28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
Advertisements

Resistanssi ja Ohmin laki
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Keskinäisinduktio Induktiivinen kytkentä Muuntaja Kolmivaihevirta
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
Veden ja sähkön virtaus
Elektroniikan komponentteja
14. Aine laajenee lämmetessään
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Opettajan esitysaineisto kurssi 1 kappaleet 1–4. 2 Arviointia ja laskemista.
Valokuitu Tehnyt MIKA ja Kasper. Valokuitu Valokuitu on ohut, lasista ja muovista valmistettu kuitu, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Valon taajuus.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti.
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Raportin lukuohje Lukukerrat
Sekavalolamput.
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
TUOTANNONTEKIJÄT.
1. Energia liikeilmiöissä
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Analyyttiset menetelmät VAR:n määrittämisessä
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
Jatkojohdon tekoa.
Tampereen teknillinen yliopisto 2017
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
LED Hohtodiodi.
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Tiivistelmä 6. Sähköteho ja energia
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
9 Energian sitoutuminen ja vapautuminen
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Vaihtovirran ominaisuudet
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
Sähkötysavain ”morsetin”
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
5. Lähdejännite Lähdejännite E kuormittamattoman pariston napajännite
Lämmön johtuminen ja eristäminen
Oman alan osaaminen Henkka Jokela MYtlpt15B.
4 Resistanssiin vaikuttavat tekijät
Muuntaja Muuntajassa on kaksi käämiä kytketty yhteisen rautasydämen ympärille. Muuntajalla muutetaan jännitteen suuruus toiseksi.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Atomin polarisoituminen
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Wind Power in Power Systems
Induktanssin määrittäminen
Esityksen transkriptio:

28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa

Kun jännite kasvaa, myös sähkövirta kasvaa.

RESISTANSSI Resistanssi voidaan laskea, Kaikilla komponenteilla on ominaisuus nimeltään resistanssi kuvaa sähkölaitteen sähkövirtaa vastustavaa ominaisuutta mitä suurempi resistanssi on, sitä pienempi sähkövirta piirissä kulkee. Resistanssi voidaan laskea, kun tiedetään sähkölaitteen läpi menevän virran suuruus ja jännite napojen sähkölait teen napojen välillä. Erilaiset komponentit vastustavat sähkövirran kulkua Kaikilla komponenteilla on ominaisuus nimeltään resistanssi Resistanssi kuvaa sähkölaitteen sähkövirtaa vastustavaa ominaisuutta. Mitä suurempi resistanssi on, sitä pienempi sähkövirta piirissä kulkee. Resistanssi voidaan laskea, kun tiedetään sähkölaitteen läpi menevän virran suuruus ja jännite napojen sähkölait teen napojen välillä. Vastuson komponentti, jolla on tietyn suuruinen resistanssi. Metallilankavastuksia käytetään mm. hehkulampuissa ja sähkölevyssä.

VASTUS Esim. saunan sähkökiuas - tunnus: R - yksikkö: 1  (ohmi) Vastus on komponentti, jolla on tietyn suuruinen resistanssi. Resistanssi on vastuksen ominaisuus Metallilankavastuksia käytetään mm. hehkulampuissa ja sähkölevyssä.   Esim. saunan sähkökiuas - tunnus: R - yksikkö: 1  (ohmi) - mitataan resistanssimittarilla vastus

Resistanssin tunnus Resistanssin tunnus on R ja yksikkö on ohmi (Ω)

Resistanssin laskeminen Resistanssin tunnus on R ja yksikkö on 1V R = Resistanssi = 1Ω 1A U = Jännite I = Sähkövirta 1V U R I ∙ 1A

Esim. 1. Mikä on sähkölampun resistanssi, kun 230V:n jännitteeseen kytketyn lampun läpi kulkee 0,05 A:n sähkövirta? U R I ∙ U 230 V R = U = I = ? R = = = 4600 Ω I 0,05 A 230 V 0,05 A Sähkölampun resistanssi on 4600 Ω.

2. Hiustenkuivaaja on kytketty verkkojännitteeseen ja sen resistanssi on 53 . Kuinka suuri virta kulkee laitteen läpi? U R I ∙ U 230 V R = U = I = 53 Ω I = = ≈ 4,3 A R 53 Ω 230 V ? Sähkövirta on 4,3 A.

3. Mitä näyttää oheisen kuvan jännitemittari? ∙ R = U = I = 12 Ω 0,6 A ? 0,6 A U = R ∙ I = 12 Ω ∙ 0,6 A = 7,2 V Jännitemittarin lukema on 7,2 V. Lue: s. 188-191 Tee: s. 194-195 ( ei 303)

Lamppujen kytkennät 4,5 V Vertauskohta: 400 mA 4,5 V 1. Sarjaan 4,5 V

Lamput hehkuvat himmeämmin kuin yksittäinen lamppu. Laitteet toimivat vain yhtä aikaa. Kukin laite saa vain osan jännitteestä ja alkuperäisestä virrasta.

4,5 V Vertauskohta: 400 mA 2. Rinnan 4,5 V 4,5 V 800 mA

esim. kodin sähkölaitteet Kun lamput ovat rinnakkain, ne hehkuvat yhtä kirkkaasti kuin yksittäinen lamppu. Kukin laite muodostaa oman erillisen virtapiirinsä, joten niitä voidaan käyttää eri aikaan. esim. kodin sähkölaitteet Kaikki laitteet saavat koko virtalähteen jännitteen. Kokonaisvirta saadaan laskemalla yhteen laitteiden läpi kulkevat virrat.

Esim. 4. Kaksi 110 Ω:n vastusta kytketään a) sarjaan b) rinnan. Laske kokonaisresistanssi. R = R1 + R2 = 110 Ω + 110 Ω = 220 Ω b) R = 110 Ω : 2 s. 195: 303 = 55 Ω

2. Rinnan 6 Ω 12 Ω 3 Ω Esim. Laske kokonaisresistanssi. Kerrotaan ristiin 7 R = 12 :7 s. 192 – 193 Teht. 303 R ≈ 1,7 Ω

Resistanssi - kuvaa virranvastustuskykyä - tunnus: R - yksikkö:  (ohmi) luetaan oomi. komponenttia, jolla on kyky vastustaa sähkövirran kulkua, kutsutaan vastukseksi.   Esim. saunan sähkökiuas - johtimen resistanssi riippuu: johtimen pituudesta (pitkä  suuri) paksuudesta (paksu  pieni) Sähköjohto on sähköä johtavasta aineesta valmistettu lanka tai monen langan yhdistelmä, jota pitkin sähkövirta kulkee. Sähköjohdot tehdään yleensä kuparista tai alumiinista ja ne eristetään muovi- tai kumieristevaipalla. Sähköjohtoon voi kuulua liittimet, joilla se voidaan kiinnittää helposti kohteeseensa. materiaalista