Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ue 5 Kuvia muinaisuudesta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ue 5 Kuvia muinaisuudesta."— Esityksen transkriptio:

1 Ue 5 Kuvia muinaisuudesta

2 Aikakaudet Kivikausi n. -12000 v. sitten, jaetaan kolmeen osaan:
Paleoliittinen kausi n v. sitten Mesoliittinen kausi (Suomusjärven kulttuuri) eKr. Neoliittinen kausi, keraaminen kausi, maanviljelys /1500 eKr. Pronssikausi1300/1500 eKr-500 eKr. Rautakausi 500 eKr-1300 jKr.

3 Maailman seitsemän ihmettä
1 Artemiin temppeli 2 Babylonin riippuvat puutarhat 3 Faroksen majakka 4 Gizan suuri pyramidi 5 Halikarnassoksen mausoleumi 6 Rodoksen kolossi 7 Zeuksen kuvapatsas Olympiassa

4 Artemiin temppeli Efesossa

5 Pyramidit, Kheops 4560 eKr.

6 Stonehenge n. 3000eKr.

7 Lascaux v sitten

8 Lascaux

9 Laukaa, Sarakallio

10 Ristiina, Astuvansalmi

11 Vienan Maitovalaat

12 Zalavrugan piirroksia

13 Tutkija

14 Hitonhauta

15 Kivikautta Saarijärvellä

16 Kuppikivet

17 Jatulintarha

18 Jätinkirkko

19 Jätinkirkko Lieksassa

20 Kierikki, asutusta 7000 v. sitten

21 Susiluola, asutusta jo 40 000v. sitten?

22 Susiluola sisältä

23 Shamanismi vaikutti (ja edelleen vaikuttaa) Suomen sukuisten kansojen keskuudessa. Shamaanilla oli kahtalainen tehtävä: parantaja ja tasapainon ylläpitäminen ihmisen ja luonnon suhteessa sekä maailmojen välillä. Shamaani piti yhteyttä jumaliin, henkiin, kuolleisiin ja maahisiin. Viljelyn alettua torjui hallaa ja petoja loitsujen avulla.

24 Shamaani

25 Muinaissuomalainen maailmankuva
Eränkävijöillä tiivis suhde luontoon Keräily, metsästys, kalastus Pyhät eläimet, hirvi ja karhu Maanviljely muutti maailmankuvaa, petoeläimet olivat eläimiä pitäville ihmisille uhka. Alettiin rakentaa pysyviä asumuksia, vaikutti myös hautaustavan muuttumiseen.

26 Muinaissuomalainen maailmankuva on kolmiosainen
Ylinen, jumalat Näkyvä Alinen, vainajat, maahiset Shamaani matkasi transsissa yliseen ja aliseen, yleensä eläinhahmossa, tuodakseen sieltä tietoa. Transsiin shamaani pääsi rummun tai kärpässienen avulla. Kun shamaani vaipui transsiin, kutsuttiin sitä loveen lankeamiseksi.

27 Shamaanin välineet…

28 muinaissuomalaisuus Panteistinen Jumaluutta kaikkialla
Elämillä (karhu, jota ei saanut piirtää tai jonka nimeä ei saanut sanoa, ja jota siksi kutsuttiin muilla nimillä, kuten Otso, Mesikämmen, Kontio. Puillakin oli sielu. Puuta piti koputtaa ennen sen kaatamista.

29 Uskomusmaailma Jumalat: Mitä muistat? Ilmarinen, Ukko, Tapio, Ahti
Haltijat Eränkävijöillä: luonnonilmiöillä, eläimillä ja vedellä omat haltijansa. Viljelijöillä: rakennuksilla, taloilla ja pelloilla omat haltijansa. Tonttu- sana tulee sanasta ”tontti” Mihin eri tonttuihin uskottiin? Kotitonttu, saunatonttu, riihitonttu… Maahiset Pieniä, ihmisen kaltaisia olentoja, asuivat maan alla vainajien ja karjansa kanssa. Vaihdokkaat.

30 Pyhät paikat Pyyntikulttuurissa metsä tai poikkeavan näköinen puu oli pyhä. Viljelyskulttuurissa uhripaikka oli asumuksen lähellä. Kylissä oli myös uhrilehtoja, hiisiä. Vainajat kuuluivat sukuun. Vainajia pelättiin ja kunnioitettiin. Kalmisto oli palvonnan paikka.

31 Tavat ja riitit Syntymässä, häissä ja hautajaisissa käytettiin riittejä. Riiteissä käytettiin loitsuja ja itkuvirsiä (jälkimmäinen perinne eli pitkään itä-Suomessa ja Karjalassa) Kalendaaririitit: Keväällä ”vakkaset”, syksyllä lammasuhri karjaonnen takaamiseksi. (Kekri oli riehakas sadonkorjuun jälkeinen kiitosjuhla)

32 Votjakkien kalenteri Juhlia: Jään päällä seisojaiset
Veden päällä seisojaiset Akkojen juhla Hevosen nimipäivä ym. mielenkiintoisia juhlia…

33 Ihmisen sielut Kaksi sielua
Henki-sielu, joka oli elinajan ihmisen kehossa Itse-sielu, joka saattoi irtautua ruumiista, kehosta riippumaton tietoinen minä. (Tämän avulla shamaani teki matkojaan yliseen ja aliseen)

34 Hirvi

35 Karhu

36 Otava Karhu on uskomuksen mukaan laskettu maan päälle Otavasta.

37 Pieni karhu

38 Peijaiset Koska hirvet ja karhut olivat jumalallista alkuperää, mutta niitä pyydystettiin, jouduttiin niitten henkiä lepyttelemään peijaisilla. Karhuilla oli sielu, joka asui kallossa; kallo vietiin peijaisten päätteeksi honkaan. Sieltä karhun sielu vapautui syntymään luontoon uudelleen.

39 Taatsin seita, Kittilä

40 Ukonkivi Inarinjärvellä

41 Ötzi n eKr.


Lataa ppt "Ue 5 Kuvia muinaisuudesta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google