Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Advertisements

Nuoret ja väkivalta – kulttuurinen käytäntö, sosiaalinen ongelma vai kasvatuksen kysymys? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori, Tampereen.
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Tartu tulevaisuuteen! Paula Paavilainen Neuropsykiatrisen valmennuksen mahdollisuudet tukea nuorta.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Terveysosaaminen ja media
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Terveystieto 7.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
Evoluutiovoimat populaatioissa
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Joustavat opetusjärjestelyt Siilitien peruskoulu
Terveysosaaminen ja media
Syöpä ja seksuaalisuus
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Perimä evoluution todisteena. Yksilö perii geeninsä vanhemmiltaan Perimän tarkempaa vertailua tehdään tutkimalla -tuman kromosomien määrää -kromosomien.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Hurtig TE1 Kansalaistoiminta kansanterveystyössä.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
14. Useamman ominaisuuden periytyminen. Dihybridiristeytys Tutkitaan kahden ominaisuuden periytymistä yhtä aikaa. Voi muodostua uusia ominaisuusyhdistelmiä.
12. Meioosi. Genotyyppi ja fenotyyppi Genotyyppi Yksilöiden perimä Kaikki geenit yhdessä Usein genotyypillä tarkoitetaan myös perimää tietyn geenin suhteen.
Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Geeninsiirtomenetelmien vertailu – edut ja haitat LASSI VANHANEN 3A.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
TE4 Terveyteen ja terveysongelmiin liittyvät ilmiöt Hurtig 2016.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
Terveyden määritelmät
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
Mielenterveyden häiriöt
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Terveyskulttuuri.
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
9. Solut lisääntyvät jakautumalla s.66
Sosioemotionaalinen kehitys
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Luonnonvalinnan kohteena on yleensä yksilö
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
Solut lisääntyvät jakautumalla
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Enkeli-Klubi.
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Geenit siirtyvät sukusoluissa vanhemmilta jälkeläisille
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
On elämän tärkeimpiä tunnusmerkkejä
Perinnöllisyystieteen perusteita
Hyvä johtaminen edistää henkilöstön terveyttä
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä Elämään liittyvien tietojen, taitojen, tapojen, arvojen asenteiden ja käyttäytymismallien siirtyminen eteenpäin sukupolvien ketjuna Geneettinen perimä -geenit solun tuman kromosomeissa (46) Perimä Siirtyvät sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa Mutaatioita, jotka yleensä korjaantuvat Epigeneettiset merkit Myönteistä Kielteistä Sosiaalinen pääoma kuvaa ihmisten tai ryhmien välisiä sosiaalisia suhteita: niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta Koti Sukusolu -> riski sairastua tiettyihin sairauksiin Tavallinen solu -> kasvaimet Päiväkoti Koulu Sosiaalinen tuki: voimavara, joka linkittää ihmissuhteet ja kohtaamiset terveyteen ja hyvinvointiin Voi joko edistää terveyttä tai heikentää sitä Aineellinen tuki Monitekijäiset sairaudet Henkinen tuki Perinnölliset sairaudet Tietotuki Arvostustuki