20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Työ on kesken Maailman evankelioiminen Tilanne vuonna 2004.
Valittu kansa – Israel vai me?
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Tervetuloa tutustumaan mongolialaiseen kotiin!
Intia s. 70-.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
Kaakkois-Aasialainen
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
KONSTANTINOLAINEN KÄÄNNE
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Opetusvinkki 1.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
YDINSISÄLTÖ Luku 19 – Profeettakirjat. Profetia – viestin välittämistä.
KANSAINVÄLISET SUHTEET
LÄHI-IDÄN SITKEÄ KRIISI
16. Uskontojen moninaisuus
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Kirkot, teollistuminen ja sosialismi
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Dos. Mika Vähäkangas SUOL:n talvipäivillä 2009: Millaista vuoropuhelua kulttuurit ja kristinusko käyvät Afrikassa? Tinyiko Maluleke: ”Afrikkalainen kristillisyys.
Kristinusko nykyajalla
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
17. Kristinusko leviää lähetystyön ja siirtolaisuuden mukana
15. Uskonto yhteiskunnassa
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
ANGLIKAANINEN KIRKKO - Syntyaika ja –paikka: 1500-luvulla Englannissa reformation seurauksena - Kannattajamäärä: n. 80 miljoonaa; Suomessa n Levinneisyys:
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
KRISTINUSKO kpl 8.
Reformoitu opetus.
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Imperialismin aika
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Sikhiläisyys ja jainalaisuus
Protestanttiset kirkot
Reformoidun ja anglikaanisen kirkon synty
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Hindulainen kultti ja pyhät tavat tehtävä:
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Lähetysopetus rippikoulussa
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
TOTALITARISMIN UHKA KIRKOILLE LÄNSI-EUROOPASSA
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
16. Kristillisperäiset uskonnot
Ristiretket 1100 – 1200 luvulla seitsemän ristiretkeä paavin vallan aikana. Ristiretkien tarkoitus oli valloittaa takaisin kristinuskon pyhät alueet,
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Kirkkohistoria Kirkon synty
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa Ydinsisältö

Totta vai ei? 1 Lähi-idän asukkaat ovat muslimeita, koska kristityt eivät ole vielä pystyneet tekemään siellä lähetystyötä. Nykyisen Israelin alue on ollut aina juutalaisten hallussa, joten viimeisen vuosisadan kiistat palestiinalaisten kanssa johtuvat siitä, että palestiinalaiset yrittävät ottaa alueen itselleen. Kiinassa on syntynyt useita omia uskontoja, mutta tällä hetkellä siellä on jo 40-60 miljoonaa kristittyä.

Australiassa enemmistö väestöstä on roomalaiskatolisia kristittyjä. Totta vai ei? 2 Australiassa enemmistö väestöstä on roomalaiskatolisia kristittyjä. Kristinusko tuli Intiaan jo 200-luvulla jKr.

Oikeat vastaukset Ei totta. Kristinusko syntyi Lähi-idässä, ja siellä on edelleen kristillisiä kirkkoja. Vaikka lähetystyön tekeminen alueella on vaikeaa, sitä silti tehdään. Ei totta. Ajanlaskun alun jälkeen juutalaisia muutti pois silloisen Palestiinan alueelta, ja 1900-luvun alussa siellä asui lähinnä arabeja. Totta. Kiinassa puhutaan jopa ”kristinuskon kuumeesta”, koska kristittyjen määrä on kasvanut nopeasti.

Oikeat vastaukset Ei totta. Australiasta tuli 1770-luvulla Englannin siirtomaa, ja siirtomaaisäntien tuoma anglikaaninen kirkko on nykyään maan suurin kirkkokunta. Totta. Intian lounaisosassa sijaitsevassa Keralan osavaltiossa on ollut jo 200-luvulla jKr. niin sanottuja Tuomas-kristittyjä, joiden kirkollinen elämä on saanut vaikutteita hindulaisuudesta.

Raamattutyö Kiinassa Kiinan avauduttua 1979 on maassa levitetty yli 60 miljoonaa Raamattua Yhtyneiden Raamattuseurojen tuella. Suomen Pipliaseura on Yhtyneiden Raamattuseurojen jäsen. Pipliaseuran sivuilla on lisätietoja raamattutyöstä Kiinassa www.piplia.fi/raamattutyon-uutisia-kiinasta www.piplia.fi/raamatunkaantajana-kiinassa www.piplia.fi/kristinusko-leviaa-kiinassa

Kristinusko Lähi-idässä Muslimit valloittivat Lähi-idän 600- luvulla, ja sen jälkeen pieniä kristillisiä ryhmiä säilyi esimerkiksi Syyriassa ja Libanonissa Myös Palestiinan valtiossa on pieni kristitty vähemmistö Palestiinalainen vapautuksen teologia: varauksellinen suhtautuminen Vanhaan testamenttiin, jossa rasistinen Jumala on Israelin puolella

Kristinuskon varhaisvaiheet Kiinassa 500-1800-luvulla kristinusko tuli Kiinaan ja kuihtui pois moneen kertaan 1800-luvulla Kiina avasi rajojaan Ensimmäiset protestanttiset lähetyssaarnaajat Lähetystyöntekijöiden perustamat koulut ja yliopistot

Kristinusko Kiinan kansantasavallassa Kiinan kansantasavallan perustaminen 1949 Läntisten lähetystyöntekijöiden karkottaminen Uusi, valtiolle ystävällismielinen kirkko, jota paavi ei tunnustanut Paaville uskollisten vainoaminen

Kristinusko ja kulttuurivallankumous Kulttuurivallankumous 1960- 1970-luvuilla Pyrkimys hävittää kristinusko vainojen ja väkivallan avulla Kirkot painuivat maan alle Uskonnollisen toiminnan voimistuminen 1980-luvulta alkaen

Kristinusko Kiinassa nykyään Kirkkojen nopea kasvu, “kristinuskon kuume” Nykyisin Kiinassa noin 40-60 miljoonaa kristittyä Kristinuskossa vivahteita vanhasta kiinalaisesta kansanuskosta Henkimaailman korostuneisuus Sairaus tai onnettomuus pahan hengen aikaansaamaa

Kristinusko Intiassa Keralan osavaltiossa Tuomas- kristittyjä 200-luvulta alkaen 80 prosenttia Intian 25 miljoonasta kristitystä kuuluu kastittomiin daliteihin Dalit-teologiassa pyrkimys dalitien aseman ja intialaisen yhteiskunnan muuttamiseen

Kristinusko ja muu Aasia Kristinusko on vähemmistöuskontona myös muun muassa Japanissa, Etelä-Koreassa ja Thaimaassa Filippiinit on vankasti katolinen maa

Kristinusko Australiassa Hollantilaiset löysivät Australian 1600-luvulla James Cook julisti Australian Englannin omaisuudeksi vuonna 1770 Aboriginaalien karkottaminen Siirtolaisten mukana anglikaaninen kirkko Nykyisin suurin kirkkokunta anglikaaninen kirkko