Uskonnot yhteiskunnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mitä on fundamentalismi? Fundamentalismin ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden rajankäyntiä Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskus.
Advertisements

USKONTO JA KULTTUURI.
Uskonnot ilmiöinä.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
CTIF Working Group, Voluntary Fire Service 3rd meeting
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Julkinen sosiologia Juha Suoranta
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
-Uskontojen moninaisuus ja rinnakkaiselo
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Positivismi.
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
KIINAN USKONNOT.
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Uskonnot modernissa maailmassa
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Islamin synty ja Koraani
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Uskonnon ulottuvuudet
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Hermeneuttisia näkökulmia
Intian uskonto hindulaisuus
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
NUORUUS PS2 LAJM.
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Mitä uskonto on?.
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
Šintolaisuus (神道 "jumalten tie").
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Kunnioita Peliä -teksti
Lecture series – lean in office and knowledge work
OPETUSVINKKI 1 – Yhteistoiminnallinen työskentely
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Uskonnon koe 1.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Taolaisuus.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
1. MITÄ USKONTO ON ?.
2. tieto osana maailmankuvaa
Koulunuorisotyön verkoston työkokous
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
TEKSTIOPPI s
5. Eettinen vastuullisuus
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Varhaiskasvatuksen yhteistyön
Luku 17 – Historiankirjat
Esityksen transkriptio:

Uskonnot yhteiskunnassa Kehityksen päälinjoja

Uskonnon ja kulttuurin kehityksen neljä päävaihetta:

Kirjoitustaito ja pyhät kirjat Kirjoitustaito n. 3000–2000 -luvulla eKr. Suuri vaikutus kulttuuriin: - Suuri vaikutus uskontoon:

Pyhien kirjojen merkitys uskonnoissa - luku- ja kirjoitustaitoisten oppineiden ja papiston merkitys - Pyhien kirjojen käyttötarkoituksia: opin perusta yhteiskunnallisen lain perusta tekstien lukeminen ja laulaminen osa jumalanpalvelusta tekstien mietiskely osana hartaudenharjoitusta pyhät kirjat pyhiä esineitä maagiset tarkoitukset: tekstit suojelevat ja tuovat siunausta puhuttelevat henkilökohtaisesti

USKONNOT JA YHTEISKUNTA Uskonto voi määrittää yhteiskuntaa ja sen lakeja 1700-l. alkaen modernisaatio ja tieteen eteneminen vaikuttanut mm. uusia uskonnollisia liikkeitä ja ei-uskonnollisia aatteita - uskonnonvapauden kehittyminen - Positiivinen uskonnonvapaus: - Negatiivinen uskonnonvapaus: Yksilöä ei voida pakottaa/velvoittaa oman katsomuksensa vastaiseen uskonnonharjoittamiseen

- Uskonto voi toimia nationalistisen aatteen ’tukena Nykyään uskonnoista löydettävissä liberaalisia, konservatiiviisia ja fundamentalistisia suuntauksia -Nykyajan uskonollisuutta värittää myös synkretisaatio =

Lue kirjasta s. 21-22 ja vastaa kysymyksiin: Mitkä ovat Fundamentalismin Konservatiivisen uskonnollisuuden Liberaalin uskonnollisuuden Keskeiset piirteet

Yhdistä käsite ja määritelmä. Apua saat kirjasta s. 44-47   uskonto, jossa on pyhää kirjallisuutta uskonto, joka pyrkii levittäytymään ja saamaan uusia kannattajia uskonto, jossa ei ole pyhää kirjallisuutta Näitä edustavat ns. suuret maailmanuskonnot Uskonnot, joilla ei ole perustajaa ja joiden riitit/rituaalit ovat vahvasti sidoksissa luontoon Uskonto, jolle voidaan määrittää perustaja ja perustamisajankohta Uskonto, joka vaikuttaa tietyn kansan/ryhmän parissa Yhdistä käsite ja määritelmä. Apua saat kirjasta s. 44-47 etninen uskonto varhaiskantainen uskonto kirjoitukseton uskonto historiallinen uskonto perustettu uskonto yleismaailmallinen uskonto kirjauskonto

USKONTOJEN LUOKITTELUA Uskontoja voidaan luokitella useasta eri näkökulmasta - Leviämispyrkimysten perusteella - Syntyprosessin perusteella - Syntyalueen perusteella - Opinlähteiden perusteella - Jumalkäsityksen mukaan - Kehityshistorian mukaan

1. s. 53 tehtävät 3,4 2. Pohdi, miksi uskontojen tuntemus on tärkeää tänä päivänä 3. Mene osoitteeseen. http://www.hs.fi/elama/a1448421340617 a) Lue itse artikkeli ja poimi siitä, mitkä kolme trendiä suomalaisten uskonnollisuudessa on erotettavissa b) Tee testi koskien kuolemanjälkeistä elämää 4. Nimeä kuvan esittämästä alttaritilasta kuusi kalustetta. Selvitä lyhyesti, miten ne liittyvät jumalanpalveluselämään.