Minä sopeudun muiden tekemiin valmiisiin suunnitelmiin. Valta on muilla. Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuus ei toteudu Minä pääsen osallistumaan, Valta on muilla. kun muut suunnittelevat ja toteuttavat minua koskevia asioita. Minua kuullaan, kun tehdään ja toteutetaan minua koskevia suunnitelmia. Valta on muilla. Minä sopeudun muiden tekemiin valmiisiin suunnitelmiin. Valta on muilla. Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuus toteutuu Minä suunnittelemme ja toteutamme yhdessä muiden kanssa. Meillä on yhtä paljon valtaa Minä pääsen osallistumaan, Valta on muilla. kun muut suunnittelevat ja toteuttavat minua koskevia asioita. Minua kuullaan, kun tehdään ja toteutetaan minua koskevia suunnitelmia. Valta on muilla. Minä sopeudun muiden tekemiin valmiisiin suunnitelmiin. Valta on muilla. Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuus toteutuu Me suunnittelemme ja toteutamme. Meillä on valta Saamme tukea muilta. Minä suunnittelemme ja toteutamme yhdessä muiden kanssa. Meillä on yhtä paljon valtaa Minä pääsen osallistumaan, Valta on muilla. kun muut suunnittelevat ja toteuttavat minua koskevia asioita. Minua kuullaan, kun tehdään ja toteutetaan minua koskevia suunnitelmia. Valta on muilla. Minä sopeudun muiden tekemiin valmiisiin suunnitelmiin. Valta on muilla. Muokattu lähteestä (Flöjt 1999:33) Horelli (1994:39) Lasten suunnittelun osallistumisen pienet tikkaat.

Osallisuuden ulottuvuudet (Thomas 2002, Orasen 2008, mukaan) Mahdollisuus itsenäisiin päätöksiin (ITSE- MÄÄRÄÄMINEN) Mahdollisuus vaikuttaa prosessiin (VALTA) Mahdollisuus ilmaista itseään Mahdollisuus saada apua ja tukea itseilmaisuun Mahdollisuus valita Mahdollisuus saada tietoa

Osallisuuden ulottuvuudet Mahdollisuus itsenäisiin päätöksiin (ITSE- MÄÄRÄÄMINEN) Mahdollisuus vaikuttaa prosessiin (VALTA) Mahdollisuus ilmaista itseään Mahdollisuus saada apua ja tukea itseilmaisuun Mahdollisuus valita Mahdollisuus saada tietoa

Osallisuus ei toteudu Mahdollisuus itsenäisiin päätöksiin (ITSE- MÄÄRÄÄMINEN) Mahdollisuus vaikuttaa prosessiin (VALTA) Mahdollisuus ilmaista itseään Mahdollisuus saada apua ja tukea itseilmaisuun Mahdollisuus valita Mahdollisuus saada tietoa

Osallisuus ei toteudu Mahdollisuus itsenäisiin päätöksiin (ITSE- MÄÄRÄÄMINEN) Mahdollisuus vaikuttaa prosessiin (VALTA) Mahdollisuus ilmaista itseään Mahdollisuus saada apua ja tukea itseilmaisuun Mahdollisuus valita Mahdollisuus saada tietoa

Osallisuus toteutuu Mahdollisuus itsenäisiin päätöksiin (ITSE- MÄÄRÄÄMINEN) Mahdollisuus vaikuttaa prosessiin (VALTA) Mahdollisuus ilmaista itseään Mahdollisuus saada apua ja tukea itseilmaisuun Mahdollisuus valita Mahdollisuus saada tietoa

Toimijuus Toimijuus ilmenee ihmisten teoissa silloin, kun hän olisi voinut toimia myös toisella tavalla ja kun se mikä tapahtui, ei olisi tapahtunut ilman kyseistä tekoa. Giddens 1984

Osallisuuden toteutuminen edellyttää että ihminen jonka puolesta tehdään muuttuu tekijäksi, joka toimii itse. Osallisuuden viitekehys Osallisuus (ja toimijuus) omaan elämään osallisuus (ja toimijuus) vaikuttamisprosesseihin palveluissa, lähipiirissä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa ja paikallinen osallisuus (ja toimijuus), jossa pystyy liittymään erilaisiin hyvinvoinnin lähteisiin sekä elämän merkityksellisyyttä ja arvokkuutta lisääviin vuorovaikutussuhteisiin ja joissa pystyy vaikuttamaan resurssien jakamiseen. (Isola ym. THL. Työpaperi 33/2017) 1.Autonomia 2.Demokratia 3.Yhteisöllisyys

Osallisuus Sovitetaanko osallisuuden viitekehys toimintaan, vai sovitetaanko toiminta osallisuuden viitekehykseen?

Osallisuutta ja työllistymistä edistävän toiminnan laatukriteerit Osallisuutta ja työllistymistä edistävän toiminnan laatukriteerit Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan, työn ja päivätoiminnan valiokunta Tuki valintojen ja suunnitelmien tekemiseen Tuki muutoksiin ja siirtymävaiheisiin Tuki lähiyhteisöihin liittymiseen Tuki opintoihin pääsemiseen Tuki mahdollisimman suuren itsenäisyyden saavuttamiseen Tuki terveyteen ja hyvinvointiin Tuki ammatillisiin opintoihin ja työhön pääsemiseen Tuki itseilmaisuun ja luovuuteen Tuki merkityksellisissä sosiaalisissa rooleissa toimimiseen Tuki palvelujen sisältöihin ja toimintatapoihin vaikuttamiseen

Kari Vuorenpää kari.vuorenpaa@tukiliitto.fi Kiitos! Kari Vuorenpää kari.vuorenpaa@tukiliitto.fi