Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SANAJÄRJESTYS.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SANAJÄRJESTYS."— Esityksen transkriptio:

1 SANAJÄRJESTYS

2 SANAJÄRJESTYS Suomen kielen sanajärjestys ei kelpaa malliksi englannin kieleen.

3 SANAJÄRJESTYS Suomen kielen sanajärjestys ei kelpaa malliksi englannin kieleen. Meidän kielemme sanajärjestys on aika vapaa. Seuraavassa esimerkki.

4 SANAJÄRJESTYS Suomen kielen sanajärjestys ei kelpaa malliksi englannin kieleen Meidän kielemme sanajärjestys on aika vapaa. Seuraavassa esimerkki. Oletko valmis? 

5 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…

6 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain…

7 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain …

8 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain … Poikittain oli maantiellä hepokatti…

9 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain … Poikittain oli maantiellä hepokatti… Maantiellä poikittain hepokatti oli …

10 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain … Poikittain oli maantiellä hepokatti… Maantiellä poikittain hepokatti oli … Poikittain maantiellä oli hepokatti …

11 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain … Poikittain oli maantiellä hepokatti… Maantiellä poikittain hepokatti oli … Poikittain maantiellä oli hepokatti … Oli maantiellä poikittain hepokatti…

12 SANAJÄRJESTYS Oli hepokatti maantiellä poikittain…
Hepokatti oli maantiellä poikittain… Maantiellä oli hepokatti poikittain … Poikittain oli maantiellä hepokatti… Maantiellä poikittain hepokatti oli … Poikittain maantiellä oli hepokatti … Oli maantiellä poikittain hepokatti… Hepokatti maantiellä poikittain oli …

13 SANAJÄRJESTYS Muistamme siis aina, mitä kieltä olemme tuottamassa.

14 SANAJÄRJESTYS Muistamme siis aina, mitä kieltä olemme tuottamassa.
Englannin kieltä tuottaessa täytyy ajatella kuten englannin kielen alkuperäispuhuja.

15 SANAJÄRJESTYS Muistamme siis aina, mitä kieltä olemme tuottamassa.
Englannin kieltä tuottaessa täytyy ajatella kuten englannin kielen alkuperäispuhuja. Suomen kieltä ei voi eikä kannata pitää englannin sanajärjestyksen pohjana.

16 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA Subjekti Predikaatti Objekti Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre Paikan määre Ajan määre

17 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA TEKIJÄ TEKEMINEN KOHDE Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre Paikan määre Ajan määre

18 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA Subjekti Bob Predikaatti bought Objekti a new phone Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre Paikan määre from Amazon Ajan määre yesterday.

19 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA Subjekti I Predikaatti like Objekti you Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre very much Paikan määre Ajan määre

20 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA Subjekti Mr Burns Predikaatti didn’t pay Objekti enough taxes Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre Paikan määre Ajan määre last year.

21 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Tuttu muistisääntö: SPOTPA Subjekti Whales Predikaatti can be found Objekti Tuttu muistisääntö: SPOTPA Tavan määre Paikan määre in most oceans. Ajan määre

22 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Epämääräistä aikaa ilmaisevat liikkuvat määreet (always, sometimes, never, often, seldom) sijoittuvat predikaattiin nähden seuraavasti:

23 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Epämääräistä aikaa ilmaisevat liikkuvat määreet (always, sometimes, never, often, seldom) sijoittuvat predikaattiin nähden seuraavasti: always, ever, never, generally, normally, occasionally, often, frequently, seldom, rarely, sometimes, usually, absolutely, almost, nearly, already, also, barely, hardly, scarcely, certainly, just, only

24 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Yksiosaisen predikaatin eteen: Bob seldom comes late to school.

25 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Yksiosaisen predikaatin eteen: Bob seldom comes late to school. Yksiosaisen OLLA-verbin jälkeen: Don is never late for school.

26 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Yksiosaisen predikaatin eteen: Bob seldom comes late to school. Yksiosaisen OLLA-verbin jälkeen: Don is never late for school. SPOTPA Moniosaisilla predikaateilla ensimmäisen osan jälkeen: Billy has often been late for school.

27 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Yksiosaisen predikaatin eteen: Bob seldom comes late to school. Yksiosaisen OLLA-verbin jälkeen: Don is never late for school. SPOTPA Moniosaisilla predikaateilla ensimmäisen apuverbin jälkeen: Billy has often been late for school. He has sometimes been called Lazybones.

28 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Ajan määreitä voi lauseessa olla enemmän kuin yksi.

29 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Ajan määreitä voi lauseessa olla enemmän kuin yksi. Niistä vähiten tarkka voi aloittaa lauseen.

30 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Ajan määreitä voi lauseessa olla enemmän kuin yksi. Niistä vähiten tarkka voi aloittaa lauseen. This year I’m going to do my homework well every night.

31 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Ajan määreitä voi lauseessa olla enemmän kuin yksi. Lauseen lopussa tarkimmat ajan ja paikan määreet tulevat ensin.

32 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA Ajan määreitä voi lauseessa olla enemmän kuin yksi. Lauseen lopussa tarkimmat ajan ja paikan määreet tulevat ensin. Hell’s Angels will meet at their club house in Oulu on the second Tuesday of the month.

33 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA SPO-muurin voi juuri ja juuri rikkoa OBJEKTIIVI (=vastaus kysymykseen KENELLE?) Silloin ei käytetä prepositiota. I bought my girlfriend some roses.

34 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA SPO-muurin voi juuri ja juuri rikkoa OBJEKTIIVI (=vastaus kysymykseen KENELLE?) Objektiivi voi tulla SPO:n jälkeen. Prepositioksi TO tai FOR. I bought my girlfriend some roses. I bought some roses for my girlfriend. (häntä varten)

35 VÄITELAUSEEN SANAJÄRJESTYS
SPOTPA SPO-muurin voi juuri ja juuri rikkoa OBJEKTIIVI (=vastaus kysymykseen KENELLE?) Objektiivi voi tulla SPO:n jälkeen. Prepositioksi TO tai FOR. I bought my girlfriend some roses. I bought some roses for my girlfriend. (häntä varten) I’m going to give them to her tonight. (konkreettisesti)

36 ERITYISTAPAUKSIA Väitelause voi alkaa kielteisellä tai muuten rajoittavalla sanalla ja silloin sanajärjestys kääntyy (P+S). Normaali tapa: I had never seen such an exciting film. Korostava tapa: Never had I seen such an exciting film.

37 ERITYISTAPAUKSIA Väitelause voi alkaa kielteisellä tai muuten rajoittavalla sanalla ja silloin sanajärjestys kääntyy (P+S). Normaali tapa: Janet has been abroad. only twice. Korostava tapa: Only twice has Janet been abroad.

38 ERITYISTAPAUKSIA Tässä kielteisiä ja rajoittavia määreitä:
hardly, scarcely, little, neither, never, no sooner, not, not a …, not only ( … but also), not until, nowhere, only, seldom

39 ERITYISTAPAUKSIA Jos lauseessa ei ole apuverbejä, lisätään sopiva DO-apuverbin muoto: Normaali tapa: Bill never laughs and seldom smiles. Korostava tapa: Never does Bill laugh and seldom smile.

40 ERITYISTAPAUKSIA Jos lauseessa ei ole apuverbejä, lisätään sopiva DO-apuverbin muoto: Näin saadaan käänteinen sanajärjestys aikaan. Normaali tapa: Bill never laughs and seldom smiles. Korostava tapa: Never does Bill laugh and seldom smile.

41 ERITYISTAPAUKSIA Käänteinen SJ tulee myös: lyhyisiin so-vastauksiin
Normaali tapa: I’ve seen ’Titanic’ three times. I’ve seen it three times, too. Korostava tapa: So have I.

42 ERITYISTAPAUKSIA Käänteinen SJ tulee myös: lyhyisiin so-vastauksiin
korvaamaan if-lausetta, jos siellä on HAD, SHOULD tai WERE. Normaali tapa: If I had known this, I wouldn’t have come at all. Korostava tapa: Had I known this, I wouldn’t have come at all.

43 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S.

44 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 1.Kysymyssana 2. apuverbi 3. subjekti 4. pääverbi 1 What 2 should 3 I 4 do?

45 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 1.Kysymyssana 2. apuverbi 3. subjekti 4. pääverbi 1 What 2 have 3 you 4 done?

46 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 1.Kysymyssana 2. apuverbi 3. subjekti 4. pääverbi 1 Why 2 wouldn’t 3 you 4 learn this?

47 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 2. apuverbi Preesensissä ja imperfektissä ei ole apuverbiä, joten lisätään DO/DOES/DID 1 Why 2 do 3 you 4 still smoke?

48 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 2. apuverbi Preesensissä ja imperfektissä ei ole apuverbiä, joten lisätään DO/DOES/DID 1 Where 2 does 3 the band 4 perform tonight?

49 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. 2. apuverbi Preesensissä ja imperfektissä ei ole apuverbiä, joten lisätään DO/DOES/DID 1 How 2 did 3 Robert 4 find the way?

50 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. Yes/No-kysymyksissä on myös P + S. 1. - 2. apuverbi 3. subjekti 4. pääverbi 1 2 Have 3 you 4 listened to me?

51 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Sanajärjestys kysymyslauseessa on käänteinen eli P + S. Yes/No-kysymyksissä on myös P + S. 1. - 2. apuverbi 3. subjekti 4. pääverbi 1 2 Did 3 we 4 remember everything?

52 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun subjektia (tai sen osaa) kysytään, DO / DOES / DID ei lisätä preesensiin ja imperfektiin. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Who 2 - 3 4 knows grammar well?

53 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun subjektia (tai sen osaa) kysytään, DO / DOES / DID ei lisätä preesensiin ja imperfektiin. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Which horse 2 - 3 4 won the race?

54 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun subjektia (tai sen osaa) kysytään, muut apuverbit normaalisti. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Which students 2 have 3 4 done their homework?

55 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun subjektia (tai sen osaa) kysytään, muut apuverbit normaalisti. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Who 2 would 3 4 say things like that?

56 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun WHO/WHICH on tekemisen kohteena, kaikissa aikamuodois-sa kysytään apuverbil-lä. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Who(m) 2 did 3 you 4 see at the party?

57 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun kysymyssana on tekemisen kohteena, kaikissa aikamuodois-sa kysytään apuverbil-lä. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Which phone 2 do 3 you 4 want to buy?

58 KYSYMYSLAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Kun kysymyssana on tekemisen kohteena, kaikissa aikamuodois-sa kysytään apuverbil-lä. 1. WHO / WHICH 2. apuverbi 3. (subjekti) 4. pääverbi 1 Who 2 have 3 you 4 been listening to?

59 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Passiivilauseet alkavat usein paikanmääreellä suomen kielessä. Suomessa tehdään hyviä autoja. Täällä tehdään hyviä hissejäkin. ”Määreet loppuun” toimii englannin kielen passiivilauseissakin (SPOTPA).

60 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Passiivilauseet alkavat usein paikanmääreellä suomen kielessä. Suomessa tehdään hyviä autoja. Täällä tehdään hyviä hissejäkin. ”Määreet loppuun” toimii englannin kielen passiivilauseissakin (SPOTPA). Good cars are made in Finland. Good elevators are also made here.

61 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kielen lause voi olla jopa ilman subjektia. Sataa lunta. On kuuma. Englannissa on aina subjekti. Muodollinen subjekti IT / THERE täyttää subjektin paikan. (SPOTPA)

62 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kielen lause voi olla jopa ilman subjektia. Sataa lunta. On kuuma. Englannissa on aina subjekti. Muodollinen subjekti IT / THERE täyttää subjektin paikan. (SPOTPA) It is snowing. It is hot.

63 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti IT: Ajan ilmaisut Välimatkan ilmaisut Mielipiteen ilmaisu Sääilmaukset Korostaminen

64 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti IT: Ajan ilmaisut Välimatkan ilmaisut Mielipiteen ilmaisu Sääilmaukset Korostaminen It’s 8.30 pm. It’s a five-minute walk. It’s fun to go swimming.

65 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti IT: Ajan ilmaisut Välimatkan ilmaisut Mielipiteen ilmaisu Sääilmaukset Korostaminen It’s 8.30 pm. It’s a five-minute walk. It’s fun to go swimming. It was humid yesterday. It was two years ago that I met her. (I met her two years ago.)

66 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti THERE: ”Jossakin on jotakin” There is a fly in my soup!

67 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti THERE: ”Jossakin on jotakin” …on (olemassa) jotakin There is a fly in my soup! There are people who pick their noses in public places.

68 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Muodollinen subjekti THERE: ”Jossakin on jotakin” …on (olemassa) jotakin Sääsubstantiivit There is a fly in my soup! There are people who pick their noses in public places. There was a strong wind.

69 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kieli aloittaa ”jossakin on jotakin”-merkityksen paikanmääreellä. Pihalla oli jänis. Vrt. Jänis oli pihalla. Englannin kieli laittaa paikanmääreen loppuun ja esittelee uuden asian epämääräisenä. There was a rabbit in the yard. The rabbit was in the yard.

70 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kieli aloittaa ”jossakin on jotakin”-merkityksen paikan-määreellä. Paikanmääre voi olla myös ”siellä”. Juhlassa oli paljon ihmisiä. Siellä oli paljon ihmisiä.

71 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kieli aloittaa ”jossakin on jotakin”-merkityksen paikan-määreellä. Paikanmääre voi olla myös ”siellä”. Juhlassa oli paljon ihmisiä. Siellä oli paljon ihmisiä. Paikanmääre on englannin kielessä SPOTPAn mukaisella paikalla lauseen loppupuolella:

72 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kieli aloittaa ”jossakin on jotakin”-merkityksen paikan-määreellä. Paikanmääre voi olla myös ”siellä”. Juhlassa oli paljon ihmisiä. Siellä oli paljon ihmisiä. There were many people at the party.

73 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Suomen kieli aloittaa ”jossakin on jotakin”-merkityksen paikan-määreellä. Paikanmääre voi olla myös ”siellä”. Juhlassa oli paljon ihmisiä. Siellä oli paljon ihmisiä. There were many people at the party. There were many people there.

74 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Englannin kielen pää- ja sivulauseet ovat siis sanajärjestykseltään SUORIA (P + S). SJ on suora, vaikka sivulause aloittaisi virkkeen.

75 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Englannin kielen pää- ja sivulauseet ovat siis sanajärjestykseltään SUORIA (P + S). SJ on suora, vaikka sivulause aloittaisi virkkeen. I like you because you are my friend. Because you are my friend, I will buy you an ice-cream.

76 SANAJÄRJESTYKSEN VAARANPAIKKOJA
Englannin kielen pää- ja sivulauseet ovat siis sanajärjestykseltään SUORIA (P + S). SJ on suora, vaikka sivulause aloittaisi virkkeen. Muistetaan, että ruotsin kielen SJ on taas oma juttunsa. I like you because you are my friend. Because you are my friend, I will buy you an ice-cream. Om en bisats börjar en mening, använder man omvänd ordföljd i huvudsatsen.

77


Lataa ppt "SANAJÄRJESTYS."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google