ORANKI (Pongo).

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
Advertisements

P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Eläinten yhteiset ominaisuudet
LUONNOLTAAN ROHKEAT WWF:n Päivätyökeräys syksy 2013 ja kevät 2014
Simpukat, kotilot ja mustekalat
Tulkaa mukaan! WWF Päivätyökeräys Ihan lähellä. Sinun ja minun naapurissa. Suomessa on 2247 uhanalaista lajia. Haluammeko säilyttää.
Sademetsä.
Rantavedessä riittää vilinää
ORAVA.
POPULAATIOIDEN EKOLOGIAA
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
0rava - Sciurus vulgaris
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Biodiversiteetin suojelu
Koira - Koira on nelijalkainen - Nisäkäs - Sille voi opettaa erilaisia temppuja - Yleensä ne ovat ihmisten lemmikkejä, mutta niitä voi myös käyttää pelastajakoirina.
ISOPANDA.
JÄÄKARHU Ursus maritimus.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Isokoskelo.
5. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
KIINANJOKIDELFIINI Lipotes vexillifer. TIETEELLINEN LUOKITTELU DOMEENI: Aitotumaiset (Eucarya) KUNTA: Eläinkunta (Animalia) PÄÄJAKSO: Selkäjänteiset (Chordata)
Puuleopard i Stiina Salminen 1A Parolan lukio Biologian kurssi Neofelis nebulosa.
Panthera tigris corbetti
Isopanda Ailuropoda melanoleuca.  Läheisin sukulainen on silmälasikarhu.  Tarkasta taksonomisesta luokittelusta väiteltiin vuosikymmeniä, sillä sekä.
LEIJONA Panthera leo. LEIJONAN LUOKITTELU Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset.
Kunta: eläinkunta (Animalia) Pääjakso: selkäjänteiset (Chordata) Luokka: nisäkkäät (Mammalia) Lahko: petoeläimet (Carnivora) Heimo: koiraeläimet (Canidae)
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
Amanda Heiskanen 1A Parola lukio Biologia kurssi
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
IHMISEN EVOLUUTIO Ihmisen evoluutiolla tarkoitetaan ihmisen kehittymistä ja eriytymistä omaksi lajikseen ihmisen ja apinoiden tai apinaihmisten yhteisestä.
Hämeenkylmänkukka Pulsatilla patens.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Liito-orava pteromys volans
Liito-orava Jenna Muhonen 8a.
Työteema 1: Eläinrakkaus Mahdollisuuksien kirjo
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
VARSIEVÄKALA Coelacanthiformes.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
MONIMUOTOISUUS.
Bonobo pan paniscus.
eli luonnon monimuotoisuus
Harakka Pica pica.
Köyhyys maailmassa.
Keltasirkku.
Aasiannorsu Elephas maximus Siina Lehtinen 1A.
Phoca hispida saimensis
Kanahaukka.
Kanit.
HELMIPÖLLÖ.
-Petolintu -Selkärankainen -Maailman suurin lintu
Lumileopardi Tessa-Liida Halmesaari.
kettu Elintavat . Kettu on lauma eläin. . Se liikkuu hämärällä.
Saukko Saukko on näädän sukulainen,mutta harvinaisempi rantojen asukki
Tavi.
Eliöiden luokittelu =>Samaan lajiin kuuluvat yksilöt lisääntyvät keskenään ja saavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä =>lajit => suvut => heimot => lahkot.
Kirjosieppo.
PAJU LINTU Max.
9.2 Vesilintujen lisääntyminen
Västäräkki.
VARIS.
Sinisorsa.
Saimaannorppa.
Riekko.
Räkättirastas.
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
ORAVA.
Indonesia.
12. Luonnonvalinta.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
Esityksen transkriptio:

ORANKI (Pongo)

LUOKITTELU Orangit luokitellaan taksonomisesti seuraavasti: Kunta: Eläinkunta Pääjakso: Selkäjänteiset Alajakso: Selkärankaiset Luokka: Nisäkkäät Lahko: Kädelliset Yläheimo: Ihmisapinat Heimo: Isot ihmisapinat Alaheimo: Ponginae Suku: Oranki Uhanalaisuus: Borneonoranki on erittäin uhanalainen, n. 54 000 yksilöä Sumatranoranki on äärimmäisen uhanalainen: n. 6 600 yksilöä Miksi uhanalaistunut? Elinalueiden tuhoutuminen Poikasten pyydystäminen lemmikeiksi Orankien tappaminen Orankeja kahta lajia: borneon- ja sumatranoranki.. Elinalueiden tuhoutuminen: valtaosa kotimetsistä hakattu metsätalouden, öljypalmujen tai maatalouden tieltä. Orankeja pyydystetään lemmikeiksi ja se on suuri ongelma. vienti taiwaniin lemmikeiksi vähentynyt, mutta indonesiassa jatkuu yhä. 3-5 orankia kuolee yhtä vangiksi jäänyttä kohden. Niitä tapetaan myös ruuaksi ja kostoksi viljelystuhoista. Orangit tunkeutuvat maatalousalueille erityisesti ravinnon ollessa vähissä. Tutkimusten mukaan vuosittain tapetaan n.750-1790 borneonorankia ja pelkästään se riittäisi ajamaan lajin sukupuuttoon!

ESIINTYMISALUEET Ennen orankien levinneisyys kattoi koko Kaakkois-Aasian Nykyään elää luonnossa vain Borneon ja Sumatran saarien sademetsissä. Eli orankeja elää siis Malesian, Indonesian ja Brunein alueella. Syitä siihen siis elinalueiden tuhoutuminen muualla

ELINTAVAT Syövät nuoria lehtiä, versoja, puunkuorta ja hyönteisiä, mutta eniten hedelmiä. Hitaita lisääntymään: Naaras synnyttää yhden poikasen kerrallaan ja korkeintaan kerran viidessä vuodessa. Viettävät suurimman osan ajastaan puussa. Urokset elävät yleensä yksin ja naaraatkin elävät vain poikasiensa kanssa. Taitavia kiipeilijöitä Syövät myös satunnaisesti munia ja pieniä selkärankaisia. Niiden pitkät, vahvat raajat tekevät latvustoissa liikkumisesta helppoa, eli ovat kehittyneet siihen. Rakentavat uuden pesän joka yö!! Naaraat kasvattavat jälkeläisiään 5-7 vuotta, kunnes ovat oppineet selviytymään. Naaraspoikaset saattavat pysyä emonsa mukana kauemmin oppiakseen hoivataitoja. Luonnossa orangit elävät 30-40-vuotiaiksi, ja vankeudessa jopa 60 vuotta. Leipzigin eläintarhassa tehdyn tutkimuksen mukaan orangit ovat kädellisistä ihmisen jälkeen taitavimpia kaupankävijöitä; ne muistavat pelvelukset ja lahjat muita paremmin. Niiden pitkät, vahvat raajat tekevät latvustoissa liikkumisesta helppoa, eli ovat kehittyneet siihen. Rakentavat uuden pesän joka yö!! https://www.youtube.com/watch?v=g6nfimB7oSI

Niiden pitkät, vahvat raajat tekevät latvustoissa liikkumisesta helppoa, eli ovat kehittyneet siihen. Rakentavat uuden pesän joka yö!!

LAJIKEHITYS Orangit jakavat ihmisen kanssa samaa kehityslinjaa, erkanivat ihmiseen johtavasta kehityslinjasta noin 13-15 milj. vuotta sitten. Eli suurten ihmisapinoiden kehityslinja jakautui tuolloin kahteen osaan: toinen johti orankeihin ja toinen linja johti ihmiseen ja muihin suuriin ihmisapinoihin

MITEN SUOJELLAAN? Orankeja suojellaan monilla keinoilla: Suojelemalla sademetsiä Perustamalla suojelualueita Ehkäisemällä laitonta kaupankäyntiä Vangittuina olleita orankeja opetetaan elämään metsässä Valistamalla paikallista väestöä Esimerkiksi wwf tekee monipuolista työtä orankien eteen: suojelevat sademetsiä, perustavat suojelualueita, luovat yhdistäviä metsäkäytäviä orankien asuinalueille, kehittävät alueen asukkaille muita elinkeinoja, joissa he voivat jopa hyötyä orankien suojelusta, (esim. ekomatkailu), valistavat ihmisiä ja ehkäisevät laitonta kaupankäyntiä orangeilla. Orangeille on myös perustettu orpokoteja ja kuntoutuskeskuksia. ylen video

LÄHTEET http://wwf.fi/elainlajit/oranki/ https://fi.wikipedia.org/wiki/Orangit http://natgeo.fi/elaimet/apinat/oranki http://opinnot.internetix.fi/fi/materiaalit/bi/bi1/3_eliokunnan_rakenne_ja_sen_kehitys/09_ihmisen_evoluutio?C:D=1464647&m:selres=1464647