SUOMEN ESIHISTORIA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Advertisements

Suomen esihistoria Väestö ja kieli.
Ihmisen varhaishistoria
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Suomen Kivikausi ~ eKr..
Suomen esihistoriasta autonomian aikaan
Suomen esihistorian suuntaviivoja:
8. KOLMAS PALATSIKAUSI KREETALLA LM II-IIIB EARLY.
Kivikauden taide ja uskomukset
Maatalous.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Rakennettu ympäristö ja liikenne Tekijä: Matias Turunen
Viikingit Suomen rannikolla
Neoliittinen vallankumous
Keskiaika n
Metallien historiaa.
Pronssikausi ja varhaismetallikausi luento 9
ASUTUSHISTORIA / VÄESTÖNKASVU
Teollistuminen.
Pronssikausi ja varhaismetallikausi luento 12
Aboriginaalit s
10. MANNER-KREIKKA ENNEN KUILUHAUTOJA MH I-MH II.
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
1 HISTORIAN PERUSKÄSITTEITÄ Hi1-KURSSI Toni Uusimäki 2014 Lähde: Eepos. Maailmanhistorian käsikirja. Porvoo 2002.
Historia 5 ensimmäinen viikko. Aluksi Luetaan ja keskustellaan artikkelista: et/lue/2015/10/suomalaist en-alkupera-y-dna-paivitys.
Luku Metsästäjä ja keräilijä, s. 20–25 METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Aineisto on vapaasti muokattavissa.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
KULTTUURIEN KOHTAAMISIA AFRIKASSA. Afrikan valtakunnat Afrikan valtakunnat.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
Jokilaaksot.
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Korkeakulttuurit ja Egypti
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Suomen vähemmistöjen musiikki
Keskiaika Suomessa Noin
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Ue 5 Kuvia muinaisuudesta.
Mesoamerikkalainen kulttuuri
SUOMEN HISTORIA ENNEN AUTONOMIAA
VIRO.
Euroopan teollistumisen aika
JÄRVI-SUOMI AnTtU IIRIS.
Suomen esihistoria Suomen asuttamisesta historiallisen ajan alkuun
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
Maatalouden läpimurto ja korkeakulttuurien syntyminen
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
HI8 – Historian abikurssi
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
Suomen asuttaminen.
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Euroopan teollistumisen aika
2.2 Kulttuuriperintö.
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
Esityksen transkriptio:

SUOMEN ESIHISTORIA

Suomalaisten alkuperä Milloin ja mistä Suomen alueelle saapuivat ensimmäiset asukkaat? Millainen on suomalaisten geeniperimä?

Milloin ja mistä Suomen alueelle saapuivat ensimmäiset asukkaat? Millainen on suomalaisten geeniperimä? Suomessa on asuttu pysyvästi noin 10000 vuoden ajan. Varmoja todisteita asutuksesta tältä ajalta on sekä Kaakkois- että Pohjois-Suomesta. Ensimmäiset ihmiset tulivat Suomen alueelle pohjoisesta Kölivuoriston ja Norjan kautta. Asukkaita tuli myös etelästä ja kaakosta: keskisetä Euroopasta ja nykyisen Venäjän alueen tasangoilta. Suomalaiset ovat geeniperimältään samaa väestöä kuin baltit, muut pohjoismaalaiset ja keskieurooppalaiset. Saamelaisten geeniperimässä on merkkejä myös idästä tulleista metsästäjistä, joten se poikkeaa muiden suomalaisten perimästä.

Suomen esihistorian aikakaudet Kivikausi n. 8000 eKr.  n. 1700 eKr. Esihistorian aikakaudet on tapana nimetä esineiden materiaalin ja tekotavan mukaan. Miksi esihistorian aikakausien jaotteleminen kivi- pronssi- ja rautakauteen on osittain harhaanjohtavaa? Pronssikausi n. 1700 eKr.  n. 500 eKr. Rautakausi n. 500 eKr.  n. 1100 jKr. Esittele jokaiselta esihistorialliselta aikakaudelta (kivi-, pronssi- ja rautakaudelta) yksi perusteltu kehitysaskel.

1. Miksi esihistorian aikakausien jaotteleminen kivi-, pronssi- ja rautakauteen on osittain harhaanjohtavaa? Aikakausien nimet kertovat vain sen, mistä aineesta osa aseista, työkaluista ja koriste-esineistä on valmistettu ja mitkä esineet ovat parhaiten säilyneet. Puu, nahka ja luu olivat todellisuudessa tärkeimpiä käytettyjä materiaaleja koko esihistorian ajan. Esimerkiksi kivikausi oli ilmastoltaan Suomen historian lämpimin ajanjakso. Suomessa kasvoi jaloja lehtipuita, eikä maasto ollut kivistä tai ilmasto kylmää. Mielikuva kylmästä ja kivisestä kaudesta ei siis pidä paikkaansa.

Kivikaudella Pronssikaudella Rautakaudella Esittele jokaiselta esihistorialliselta aikakaudelta (kivi-, pronssi- ja rautakaudelta) yksi perusteltu kehitysaskel. Kivikaudella Suomessa tapahtui suuria mutta hitaita muutoksia: ilmasto muuttui, Suomi asutettiin ja alueella vaikutti monta eri kulttuuria. Myös Lounais-Suomi asutettiin, kun sinne saapui väestöä Baltiasta. Pronssikaudella Suomessa yleistyi maanviljely, ja merkittävä uutuus oli kaskiviljely. Asutus vakiintui edullisille viljelypaikoille. Länsi-Suomen röykkiöhaudat kertovat skandinaavista vaikutteista. Rautakaudella Rauta tuli Suomeen noin 550 eKr., pari tuhatta vuotta keksimisensä jälkeen. Suurin muutos oli peltoviljelyn alkaminen ensimmäisellä vuosituhannella. Erätalous alkoi jäädä sivuelinkeinoksi, ja 600-luvulta alkaen Lounais-Suomeen kehittyi talonpoikaiskulttuuri. Viikinkiajalla Suomen yhteydet muuhun Eurooppaan tiivistyivät ja kauppa kansainvälistyi.

Pyyntikulttuurista maanviljelyyn Kivikausi Kivikausi on ollut ilmastoltaan Suomen historian lämpimin aikakausi. Ihmiset elivät ensin pyynti- ja keräilytaloudessa vuotuiskierron mukaan. Maanviljely ja pysyvä asutus alkoivat maan länsiosassa noin 2500 eKr.

Pyyntikulttuurista maanviljelyyn Pronssikausi Pronssikaudella maanviljely yleistyi ja asutus vakiintui lounaisrannikolle ja Laatokan rannoille. Sisämaassa elettiin pyyntikulttuurissa. Kaskiviljely alkoi. Uusimpien tutkimusten mukaan myös karjankasvatus alkoi pronssikaudella. Läntisellä Suomella oli runsaasti yhteyksiä Skandinaviaan: hiidenkiukaat hautaustavaksi uusia germaanisia lainasanoja, esim. pelto, lammas, kana pronssiesineitä.

Pyyntikulttuurista maanviljelyyn Rautakausi Rauta tuli tunnetuksi Suomessa 550-luvulla eKr., jolloin aloitettiin myös sen valmistus. Peltoviljelyn alkaminen mullisti maatalouden. Peltojen raivaus ja viljely keskittyivät samoille paikoille. Erätalous alkoi jäädä sivuelinkeinoksi. Talonpoikaiskulttuuri syntyi. Viikinkiajalla Suomen yhteydet muuhun Eurooppaan tiivistyivät ja kauppa kansainvälistyi ja vilkastui.

Pyyntikulttuurista maanviljelyyn

Maatalous ja yhteisöelämän muutos Miten maatalouteen siirtyminen muutti yhteisöelämää ja uskontoa? Asutuksen vakiintuminen vaikutti paljon esihistoriallisen ihmisen maailmankuvaan. Naisen asema yhteisössä muuttui: naiset jäivät huolehtimaan kotipiiristä, kun taas miesten vastuulla olivat metsästys, kalastus ja sodankäynti. Ihmisten suhde omistamiseen muuttui, kun ryhdyttiin omistamaan maa-alueita. Ajankulun perustaksi tuli satovuosi, sillä maanviljely ja karjanhoito vaativat pitkäjänteistä suunnittelua. Pyyntikulttuurissa luonnon kiertokulkua selitettiin myyteillä. Maatalouteen siirtymisen jälkeen jumalilta alettiin toivoa metsästysonnen sijaan hyvää kasvua ja satoa. Asutuksen tihentyminen ja vaurastuminen näkyivät hautaustavoissa: Ruumishautaus yleistyi. Hautaan lisättiin esineitä ja ruoka-astioita sitä enemmän, mitä arvostetumpi vainaja oli. Arvokkaat esineet kertoivat paitsi vaurastumisesta myös vahvasta uskosta kuolemanjälkeiseen elämään. Alkoi syntyä hautauspaikkoja eli kalmistoja, joiden luona pidettiin myös palvontamenoja.