Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LEIJONA Panthera leo. LEIJONAN LUOKITTELU Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LEIJONA Panthera leo. LEIJONAN LUOKITTELU Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset."— Esityksen transkriptio:

1 LEIJONA Panthera leo

2 LEIJONAN LUOKITTELU Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata Luokka: Nisäkkäät Mammalia Alaluokka: Theria eli synnyttävät nisäkkäät Osaluokka: Istukkanisäkkäät Eutheria Lahko: Petoeläimet Carnivora Alalahko: Felifromia eli "kissamaiset" petoeläimet Heimo: Kissaeläimet Felidae Alaheimo: Isot kissat Pantherinae Suku: Panthera Laji: Leo

3 UHANALAISUUSLUOKKA JA SYYT -Leijonan uhanalaisuusluokka on vaarantunut eli se voi kuolla sukupuuttoon seuraavan sadan vuoden aikana. -Syitä leijonan kannan vähenemiseen ovat: -Ihmisten toiminta -Pienentyneet elinalueet -Ilmastonmuutokset -Salametsästys -Pentukuolleisuus -Leijona oli joskus yksi kaikkien aikojen laajimmalle levinneistä nisäkkäistä, mutta ihmisen toiminta ja metsästys laskivat leijonien kantaa ja supistivat levinneisyysalueita runsaasti.

4 LEIJONAN TUNTOMERKKEJÄ -Leijonien turkki on vaalean kellanruskea, mutta vatsan ja raajojen sisäpuolella se on valkoinen. -Urosleijonat ovat naaraita kookkaampia. Niiden ruumiin pituus on n.172-250 cm kun taas naaraan pituus vaihtelee välillä 158–192 cm. -Täysikasvuinen urosleijona painaa 150–280 kg, naaras vain 122–190 kiloa. -Urosleijonan ja naarasleijonan ulkonäön huomattavin poikkeama on uroksen harja, toinen poikkeama on urosleijonan vankka hartianseutu ja jykevä pää jotka tekevät uroksien nopean liikkumisen vaikeaksi ja raskaaksi, minkä johdosta urokset soveltuvat naaraita huonommin saalistamiseen. -Leijonilla on myös suuret ja tehokkaat hampaat, jotka muodostuvat lyhyistä etuhampaista, raateluhampaista sekä kulmahampaista. -Aasianleijonat ovat pienempiä kuin afrikanleijonat. -Villinä leijona elää n. 15-20 vuotiaaksi, mutta eläintarhassa ne saattavat elää jopa 30 vuotta.

5 RAVINTO JA SAALISTUS -Leijonat ovat lihaa syöviä petoeläimiä eli ne syövät muun muassa antilooppeja, gaselleja ja seeproja. -Urokset syövät päivässä n. 7 kiloa lihaa ja naaraat n. 5 kiloa. -Useimmat saaliit painavat 50-500 kg, mutta jos tulee kuivakausi niin leijonat syövät jyrsijöitä, jäniksiä ja pikkulintuja. -Leijonien saalistustapa perustuu muista kissaeläimistä poiketen ryhmätyöhön. -Yleensä naaraat hoitavat metsästyksen, koska uroksen ruumiinrakenne on naarasta raskaampi ja soveltuu huonommin saalistamiseen. -Käydessään hyökkäykseen leijona voi saavuttaa jopa 60km/h.

6 LEIJONAN ESIINTYMISALUEET -Leijonia elää enimmäkseen enää Afrikassa Saharan autiomaan eteläpuolella olevilla savannialueilla, myös Intiassa elää pieni populaatio. -Kaikkein parhaan elinympäristön leijonille tarjoavat savannit. -Afrikanleijonat ovat levinneisyysalueillaan pääosin rauhoitettuja, mutta tästä huolimatta salametsästys on yleistä. -Arviolta leijonien kannan kokonaismäärä on n. 16 000-20 000. -Periaatteessa leijonat ovat hyvin sopeutuvia, mutta sen suuri koko asettaa joitakin rajoituksia kuten ravintoa ja juomavettä on oltava tarpeaksi.

7 Leijonien esiintymisalueet nykyään ovat merkitty sinisellä! Leijonien entiset esiintymisalueet ovat merkitty punaisella!

8 LISÄÄNTYMINEN -Leijonanaaras tulee sukukypsäksi n. 3-4 vuoden ikäisenä. -Kantoaika on n. 4kk eli lyhyt -Naaras voi synnyttää kahdesta kuuteen pentuja, mutta yleensä niitä syntyy 3 tai 4. -Leijonilla on ympärivuotinen lisääntymiskausi. -Pentujen hoitaminen ei jää vain niiden emolle, vaan myös muut naaraat osallistuvat pentujen hoitoon. -Noin 80 % pennuista kuolee ennen aikuisikää, syitä ovat: Aliravitsemus, hyeenojen tai petolintujen hyökkäys, hampaiden puhkeamisesta johtuva kuume tai jos uusi uros ottaa vallan niin se tappaa kaikki edellisen johtajauroksen siittämät pennut.

9 LEIJONAN EVOLUUTIO -Leijonan lähimmät sukulaislajit ovat tiikeri, jaguaari ja leopardi. -Fossiileiden ansiosta on huomattu, että leijona oli ilmestynyt ensimmäistä kertaa Eurooppaan 700,000 vuotta sitten.

10 LÄHTEET Tietolähteet - https://fi.wikipedia.org/wiki/Leijona#Risteym.C3.A4thttps://fi.wikipedia.org/wiki/Leijona#Risteym.C3.A4t - http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-lion/http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-lion/ - https://prezi.com/ml5t1agk0qt1/leijona/https://prezi.com/ml5t1agk0qt1/leijona/ - http://www.defenders.org/african-lion/basic-factshttp://www.defenders.org/african-lion/basic-facts - https://en.wikipedia.org/wiki/Lion#Taxonomy_and_evolutionhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lion#Taxonomy_and_evolution Kuvalähteet - http://thumbs.dreamstime.com/x/lion-roar-1181484.jpghttp://thumbs.dreamstime.com/x/lion-roar-1181484.jpg - http://allwallpapersnew.com/wp-content/gallery/lion-cub-images/Roaring- Lion-Cub.jpghttp://allwallpapersnew.com/wp-content/gallery/lion-cub-images/Roaring- Lion-Cub.jpg - https://fi.wikipedia.org/wiki/Leijona#/media/File:Lion_distribution.pnghttps://fi.wikipedia.org/wiki/Leijona#/media/File:Lion_distribution.png - http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01808/li_1808134c.jpghttp://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01808/li_1808134c.jpg

11

12


Lataa ppt "LEIJONA Panthera leo. LEIJONAN LUOKITTELU Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google