Korkeakulttuurit ja Egypti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
-ilman valoa ei ole värejä.
Advertisements

RUKOILEMME YHDESSÄ.
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Maapallo – ihmisen koti
KUrpitsatalo Kurpitsatalon on muistitietojen mukaan rakentanut Leppänen pojalleen v Silloin hän rakensi taloon alakerran, jossa on keittiö, kaksi.
Suunnittelemme ja valmistamme käsityönä perinteisiä kaakeliuuneja,
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Kotieläimet.
8. KOLMAS PALATSIKAUSI KREETALLA LM II-IIIB EARLY.
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Kiinan varhaisuskonnot
Itävalta – GRAZ, Kevät 2008 Andreas Ojala KOT5SN3.
Bolivian aatehistoria ti klo L9 to klo HU207.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Neoliittinen vallankumous
6. ENSIMMÄINEN PALATSIKAUSI KREETALLA MM IB-MMII.
Metallien historiaa.
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
7. TOINEN PALATSIKAUSI KREETALLA MM III-LM IB. Parhaiten tunnettu vaihe -Runsaasti aineistoa, varhaisempi usein tuhoutunut ”Minolaisen kulttuurin kulta-aika”
Maailman seitsemän ihmettä
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Keskiajan arkkitehtuuri
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Isokoskelo.
Turvallisuusvaje Roosa, Ella, Tiia, Vilma, Julia.
Johdanto + alueen esittely valintaperusteet historiaa?? sijainti + lyhyt kuvailu alueesta (ps. kartta ois kiva )
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
MANILAN SLUMMI.
1 EGYPTI – NIILIN LAHJA Hi1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
KUS 2 Maalaus ja aiheet. Maalaus ei ole pelkkä väritetty pinta, vaan äärettömän monimutkainen, erilaisista kerrostumista muodostuva kolmiulotteinen esine.
Egyptin kirjoitustaito, käsityöt ja taideteokset.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
TIIVISTELMÄ KAUKAISET KULTTURIT. Amerikan manner oli keskiajalla eurooppalaisille tuntematon. (He eivät tienneet sen olemassa olosta) Amerikassa oli monia.
Afrikan historia Sivilisaation synty Risto Marjomaa
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
Jokilaaksot.
Johdanto + alueen esittely
Jokilaaksojen ensimmäiset korkeakulttuurit
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Tietoni Lähi-idän uskontojen pyhistä kirjoista
Kartografian historia
Mesoamerikkalainen kulttuuri
Muinaisen Egyptin uskonto
Pyramidit Lähteet:Slackman, Michael: In the Shadow of a Long Past, Patiently Awaiting the Future The New York times SLAVES DIDN'T BUILD PYRAMIDS:
Suomen sisällissota 1918: Sodan syyt
My Home . By:Ines.N.
Etelä-Suomen rannikkoseutu
VÄRIT.
Sammonlahden sprintticup reittianalyysit
Euroopan teollistumisen aika
Suomen esihistoria Suomen asuttamisesta historiallisen ajan alkuun
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Kertaus Teknologian kehitys kirjan kuvissa.
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Egyptin arkielämää.
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Maatalouden läpimurto ja korkeakulttuurien syntyminen
HI8 – Historian abikurssi
Title Layout Subtitle.
Jon Bodsworth / Wikimedia
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Euroopan teollistumisen aika
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
Esityksen transkriptio:

Korkeakulttuurit ja Egypti Saara Kainulainen Korkeakulttuurit ja Egypti

Varhaiset korkeakulttuurit, 3500 eaa Varhaiset korkeakulttuurit olivat ihmisyhteisöjä, joihin kehittyi: Moniulotteinen yhteiskuntajärjestelmä Kaupunkimainen asutus Mikä tekee kaupungista kaupungin? Melko pienellä, rajatulla alueella asuu paljon ihmisiä Jonkinlainen kaupunginjohtaja; erilaisia ihmisryhmiä kuten rikkaita, köyhiä, menestyviä ja kurjissa oloissa eläviä (orjat) Paljon kauppoja Eriytyminen ammattiryhmiin Kalenteri ja kirjoitus Kehittynyt sotalaitos Suuret rakennelmat

Missä ja miksi? Varhaisin korkeakulttuuri syntyi Etelä-Mesopotamiassa Sumerissa, nykyisessä Etelä-Irakissa Maanviljelylle suotuisissa lämpimän ilmaston hedelmällisissä jokilaaksoissa Eufrat ja Tigris (Kaksoisvirran maa) Etsi kartasta kyseisten paikkojen sijainti!

Zikkurat = Mesopotamialainen porraspyramidi Millainen kaupunki? Korkeakulttuurin kehitykselle oli edellytyksenä kastelukanavien avulla toteutettu maanviljely Kasteluviljely = joesta tulevaa vettä ja lietettä ohjataan peltoihin. Suuret rakennelmat, kuten temppelit ja pyramidit (Egyptissä) Savitalot kansalaisille Viljavarasto kaupungin asukkaille Zikkurat = Mesopotamialainen porraspyramidi

Arkkitehtuuri Mesopotamian arkkitehtuuria leimasi jatkuva sodan uhka, joten rakennettiin linnoituksia Rakennuksista tehtiin leveitä, jotta sisäänkäynnin puolustus olisi mahdollista Symmetrisesti molemmin puolin sisäänkäyntiä olevat leijonat ovat myös alkujaan tuolta ajalta Rakennuksia valmistettiin savitiilestä Käänteentekevä keksintö oli myös holvi Rakennettiin temppeleitä ja palatseja Vähitellen koristelussa alettiin käyttää lasitettua savitiiltä joissa tavallisimmat värit olivat syvä ja kirkas sininen, kirkas ja kirpeä keltainen, hehkuvan punainen, täyteläisen ruskea, häikäisevä valkoinen ja räikeä vihreä Väreistä käytettiin aina vain kahta pääväriä kerrallaan Koristelussa oli usein taitavasti kuvattuja eläinhahmoja.

Etsikää kuvia Mesopotamian taiteesta ja arkkitehtuurista!

Egypti Muita tunnettuja varhaisia korkeakulttuureja ovat Faaraoiden Egypti (n. 3100 eaa) Egyptin faaraon vallan oikeutuksen katsottiin tulevan taivaasta Hallitsija ymmärrettiin jumalan edustajaksi maan päällä Kaupunki keskittyi hedelmällisen Niilin varteen Egypti on tunnettu pyramideistaan

Etsikää Egyptin sijainti kartalla!

Egyptin Arkkitehtuuri Tärkeimmät rakennusaineet: polttamaton savitiili kalkkikivi, hiekkakivi ja graniitti Kivestä rakennettiin pääasiassa hautoja tiiltä käytettiin palatseissa, linnoituksissa, rakennuksissa, jotka sijaitsivat temppelien ja kaupunkien läheisyydessä Tavallinen kansa rakensi talonsa mudasta Muta jätettiin aurinkoon kuivumaan ja se kovettui rakentamiseen sopivaksi

Kuvat: https://pixabay.com/ Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varhaiset_korkeakulttuurit http://www02.oph.fi/etalukio/historia/ihminen/korkea.html https://fi.wikipedia.org/wiki/Mesopotamian_taide https://fi.wikipedia.org/wiki/Muinaisen_Egyptin_arkkitehtuuri Kuvat: https://pixabay.com/