Luku Nuori tasavalta, s. 102–106

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vuoden 1917 tapahtumat ja Suomen itsenäistyminen:
Advertisements

Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Karjalan win-win –palautus
Maailmanpolitiikkaa: Kansainliitto:
Kansainliitto.
Suomen itsenäistyminen
Euroopan ruutitynnyri
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Kylmän sodan kriisejä.
Suomi saa itsehallinnon
Suomen sotien päätös. Rauhanehdot 1944 Suomi luovutti Neuvostoliitolle talvisodassa menetettyjen alueiden lisäksi Petsamon ja joutui vuokraamaan Porkkalan.
» Venäjän kaksijakoisuus: rikkaat ja köyhät » Huono sotamenestys » Epäluottamus hallitsijaa kohtaan » Nälkä ja puute » Vaikutusmahdollisuuksien puute.
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
Vaaran vuodet
Suomi luvulla s
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
Jatkosodan vaiheet Kesä 1941 Joulukuu 1941 Kesäkuu 1944 Syyskuu 1944
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Tie kohti talvisotaa. 1) Lähtökohta Kokemattomuus; ei ulkopoliittisen ajattelun perinnettä Tavoitteena turvallisuuden lisääminen idän suhteen, mutta keinoista.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
Ensimmäinen maailmansota KANSAINVÄLISET SUHTEET. I MAAILMANSODAN SYITÄ: Nationalismi Imperialismi Saksan yhdistyminen Kilpavarustelu Ranska halusi kostoa.
Uusi ulkopoliittinen linja  J.K. Paasikivi presidentiksi v  Paasikivi halusi luoda hyvät ja luottamukselliset suhteet itänaapuriin  Tämä oli monille.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA RUOTSI NOUSEE SUURVALLAKSI.
7 Suomi ja naapurit s. 52–56. Kiista Ahvenanmaasta (Ruotsi) Ruotsi oli Suomen sisällissodan alussa miehittänyt Ahvenanmaan. Sodan aikana saksalaiset ottivat.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
VÄLIRAUHAN AIKA Oppikirjassa s
Välirauhan Suomi 1940.
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Suomen ulkopolitiikka maailmansotien välillä
SUOMEN ULKOPOLITIIKKA SOTIEN VÄLISELLÄ KAUDELLA JA 30 -LUVULLA
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
Hitlerin valtaannousu Saksassa 1930-luvulla
Kekkosesta Euroopan unioniin ( )
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
Puola.
Aineisto on vapaasti muokattavissa
ARKTISET KULTTUURIT Sivut 162171
1960-LUVUN PROTESTI: HIPEISTÄ KANSALAIS-OIKEUKSIIN
Luku Suomi toisessa maailmansodassa s
Suomen historian käännekohtia
11 Suomi talvisodassa s. 80–84.
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
Suomi irtautuu sodasta
Luku Suomi toisessa maailmansodassa, s. 121–123
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
VIRO.
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
Suomen jatkosota Suomen joukot suuremmat ja paremmin aseistetut kuin talvisodassa -> Saksalaisilla rintamavastuu Oulujärvestä pohjoiseen Tavoitteena.
Valtiomuototaistelu 1918 Tilanne alkukesästä 1918: Suomi oli itsenäistynyt, mutta kansakunta oli jakautunut kahtia sisällissodan seurauksena -> Punaiset.
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Suomen historian käännekohtia
Autonominen Suomi 1809–1917 Autonomian vaiheet:
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
KANSAINVÄLISET SUHTEET
SUURVALLAN ROMAHDUS JA VAPAUDEN AIKA
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
11. Tie toiseen maailmansotaan
Suomesta autonominen suuriruhtinaskunta
Maailmansoten välinen aika ja toinen maailmansota
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Tasavalta vai monarkia?
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
TEHTÄVÄ s. 95.
Otteita Yhdysvaltojen presidentin Woodrow Wilsonin 14 kohdan rauhanohjelmasta ensimmäisen maailmansodan aikana : 2. Täydellinen merenkulun vapaus.
I MAAILMANSOTA Mitä sodassa tapahtui? -Vuonna 1917
VENÄJÄN VALLANKUMOUS 1917.
Esityksen transkriptio:

Luku Nuori tasavalta, s. 102–106 Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. NUORI TASAVALTA Luku Nuori tasavalta, s. 102–106

Valtion synty Autonomian jäljiltä Suomella oli melko valmis hallintokoneisto. Järjestettäviä asioita olivat: oma perustuslaki ja valtiosääntö ulkosuhteet ja rajat valtionhallinto valtion talouspolitiikka. Lue kirjan luku Vaikea alku s. 102–103. Mitkä tekijät hankaloittivat itsenäisen Suomen alkutaivalta?

Ulkopolitiikassa tärkeää oli valtion poliittisen aseman ja rajojen vakiinnuttaminen ulkomaankaupan ja merenkulun elvyttäminen ulkoasiainhallinnon järjestäminen (lähetystöt, diplomaattikunta). Rajavartiolaitoksen partio tuo pidätettyjä 1920-luvulla.

Suomi suuntautui ensin Saksaan. Palauta mieleesi, miksi ja miten. Suomi suuntautui ensin Saksaan. Pohdi tulevien tapahtumien valossa, miksi eduskunnan päätös osoittautui oikeaksi. Entä jos olisi toimittu toisin? Tämän jälkeen tavoitteeksi tuli puolustusliitto Puolan ja Baltian maiden kanssa (ns. reunavaltiopolitiikka). Eduskunta ei hyväksynyt tätä: pidettiin ”seikkailupolitiikkana”. Palauta mieleesi, mikä oli Kansainliitto ja miten se toimi. 1920-luvun alussa tukeuduttiin Kansainliittoon. Ulkopolitiikkaan termit liittoutumattomuus ja puolueettomuus. Kiista Ahvenanmaan omistuksesta kiristi suhteita Ruotsiin. Kansainliitto ratkaisi kiistan Suomen hyväksi 1921. Ahvenanmaa sai itsehallinnon ja se demilitarisoitiin.

Vaikeat suhteet Neuvosto-Venäjään: Suomessa pelättiin uutta kommunistien vallankumousta ja Neuvosto-Venäjän vaikutusta. Kiista Itä-Karjalan omistuksesta: suomalaiset vapaaehtoiset joukot tekivät valloitusretkiä, ns. heimosodat 1919–20. Tarton rauha 1920 Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä vallitsi sotatila, koska Neuvosto-Venäjän Suomessa oleva armeijakunta oli julistanut sodan Suomen senaatille sisällissodan aikana 1918. Bolsevikit tunnustivat uudelleen Suomen itsenäisyyden. Rajojen määrittely: Suomelle Petsamo mutta ei Itä- Karjalaa, mikä oli heimoaktivistien mielestä ”häpeärauha”. Hyökkäämättömyyssopimus 1932 Inkeriläinen heimosoturi.