Taidemusiikki ennen Sibeliusta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ikimuistettavat ooppera- animaatiot Lyhyt katsaus oopperaan ja animaation säveltäjiin Pysäytä esitys Esc-näppäimellä Käynnistä esitys ikkunan vasemmasta.
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Keskiajan kirjallisuus
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
Suomen kartta.
Anna Abreusta tietoa! Anna Eira Margarida Mourao de Melo e Abreu on syntynyt 7.helmikuuta 1990 Vantaalla mutta hän on myös asunut pienenä Portugalissa.
RUOTSI.
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
1700 – luvun kulttuuria Ruotsi-Suomessa:
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
COLLIE Collierodun historiaa 4 Alkuperästä ei varmaa tietoa, collien esi- isistä monia teorioita. 4 Todennäköisesti collie on syntynyt vanhoista.
Tango Suomessa aikajana
Musiikki elämään. Musiikki elämään Osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke 2011−2013.
Tekijä: Katri Oikarainen
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Modernismin tulo Suomeen
Dokumentointi neuvonpitoista Suomen hallintoalue 10 marraskuuta 2015.
VIRO Krista, Venla K, Liisa, Eveliina, Seela. Historia toisen maailmansodan jälkeen luvun lopulla osaksi Neuvostoliittoa. Kymmeniä tuhansia karkotettiin.
o Musiikki on ääneen perustuva taiteen, itseilmaisun ja kommunikoinnin muoto o Musiikki jaotellaan yleensä kolmeen lajiin; - Popmusiikki - Kansanmusiikki.
 Suomen vanhin kaupunki Turku perustettiin 1200 – luvulla vanhalle kauppapaikalle  Turun linna, kirkollinen keskus, katedraalikoulu, kaupankäynnin keskus.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
Tässä on kuva kivikautisesta asumuksesta
Reformaatio ja musiikki
Helsingin perustaminen
Alex Mattson Laura Saare.
Tekijä: Katri Oikarainen
Keskustelua kannabiksesta
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Salibandy.
Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan 2016 Lähde: KMT AL + total 2016 n=9 557 , est
TAIDEMUSIIKKI OSA I.
Kirjallisuus.
Suomalainen musiikki Pohjolan ääni.
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Kuvia helluntaiseurakunnasta
Australia/ Aboriginaalit
Suomen kaupunkien kehitys
Kultakaudesta uudelle vuosituhannelle
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Giuseppe Verdi Iida.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
PIETISMI ….
Luku 13 – Raamatun tutkimus
eli evankelinen herätysliike
KPL 4. HELSINKI PÄÄKAUPUNGIKSI
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
KPL 8. REFORMAATIO Martti Luther (1483 – 1546)
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Lentoliikenne luvulla
Historia2 Eurooppalainen ihminen
Hyton innovaatioprojektiopintojen loppuseminaari
Martti Luther (1483 – 1546) - syntyi Eislebenissä kaivosmiehen pojaksi
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Suomalaisen tanssin kehitys
Jalkapallo.
Matti O. Hannikainen Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
Tango Suomessa aikajana
Turun väestönkehitys ja vuotuinen muutos
Esityksen transkriptio:

Taidemusiikki ennen Sibeliusta

Suomalaisen musiikin ensimmäisistä vaiheista tiedetään hyvin vähän Suomalaisen musiikin ensimmäisistä vaiheista tiedetään hyvin vähän. Tiedot pohjautuvat erilaisiin kirjoituksiin, joissa mainitaan lauletun lähinnä messusävelmiä Musiikkitoiminnasta vastasivat 1600-luvulle asti kirkko ja sen yhteydessä toimineet luostarit ja koulut

Piae Cantiones Suomen (ja koko Skandinavian) kannalta tärkeä teos on Piae Cantiones (Hurskaita lauluja), jonka ensimmäinen painos julkaistiin 1582 Kirjassa on runsaasti liturgiaan kuulumattomia hengellisiä lauluja sekä maallista elämää käsitteleviä koululauluja nuotteineen ja teksteineen Lähes puolet tämän kokoelman lauluista on syntynyt Suomessa

Musiikin (ja kaiken muunkin kulttuurin) keskuksena oli Varsinais-Suomi ja Turku ympäristöineen Siellä tiedetään harjoitetun jo keskiajalla eurooppalaisen kaltaista soitinmusiikkia, jota esittivät Keski-Euroopasta ja Ruotsista tulleet kiertävät muusikot ja trubaduurit Koska Suomessa ei ollut hovielämää, maallisen soitinmusiikin kehittyminen oli hidasta (poikkeuksena Juhana Herttuan hoviorkesteri Turun linnassa 1557-1563)

Konserttitoiminta alkaa Turun yliopiston perustaminen 1640 oli tärkeä askel musiikin kehityksessä Moniäänisen laulun ja soitinmusiikin harrastus kasvoi Musiikkia alettiin harrastaa myös porvariskodeissa Julkinen konserttielämä alkoi 1790, jolloin Turussa perustettiin ensimmäinen konserttiyhdistys Turun Soitannollinen seura. Se ylläpiti orkesteria, joka soitti säännöllisesti Turussa. Sen konsertteihin myytiin pääsylippuja

Turun palo 1827 siirsi kulttuurin keskuksen Helsinkiin (Helsingistä pääkaupunki 1811) Yliopiston Helsingissä 1828 alulle panema Akateeminen Musiikkiseura oli merkittävä edistysaskel Helsingin yliopiston musiikinjohtajaksi kutsuttiin Fredrik Pacius, joka mm. johti orkesterikonsertteja, opetti ja sävelsi

Ensimmäinen vakituinen ammattiorkesteri syntyi 1882, jolloin Robert Kajanus perusti ammattimuusikoista kootun sinfoniaorkesterin (myöh. Helsingin kaupunginorkesteri)

Ooppera Oopperoita esitettiin aluksi ulkomaisten seurueiden voimin Vuonna 1873 perustettiin Suomalainen ooppera, jossa esitettiin jopa 30 oopperaa suomen kielellä vuosina 1873-1879

Suomalaisia säveltäjiä 1700-1800 -luvuilla Erik Tulindberg Bernhard Henrik Crusell Fredrik August Ehrström Karl Collan Gabriel Linsén Henrik Borenius P. J. Hannikainen