Muodolliset subjektit: ’it’ ja ’there’

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SANAJÄRJESTYS.
Advertisements

Adjektiivit ja Adverbit
KESTOPREESENS.
ohje kuunteluanalyysiin
Vaillinaiset apuverbit: must
Vaillinaiset apuverbit: can
YLEISPREESENS.
YLEIS- JA KESTOPERFEKTI
ENA1 Today’s Special. Muotoseikkoja koko nimi oikeaan yläkulmaan, myös ryhmä otsikkoon numero; ei alleviivausta kolme tekstikappaletta älä tee mitään.
Vaillinaiset apuverbit: may
Apuverbirakenteiden mekaniikka Apuverbeihin pätevät verbiopin yleiset periaateet:Apuverbeihin pätevät verbiopin yleiset periaateet: 1) Modaalisen apuverbin.
Lauseen sanajärjestys
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
ENA TODAY’S SPECIAL. otsikko oltava täysin oikein; numero pitää olla; ei alleviivausta! oma nimi oikeaan yläkulmaan; marginaaliin ei mitään.
Today’s Special Päivän pannu ENA otsikon numero on oltava; jos kirjoitat myös otsikon, sitä ei saa muuttaa älä koskaan kirjoita marginaaliin.
Fiksu Opiskelija. Opetusaineisto jätteen synnyn ehkäisystä HSY Jätehuolto. Thoughts about Good Life Collected by Tuovi Kurttio, Pääkaupunkiseudun.
1 Paljoussanat Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh Faksi.
PASSIIVI WHAT IS DONE?. Miksi passiivi? - huomio kohdistuu tekemisen kohteeseen - varsinaista tekijää ei tunneta, se on itsestään selvä tai sillä ei ole.
Tulevan ajan ilmaiseminen
Infinitiivi + to-partikkeli
Konditionaali Mikä englannin apuverbi vastaa suomessa verbin -isi-liitettä? In your place, I’d buy a new laptop. I wish it would stop raining. Will said.
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Kaksi perfektiä: Mitä eroa muodoilla on?
Relatiivipronominit Relative pronouns.
LAUSEENVASTIKKEET ENA6.
SANAJÄRJESTYS.
SANAJÄRJESTYS.
Sanajärjestys Väitelause.
Sanajärjestys: liikkuvat määreet
OLLA-verbit Olla-verbejä on englannin kielessä kaksi: ’be’ ja ’have’.
Reports in Apply / eAge system
Kysymysten muodostaminen
Kysymykset QUESTIONS P. 188.
PERUSAIKAMUODOT.
preesens – imperfekti – perfekti – pluskvamperfekti - futuuri
AIKAMUODOT EHTOLAUSEET LIITEKYSYMYS
Valittuja paloja kieliopista
Edustajiston kokous 10/2016 Council meeting 10/2016
Yleispreesens Ja be ja have -verbit.
LIITEKYSYMYKSET … vai mitä?.
Power Grammar: Konditionaali
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Miten kerrotaan tekemisestä?
Aikamuodot.
Words of quantity Open Road 6 pp
Perussanajärjestys Julie Silk, Riitta Silk 1 Open Road Open Road
Kestoperfekti Käyttö He has been writing that for half an hour.
RELATIIVI- JA INDEFINIITTIPRONOMINIT
Vaillinaiset apuverbit: can
INFINITIIVI / ING-MUOTO
Preesens Englannissa on kaksi preesensmuotoa: yleis- ja kestopreesens. Mitä eroa niillä on? I eat toast every morning. I am eating toast now. The sun sets.
EHTOVIRKEPARIT YHTEENVETO.
Verbin perusmuoto 1 ’TO SING’ OR ’SING’.
How should I ask my questions?
YLEISPREESENS.
Miten ilmaistaan tulevaa aikaa?
voida (can, to be able to) & saada (to get, receive)
Muodollinen subjekti IT / THERE -LAUSEET.
Shortened clauses / sentences
Mitä tapahtuu? Mitä tehdään?
Muodollinen subjekti s
Introduction to decision analysis
IMPERFEKTI (teki, tapahtui)
Lue tekstikirjan sivut tarkkaan
FUTUURI * ilmaisee tulevaa aikaa
DIC and BMA in BUGS Biotieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi
Introduction to decision analysis
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Information for teachers
Kari Systä Tampere University of Technology / Software Systems
Esityksen transkriptio:

Muodolliset subjektit: ’it’ ja ’there’ Toisin kuin suomen kielessä, englannissa on lauseessa aina subjekti eli tekijä. Vertaa. Sataa. (ei subjektia) It is raining. (subjektina ’it’) Taivaalla on tummia pilviä. (ei subjektia) There are dark clouds in the sky. (subjektina ’there’)

Muodollisena subjektina ’it’ Seuraavissa lauseissa on käytetty muodollista subjektia ’it’. Millaisista ilmauksista on kyse? Mikä yhdistää lauseita? It’s five o’clock. It’s time to go. It was October and there was already snow. It will be too early to go to school in July. Lauseissa on kyse ajan ilmauksista.

Muodollisena subjektina ’it’ Millaisista ilmauksista on kyse? Mikä yhdistää lauseita? How far is it to the railway station? It’s about half a mile. It’s not too long to walk, is it? No, and it is even shorter if we take a shortcut. Lauseissa on kyse välimatkasta.

Muodollisena subjektina ’it’ Millaisista ilmauksista on kyse? Mikä yhdistää lauseita? It was very warm yesterday but today it is colder. It is only + 10 degrees outside. I’m glad it is not raining, though, and it isn’t very windy. Lauseissa on kyse sään ilmaisuista ja lämpötilasta.

Huom! I’m glad it is not raining, though, and it isn’t very windy. Muodollisena subjektina sään ilmauksissa on ’it’, kun käytämme kuvailuun adjektiivia (windy, rainy, sunny, foggy, stormy) tai verbiä (raining, drizzling, thundering). There are clouds in the sky and there’s a cold wind. Jos kuvailemme substantiivin avulla (sun, clouds, wind, fog), on subjektina ’there’.

Muodollisena subjektina ’it’ Millaisista ilmauksista on kyse? Mikä yhdistää lauseita? It is easy to make a mistake. It would be impossible to be correct all the time. It is a pity you don’t agree. It will be fun at the amusement park tomorrow. Lauseissa ilmaistaan mielipidettä tai kannanottoa.

Muodollisena subjektina ’it’ Millaisista ilmauksista on kyse? Vertaa lauseita. Mark lied to Sue on Friday! It was Mark who lied to Sue on Friday (and not me)! It was Sue that Mark lied to (and not to Megan). It was on Saturday when Mark lied to Sue (not on Sunday). Yhtä lauseenjäsenistä halutaan korostaa.

Muodollisena subjektina ’there’ Jossakin on jotain -ilmauksissa muodollisena subjektina on ’there’. Vertaa. Auto on ulkona. The car is outside. Ulkona on auto. There is a car outside.

Muodollisena subjektina ’there’ ’there’-subjektia käytetään rakenteissa there is / there are / there was / there were Tutustu seuraaviin lauseisiin. Miten suomentaisit ne? There is someone outside. There was a knock at the door. But there are no people there anymore. But I’m sure there were. – I heard the doorbell, too. ➔

Muodollisena subjektina ’there’ There is someone outside. = Ulkona on joku. There was a knock at the door. = Ovelta kuului koputus. But there are no people there anymore. = Mutta siellä ei ole enää ketään. But I’m sure there were. – I heard the doorbell, too. = Mutta olen varma, että oli. Kuulin ovikellonkin äänen.

Muodollisena subjektina ’there’ Englannissa paikan ilmaus on yleensä lauseen lopussa, vaikka suomessa se on alussa. Sanaa ’there’ ei käännetä. Vertaa. Ulkona on joku. There is someone outside. Ovelta kuului koputus. There was a knock at the door.

Muodollisena subjektina ’there’ Huom! Jos paikan ilmauksena on ’siellä’, on lauseessa kaksi ’there’-sanaa. Olen varma, että siellä oli joku. I’m sure there was someone there. Mutta siellä ei ole enää ketään. But there isn’t anyone there anymore.

Muodollisena subjektina ’there’ Ole tarkkana ’be’-verbin luvun kanssa. Mikäli varsinaisia tekijöitä on useampia kuin yksi, käytä monikkomuotoja ’are’ tai ’were’ . On niin monia asioita, jotka haluan kertoa sinulle. There are so many things I want to tell you. Aidalla istui kaksi kissaa. There were two cats sitting on the fence.

Muodollisena subjektina ’there’ Huom! Jos tekijöitä on useampia, valitse ’is’/’are’ tai ’was’/’were’ ensin mainitun tekijän lukumäärän mukaan. Maatilalla oli kaksi ankkaa ja yksi hanhi. There were two ducks and one goose at the farm. Siellä oli myös yksi aasi ja yhdeksän hevosta. There was also one donkey and nine horses there.

Sijoita lauseeseen muodollinen subjekti ja olla-verbi. Activate Sijoita lauseeseen muodollinen subjekti ja olla-verbi. ________ fun to watch movies in the evenings. 2. Nowadays __________ so many movies to watch online. 3. ________ easy to stream a movie? 4. _________ a good website where you can go for that? 5. ________ a pity the sun isn’t shining today. 6. __________ some very dark clouds in the sky. 7. I’m afraid _____________ pouring down soon. It is there are Is it Is there It is There are it will be

it is 8. No, look, _____ getting better… 9. ... and ________ sunny and warm again in a while! 10. ________ almost half seven! We need to go now. 11. _______ always you who is late in the mornings. 12. ___________ no time to waste anymore. 13. ________ not a long way to walk to the bus stop. 14. But ________ a lot of traffic on the roads in the mornings! it will be It is It is There is It is there is