Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Advertisements

Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Neljä evankeliumia Outi Ylinen
RAAMATUN TUTKIMUS.
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
VANHA TESTAMENTTI UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Lue oppikirjan sivut 104–106 Poimi Jaakobin ja Raakelin tarinasta nykyihmiselle (a) tutut ja (b) vieraat piirteet.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
JOHDATUS RAAMATTUTUTKIMUKSEEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Opettaja jakaa luokan viiteen ryhmään Jokaisen ryhmän tulee muistella ilman apuvälineitä tehtävän mukaisia.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
6. Pyhien kirjojen sisältö Ydinsisältö. Heprealaisen Raamatun sisältö Kertoo juutalaisten historian keskeisimmät tapahtumat. Monet juutalaisuuden opit.
YDINSISÄLTÖ Luku 19 – Profeettakirjat. Profetia – viestin välittämistä.
JUUTALAISUUS. = Juudean asukas -Etninen, kirjauskonto - uskonnon lisäksi kansakunta, - yli 3000v. Vanha - Monoteismi (Jahve) - Messiaan odotus - Maailmanlopun.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
10. Kristinusko – ristin tie
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Luku 14 – Raamatun tulkinta
1. Monimuotoinen terveys
Kristinusko Etelä-Amerikassa
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
KPL 6. Juutalaisuuden kehitys ja pyhä kirjallisuus
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
Tieteellinen raamatuntutkimus ja Raamatun tulkinta
6. Pyhien kirjojen sisältö
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
PAAVALI Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
Islamin synty ja Koraani
Raamattuprojekti Dia 1. OTSIKKO Dia 6
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Hermeneuttisia näkökulmia
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Reformoitu opetus.
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kristinusko – armo ja sovitus
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
Luku 13 – Raamatun tutkimus
kaanon: virallisesti hyväksytyt Raama-tun kirjat
Protestanttiset kirkot
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Paavali Henkilö Paavali ainut apostoli, joka ei henkilökohtaisesti tavannut Jeesus Nasaretilaista alkuperäiseltä nimeltään Saul, lähtöisin Vähästä-Aasiassa.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Kristinusko muotoutuu vanhalla ajalla
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
Luku 24 – Muut Uuden testamentin kirjat
Novellianalyysin kirjoittaminen
Kristinuskon oppi.
6. Pyhien kirjojen sisältö
Vanhan testamentin runokirjat
UUDEN TESTAMENTIN KIRJAT
Vanhan testamentin sisältö
YKSI EVANKELIUMI – NELJÄ EVANKELISTAA
VANHAN TESTAMENTIN SANOMA
LUKU Lukemisen ja kirjoittamisen oppikirja aikuisille maahanmuuttajille Kaisa Häkkinen & Anna Nylund.
VANHAN TESTAMENTIN SYNTY
Juutalaisuus: Faktat, oppi ja pyhät kirjat
Raamatun alkukertomukset
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Luku 19 – Profeettakirjat
Esityksen transkriptio:

kappale 10 Raamattu Sara ja Ville

Raamatun synty Raamattu koostuu 66 eri kirjasta(2 osaa), syntyivät 700 vuoden aikana eri kirjottajien toimesta -> ei ole syntynyt hetkessä Kristinuskon mukaan vanha testamentti kertoo siitä liitosta, joka oli Jumalan ja ihmisten välillä ennen Jeesusta, Uusi testamentti sen jälkeisestä uudesta liitosta Kun kirjojen käyttö lisääntyi, täytyi rajata kokoelmaa

Vanha testamentti Toora Alkukertomus Raamatun 66 kirjasta 39 on vanhassa testamentissa (yhteisiä juutalaisuuden kanssa) Kristityt ovat luokitelleet kirjat 3 osaan: Historiakirjat, kertoo juutalaisuuden historiasta uskonnollisen näkökulman avulla Profeettakirjat, tehtävänä muistuttaa uskon ja oikeuden mukaisuuden merkitystä Runo- & viisauskirjat, psalmit → rukouksia ja lauluja, Jobin kirja edustaa viisauskirjallisuutta → käsitellään kärsimyksen ikuista mysteeriä

Uusi testamentti Apokalyptiikka Evankeliumi Synoptinen Kärsimyshistoria Uudessa testamentissa on 27 kirjaa (4 evankeliumia, 1 historiakirja, 1 ilmestyskirja, loput kirjeitä) Vanhin evankeliumeista on Markuksen → toimii lähteenä muille evankeliumeille

Raamatun merkitys ja tulkitseminen Raamattu toimii kristinuskon opillisena ja eettisenä pohjana Raamattua on tutkittu paljon tieteellisesti → tekstikritiikki, redaktiokritiikki, kirjallisuuskritiikki Nykyään raamattua tulkitaan hyvin monin eri tavoin ja eri näkökulmista

Käsitteitä pentateukki = Vanhan testamentin viisi mooseksen kirjaa apokryfiset kirjat= ohjeellisen kirjakokoelman esimerkiksi raamatun ulkopuolelle jääneet kirjat joilla on ollut kuitenkin uskonnollista käyttöä Toora= juutalaisten käyttämä nimitys mooseksen viidestä kirjasta alkukertomukset= kertomukset joissa käsitellään myyttien avulla maailman syntyä ja ihmisen asemaa. Kertomuksiin kuuluu: kaksi luomiskertomusta, syntiinlankeemuskertomus sekä kertomukset veljesmurhasta, Nooan arkista ja Babylonin tornista Evankeliumi= Hyvä sanoma, ilosanoma Kärsimyshistoria= Jeesus Nasaretilaisen elämän viimeisiin päiviin liittyvät evankeliumeissa kerrotut tapahtumat jotka päättyvät ristiinnaulitsemiseen

tekstikritiikki= pyrkii löytämään raamatuntekstien alkuperäisen muodon redaktiokritiikki=kriittinen raamatuntutkimuksen menetelmä jossa tutkitaan raamatun kirjojen alkuperää ja niiden toimittamista Kirjallisuuskritiikki= raamatuntutkimuksen menetelmä jossa huomio on otettu pois raamatun tekstien historiallisesta totuudesta Runo- ja viisauskirjallisuus= raamatussa psalmit ja sananlaskut vapautuksen teologia= alun perin 1970- luvulla Latinalaisessa amerikassa syntynyt teologinen suuntaus jossa korostetaan kristinuskon sanomaa vapaudesta ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta synoptinen=yhdessä katsova; esim Matteuksen, Markuksen ja Luukaksen evankeliumit ovat synoptisia koska niiden rakenne ja sisältö muistuttavat toisiaan apokalyptiikka=ilmestyskirjallisuus jotka tutkitaan usein ennustuksena tulevasta

Kysymykset Mikä merkitys Raamatulla on kristinuskossa? Mitä tarkoittaa redaktiokritiikki? Mikä on Toora?

Vastaukset Raamattu on kristinuskon opillinen ja eettinen pohja Redaktiokritiikki tarkoittaa kriittistä raamatuntutkimuksen menetelmää jossa tutkitaan raamatun kirjojen alkuperää Toora on juutalaisten käyttämä nimitys viidestä Mooseksen kirjasta