Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre."— Esityksen transkriptio:

1 KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre

2 Sisältö ja tavoite: Osaamistavoite: Opiskelija tuntee kansantaloustieteen peruskäsitteet ja pystyy soveltamaan niitä mikro- ja makrotalouden ilmiöiden tarkasteluun. Sisältö: Kansantaloustieteen perusteet: mikrotalous ja makrotalous. Kansantalouden kirja: Pohjola, M., Pekkarinen, J. & Sutela, P Taloustiede. Helsinki: WSOY Suoritukset: Kansantaloustiede (40 %): Tentti ja etätehtävät Miksi ihmeessä tällaista pitää opiskella?

3 Mitä on kansantaloustiede
yhteiskuntatiede, tutkii yhteiskuntaa positivistinen pyrkii kuvaamaan miten asia on, ei miten sen pitäisi olla Kansantaloustiede tutkii kokonaisia kansantalouksia, jonkin maantieteellisen alueen (yleensä valtio) toimijoiden välisten suhteiden verkkoa kotitaloudet, yritykset, rahoituslaitokset, julkinen sektori, ulkomaiset toimijat

4 Mitä on kansantaloustiede
taustalla on kuluttajan tarpeet rajattomat tarpeita tyydytetään hyödykkeillä osa vapaita, ilma, vesi, taloudelliset hyödykkeet tuotetaan tutkii kuinka talouden rajalliset resurssit käytetään rajattomien tarpeiden tyydyttämiseen niukkuus Milloin hyödyke on niukka?

5 Mitä on kansantaloustiede
mitä tuotetaan ja kuinka paljon kuluttajan on valittava mitä hankkii taloutta yksinkertaistetaan taloudellisten mallien avulla tutkitaan syy – seuraus –suhteita miten luottamus omaan talouteen vaikuttaa yksityiseen kulutukseen onko syy aina ennen seurausta? ilmiöt, jotka pätevät yksilöihin, eivät välttämättä päde joukkoon lamassa yksilöt lopettavat kulutukset – järkevää, kansantalouden kannalta kuitenkin pitäisi kuluttaa! ceteris paribus – muut tekijät ennallaan. onko aina realistinen?

6 Mitä on kansantaloustiede
Mikrotaloustiede tutkii yksilöiden (kuluttaja, yritys) tekemiä valintoja, niiden seurauksia ja julkisen sektorin vaikutuksia niihin Kuinka kuluttaja tekee ostopäätöksen Miten yritys hinnoittelee tuotteen Adam Smith, hintamekanismi näkymättömät kädet yritykset tuottavat niitä hyödykkeitä, joista kuluttajat ovat valmiita maksamaan

7 Mitä on kansantaloustiede
tärkeimmät mikrotaloustieteen kysymykset: Mitä tuotetaan? Kuinka tuotetaan? Miten hyödykkeet toimitetaan? Mikä on kuluttajien keskinäinen tulonjako? erikoistuminen lisää tuotantoa ja tuottavuutta

8 Mitä on kansantaloustiede
Loppukädessä kuluttajat omistavat tuotannontekijät arvostetuista tuotannontekijöistä saa hyvän korvauksen erikoislääkäri arvoyhtiön omistaja

9 Mitä on kansantaloustiede
Makrotaloustiede kokonaistalouden tutkimista Syntyi 1930-luvun laman aikana kuinka yksilöiden, yritysten ja julkisen sektorin päätökset vaikuttavat kokonaistalouteen mikä on niiden välinen riippuvuus työllisyys, inflaatio ja kokonaistuotanto

10 Mitä on kansantaloustiede
Keynes 1930-luvulla työllisyys, korko, raha(n määrä) aktiivinen finanssipolitiikka hyvinä aikoina säästetään ja huonoina kulutetaan.

11 Mitä on kansantaloustiede
Kysymyksiä: Miksi talouden kokonaistuotanto kasvaa? Miksi elintaso nousee (sukupolvien välillä)? Miksi talouden kehitys ei ole suoraviivaista? (suhdanteet) Miksi ihmiset joutuvat työttömiksi? Miksi hyödykkeiden hinnat nousevat?

12 Mitä on kansantaloustiede
Talous kasvaa tuottavuuden kasvun myötä työn määrä x sen tuottavuus 4 tuntia x 5 kakkua tunnissa = 20 kakkua työpäivän jatkaminen ja ”kakkua tunnissa” nostaminen lisää tuotantoa päivässä

13 Mitä on kansantaloustiede
Tuottavuuden paraneminen voi aiheuttaa työttömyyttä jos tuotanto ei kasva yhtä nopeasti kuin tuottavuus pääsyyt työttömyyteen on tuotantorakenteen muutokset kysynnän suhdanteiden mukaiset vaihtelut

14 Mitä on kansantaloustiede
yleinen hintatason nousu, inflaatio kysyntä kasvaa nopeammin kuin tuotanto rahaa liikaa suhteessa markkinoilla oleviin hyödykkeisiin

15 Mitä on kansantaloustiede
Vaihtoehtoiskustannukset Valitsematta jääneen vaihtoehdon menetetty hyöty Kuluttaja joutuu tekemään valintoja, jos ostaa television, ei voi käydä ulkomailla.

16 Mitä on kansantaloustiede
Tuotantomahdollisuudet Kansantalouden käytössä olevat tuotannontekijät määrittävät mahdollisen tuotannon tason. Mahdollisia tuotantokombinaatioita kuvataan tuotantomahdollisuuksienkäyrällä.

17 Mitä on kansantaloustiede
Tuotantomahdollisuuksien käyrä Mitkä ovat tuotantomahdollisuudet? Miten kuvaisit kuvassa olevia pisteitä, entä pisteitä käyrän ulkopuolella tai sisäpuolella?

18 Mitä on kansantaloustiede
Tuotantomahdollisuuksien käyrä ja tehokkuus

19 Mitä on kansantaloustiede
Talouskasvu Tuotantomahdollisuuksien lisäys merkitsee talouskasvua tai vajaakäytön vähenemistä (esim. lamasta toipuminen) Miten lamasta toipuminen eroaa talouskasvusta tuotantomahdollisuuksien käyrällä tarkasteltuna?

20 Mitä on kansantaloustiede
Investointihyödykkeiden tuottaminen lisää tuotantomahdollisuuksia tulevaisuudessa:

21 Mitä on kansantaloustiede
Talouskasvun päätös: tuotetaanko kulutushyödykkeitä vai investointihyödykkeitä? Ratkaisu riippuu suhdannetilanteesta, jos kansantalous on vajaakäytöllä, pitää kuluttaa ja kun ollaan lähellä tuotantomahdollisuuksien käyrää, tulee säästää ja investoida, koska säästäminen lisää rahan tarjontaa ja laskee sen hintaa, tämä tekee yrityksille mahdolliseksi investoida ja tulevaisuudessa käyrä siirtyy koilliseen. Jos resurssit eivät ole käytössä, säästäminen on turhaa! Miten yksityinen ihminen käyttäytyy kun talous vajoaa lamaan? Onko se järkevää?

22 Mitä on kansantaloustiede
Talousjärjestelmät Miten ohjataan hyödykkeiden valmistamista, jakamista ja kuluttamista. Markkinatalous – sekatalous – suunnitelmatalous

23 Mitä on kansantaloustiede
Keskeinen kysymys taustalla on tulonjako erilaisessa taloudellisessa asemassa olevien kotitalouksien kesken palkkojen ja yrityksien voittojen kesken paljonko julkinen sektori puuttuu tulonjakoon verotuksella ja tulonsiirroin Korkeat ansiot kannustavat - tuloerot tekevät tyytymättömyyttä ja epävakautta Taloustiede kertoo, miten asiat ovat, ei niinkään, miten niiden tulisi olla!

24 Mitä on kansantaloustiede
Miten tulot pitäisi jakaa? Bentham, Mill (1800 luku): tasa-arvo luo tehokkuutta. Euro rikkaalla antaa vähemmän onnea kuin euro köyhällä. Siirretään eurot rikkailta köyhille, yhteiskunnan hyvinvointi kasvaa. Ongelma, miten käy työnteon ja säästämisen motiivin

25 Mitä on kansantaloustiede
Miten tulot pitäisi jakaa? John Rawls (1970): oikeuden mukainen tulonjako maksimoi hyödyn huonoimmassa asemassa olevalle, pala isosta kakusta on enemmän kuin pala pienestä kakusta. Toisen ihmisen korkeammat tulot on perusteltuja, jos ne lisäävät myös huono-osaisten tuloja. Moraalioppi: yhteiskunnan moraaliset normit on sovittava olettaen, että ihmiset eivät tiedä mihin yhteiskunnalliseen asemaan he päätyvät.

26 Mitä on kansantaloustiede
Tehtävät Optimassa, vastaa niihin Kysymykset 1, vastausaika alkaa ja päättyy 7.11.

27 Kansantaloustiede Suljetussa taloudessa kulutusmahdollisuudet ovat verrannolliset tuotantomahdollisuuksiin Avoimessa taloudessa (ulkomaan kauppa) kulutusmahdollisuudet voivat olla suuremmat kuin tuotantomahdollisuudet (erikoistuminen, suhteellisen edun periaate) Tuotannollinen tehokkuus on maksimissa, kun ollaan tuotantomahdollisuuksien käyrällä Mutta minkä hyödykekombinaation ”kansa” haluaa? (kuva seuraavassa diassa) Pisteen löytämiseksi tutustumme rajahyöty- ja rajakustannuskäsitteisiin.

28 Kansantaloustiede RAJAKÄSITTEET
Tuotantomahdollisuuksien käyrä kuvaa, mitä tuotetaan ja kuinka paljon. Se piste tuotantomahdollisuuksien käyrällä, joka maksimoi kuluttajien kokonaishyödyn, on ns. allokatiivinen tehokkuus.

29 Kansantaloustiede Rajahyöty:
Rajahyöty, seuraavan kappaleen kuluttamisen antama kokonaishyödyn lisäys rajahyöty / kpl on laskeva

30 Kansantaloustiede Rajakustannus:
Rajakustannus, seuraavan kappaleen tuottamisen aiheuttama kokonaiskustannusten lisäys Kokonaishyöty on maksimissaan kun rajakustannus = rajahyöty, miksi? Hampurilainen maksaa 3 euroa, nälkäinen syö 1 … 2 … 3 mutta ei 5:ttä hampurilaista. Miksi?

31 Kansantaloustiede Siis rajakustannusten käyrä kuvastaa vaihtoehtoiskustannusta (kansataloudessa), siis sitä, minkä kuluttajat ovat valmiit maksamaan saadakseen hyödykkeen. Niin kauan aikaa kun kuluttajan saama hyöty ylittää kustannuksen, tuotanto laajenee. Leikkauskohdassa tasapaino.

32 Kansantaloustiede Asiaa voidaan tarkastella myös kahden hyödykkeen kombinaatio na:

33 Kansantaloustiede Rajakustannus on nouseva, koska käyttöön otetaan alussa parhaat tuotannontekijät, mitä enemmän tehdään, sitä huonommin työhön soveltuvia tekijöitä käytetään. Leikkauspiste toteuttaa sekä tuotannollisen tehokkuuden että allokatiivisen tehokkuuden. tuotannontekijät tehokkaassa käytössä tuotannontekijät arvokkaimpana pidetyssä käytössä Adam Smithin mukaan piste toteutuu taloudessa automaattisesti hintamekanismin ansiosta ns. näkymättömät kädet

34 Kansantaloustiede Absoluuttinen etu ja suhteellinen etu
Adam Smith: absoluuttinen etu on sillä, joka kykenee tuottamaan hyödykkeen pienimmin tuotantopanoksin kuin muut. Kannattaa tuottaa sitä, jossa on absoluuttinen etu suurtuotanto vaihdanta Ricardo: suhteellinen etu on sillä, joka pystyy tuottamaan hyödykkeen pienimmin vaihtoehtoiskustannuksin.

35 Kansantaloustiede Absoluuttinen etu ja suhteellinen etu
Esimerkki: Kaksi maata joissa yksi työntekijä pystyy tuottamaan vaatekangasta ja/tai viiniä seuraavasti: Portugali on molemmissa tehokkaampi Voiko englanti tuottaa mitään? Tekeekö Portugali itse sekä viinin, että kankaan? Mikä on vaihdannan (ulkomaankauppa) merkitys?

36 Kansantaloustiede Maat tuottavat sitä, jossa niillä on suhteellinen etu. Ts. Kuinka paljon vaatteiden tuotanto vähentää viinin tuotantoa? tai Kuinka paljon viinin tuotanto vähentää vaatteiden tuotantoa? Englannin suhteellinen etu on vaatteissa 1/10 < ½ Portugalilla on suhteellinen etu viinin tuotannossa 2 < 10

37 Kansantaloustiede Kysymys on:
Jos Englanti tuottaa yhden vaatejaardin, se häviää10 tynnyriä viiniä, kun taas Portugali häviää vain 2 tynnyriä (häviäminen on vaihtoehtoiskustannus) Miten tämä menee viinissä?

38 Kansantaloustiede Tuotantomahdollisuuksien ja kulutusmahdollisuuksien käyrät 6 miljoonalla työntekijällä ilman ulkomaankauppaa:

39 Kansantaloustiede Ulkomaan kauppa ja erikoistuminen:
Portugali on siirtää 1 milj työntekijää vaatteista viiniin. Englanti 2 milj työntekijää viinistä vaatteisiin. Kokonaistuotannon kasvu +8 ja + 4 ilman, että työmäärä kasvaa. Edellyttää vapaata ulkomaankauppaa

40 Kansantaloustiede Mitä hyödykkeet maksavat?
Englannissa viinitynnyri maksaa 10 vaatejaardin verran Portugalissa viinitynnyri maksaa 2 vaatejaardia hinta on jotain 2 – 10 välillä ja sama molemmissa maissa (esim. 4 ) Englanti valmistaa vaatteita ja ostaa viinen 4 vaatejaardin hinnalla portugali valmistaa viiniä ja ostaa vaatteet

41 Kansantaloustiede Uudet kulutusmahdollisuudet kuvissa alla (sama suhde, molempia enemmän)

42 Kansantaloustiede ULKOISVAIKUTUKSET JA YMPÄRISTÖ
Todellisuudessa resurssien allokoinnissa yritykset ottavat huomioon vain ne kustannukset, jotka kohdistuvat suoraan yritykselle, huomiotta jäävät ns. ulkoisvaikutukset tuotannon myönteiset tai kielteiset seuraamukset, jotka eivät kohdistu itse tuottajaan esimerkkejä?

43 Kansantaloustiede Kuva Miten ongelma ratkaistaan

44 Kansantaloustiede Tehtävät Optimassa, vastaa niihin
Kysymykset 2, vastausaika alkaa ja päättyy


Lataa ppt "KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google