TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikka.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Advertisements

Kansantalouden tilinpito
Talousjärjestelmät: Liberalistinen markkinatalous
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
20 Työttömyys ja inflaatio
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Kansantalouden häiriöt:
Kansainvälinen valuuttajärjestelmä:
Raha ja pankit.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Finanssipolitiikka: Talouspolitiikan osa, jossa valtio säätelee taloutta tulojen ja menojen avulla Tulojen ja menojen säätelyyn parhaat keinot budjetti.
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, elokuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre.
Tulopolitiikka Tiia, Oona, Pihla, Samu.  Tulopolitiikka: palkkaneuvotteluihin liittyvä talouspolitiikan käsite ja sitä tekevät työmarkkinajärjestöt ja.
10TALOUSPOLITIIKKA Adam Smith –The Wealth of Nations (1776)  yleinen näkemys julkisen sektorin roolista talouselämässä oli, että sen tehtävänä oli luoda.
9SUHDANNEVAIHTELUT Kokonaiskysynnän ja kokonaistarjonnan muutokset saavat aikaan vaihteluja kokonaistaloudellisissa muuttujissa: BKT, työllisyys, inflaatio.
ONKO EUROOPPA JAPANIN TIELLÄ? OP-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä VTT Jaakko Kiander.
TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.
Talouden sisäinen tasapaino: Inflaatio ja työttömyys
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
Talouden häiriöt. Suhdannevaihtelut O Taloudessa vaihtelevat suhdanteet eli talouden hyvät ja huonot ajat O 1. Noususuhdanne: talous kasvaa, yritykset.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
UUDEN AJAN ALUN TALOUSOPIT HI1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
TYÖTTÖMYYS YH2 − Taloustieto Toni Uusimäki Määritelmiä 1. Työtön: työikäinen 15 −74-vuotias työvoimaan kuuluva henkilö, jolla ei ole työpaikkaa.
VALUUTTAMARKKINAT.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.
Kertaus.
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Taloudellinen katsaus
Euro heikkenee useita valuuttoja vastaan
Talouspolitiikka.
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
TALOUSPOLITIIKAN PÄÄSUUNNAT
Tilastokuvaajien tulkinta
INFLAATIO.
Kansainvälinen kauppa
Kappale 1: Makrotaloustiede
SUHDANNEVAIHTELUT.
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
14 ja 15 Talouden häiriötilat ja talouspolitiikka
TALOUDEN KIERTOKULKU.
Huoltotase & BKT.
Finanssipolitiikka = Valtion Budjettipolitiikka ja Rahapolitiikka =Keskuspankin korkopolitiikka TALOUDEN SUHDANTEISSA.
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
23 Talouden kasvu vaihtelee s
INFLAATIO ”Inflaatio on väkivaltainen kuin mukiloitsija, pelottava kuin aseellinen ryöstäjä ja tappava kuin salamurhaaja” – Ronald Reagan.
Finanssipolittiikka.
8 SUHDANNEVAIHTELUT Kokonaiskysynnän ja kokonaistarjonnan muutokset saavat aikaan vaihteluja kokonaistaloudellisissa muuttujissa: BKT, työllisyys, inflaatio.
Suomen suhdannekuva yhä vahva
TALOUSPOLITIIKKA Talouspolitiikka on politiikkaa
INFLAATIO.
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Kuntamarkkinat Kokeilujen koordinaatiohanke , Mikko Kesä
7 TALOUDEN KASVU JA SUHDANNEVAIHTELUT
Viron talouden näkymät 2012 IMRE SIIL talous- ja kauppaneuvos Viron Suurlähetystö Estonian Ministry of Foreign Affairs.
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
INFLAATIO.
RAHAPOLITIIKKA JA EKP.
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
TEHTÄVÄ s . 95.
INFLAATIO.
INFLAATIO.
Esityksen transkriptio:

TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikka

TALOUSPOLITIIKKA = Julkisen vallan toimet, joilla pyritään säätelemään kansantalouden toimintaa Vaikea toteuttaa: jokainen korjausliike aiheuttaa uusia ongelmia Mistä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa?

TAVOITTEITA Täystyöllisyys Vakaa hintataso Ulkomaankaupan tasapaino Talouskasvu (Tasaisempi tulonjako) (Alueellisesti tasapainoinen kehitys) (Ympäristön suojelu)

VAIKEUS Inflaatio Työttömyys Phillips-käyrä kertoo, miten tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa korjaa yhtä, niin kaksi muuta heikkenee Inflaatio Työttömyys

RISTIRIITOJA Vakaa hintataso –ristiriidassa: Korkea työllisyysaste Ulkomaankaupan tasapaino Ulkomaankaupan tasapaino –ristiriidassa: Vakaa hintataso

PÄÄSUUNTAUKSET (Klassinen koulukunta) Keynesläisyys Monetarismi

KLASSINEN KOULUKUNTA Adam Smith 1800-luvulla: Yövartijavaltio Valtion annettava vapaat kädet yrityksille Markkinavoimat ohjaavat taloutta parhaaseen mahdolliseen tulokseen Kritiikkiä: 1970-luvulla uusklassinen koulukunta

KEYNESLÄISYYS Keynes 1930-luvulla: valtion toimittava aktiivisesti (finanssi+rahapolitiikka) Pääajatus: tärkeintä on työttömyyden vähentäminen Inflaatio hyväksytään, hillittävä vain sen verran ettei se lisää työttömyyttä valtio ei saa käyttää kireää rahapolitiikkaa, vaan tulopolitiikkaa Valtion sääntelemä markkinatalous

MONETARISMI Friedman 1950-luvulla: liikkeellä olevan rahan määrä suurin selittäjä talousasioissa Pääajatus: tärkeintä on rahan arvon vakaus Työttömyys hyväksytään, hillittävä vain sen verran ettei se lisää inflaatiota valtio käyttää kireää rahapolitiikkaa Mahdollisimman vapaa markkinatalous

KEINOJA Finanssipolitiikka Tulopolitiikka Rahapolitiikka Valuuttakurssipolitiikka Kauppapolitiikka