VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta 8.12.2015 Helena Majamäki 28.1.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Advertisements

Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
AlueKAVERI-hankkeen aloitusseminaari , Helsingin avoin yliopisto 1 Avoin yliopisto alueellisena toimijana -selvitys Ari Koski AlueKAVERI-hankkeen.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
LVI: vaihtoehtoiset etenemistavat Tavoitteisiin liittyvät kysymykset Opiskelijalle saumaton palvelu paikan vastaanotosta ilmoittautumiseen.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta. Uudet tiedonkeruut [tietovarannosta] Arkkitehtuuriperiaatteista VIRTA-opintotietopalvelu Nykyisellä mallilla:
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
TIPTOP-projektin kartoituksen vaihe korkeakoulujen tietomallin muutostarpeiden osalta Petri Heinonen Juha-Pekka Pihlajakoski Lauri Stigell Opi-Synergia.
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
YTHS:n integraatio VIRTAAN. Tilanne nyt YTHS otti yhteyttä CSC:hen Virta-tietojen saamiseksi erityisesti opiskelijoitten läsnäolotiedon osalta YTHS:n.
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Koodistojen ylläpidon ja uusien koodien hankkimisprosessi Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä, ,
VIRRAN tulevaisuus. Lisää virtaa! Tietomallin täydennyksiä luvassa (opiskeluoikeuden luokittelu, koodistoarvojen lisäyksiä) Yhteentoimivuutta Opintopolun.
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
Opetushallinnon tietojärjestelmät ja kansallinen yhteistoiminta Antti Mäki , OTM-hankkeen seminaari.
Tiedon avaamisen asiantuntijaryhmä Tilannekatsaus Tanja Kantola
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot.
OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI Päivän ohjelma 12:00 Avaus / Pekka Äikäs 12:15 Johdon katsaus / Kati Kettunen 12:45 Uuden järjestelmän vaikutukset.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena Kooste kyselyn tuloksista Paula Merikko
Avoimen tiedon ohjelman viestintä. Pääviestit  Ohjelman pääfokuksena on tietovarantojen avaaminen  Kansalaisyhteisöt voivat rakentaa palveluja kansalaisille,
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Prosesseista palveluihin
OILI-palvelun tilanne
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
06/16.
VIRTA-opintotietopalvelun yhteisen tietoarkkitehtuurin omakustanteinen laajentaminen; ennakkotapausten haarukointi Paula Merikko
Koodistojen ylläpidon ja uusien koodien hankkimisprosessi Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä, ,
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
VIRTA-opintotietopalvelu Tilannekatsaus
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
VIRTA-opintotietopalvelu ja oppijan tietovirrat Tilannekatsaus
KOOTuki-ryhmän kokous
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
VIRTA-OHJAUKSEN JATKO
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
KOOTuki-ryhmän kuulumiset
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena –kysely Palaute Synergiaryhmältä ja KOOTuelta Helena Majamäki
Toimeksianto ”KA-seminaari” Tuija Raaska, kehityspäällikkö, CSC
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat - nykytila ja tavoitearkkitehtuuri
Päätös VIRTA-opintotietopalvelun hallintamallin hyväksymisestä
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena –kysely Palaute Synenergiaryhmältä ja KOOTuelta Helena Majamäki
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Korkeakoulujen tietomallin soveltaminen käytäntöön
Tietohallintolain perusteella annettavien asetusten valmistelu
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
Ajankohtaista VIRTA-opintotietopalvelussa ja oppijan tietovirroissa
Avoin yliopisto projekti
VIRTAn vaihtoehtoiset kehitysskenaariot
Kohti valtakunnallista tutkimustietovarantoa
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Henkilötietojen käsitteleminen VIRTA-tietovarannossa
Esityksen transkriptio:

VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta 8.12.2015 Helena Majamäki 28.1.2016

KOOTuki-ryhmän avoin etäkokous Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä KOOTuki käsitteli VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena -kyselyn tuloksia syyskuun kokouksessaan keskustelua halutaan jatkaa, mutta yksittäisten kysellä esille nousseiden kehittämisehdotusten sijaan on tarkasteltava isompaa kuvaa ja siihen liittyviä merkittäviä strategisia valintoja Jatkokeskustelua varten järjestettiin avoin etäkokous 8.12.2015 Pohjamateriaalina CSC:llä valmistellut kaksi tulevaisuuden skenaariomallia sekä niiden SWOT Skenaarioihin kommenttipuheenvuorot Peppi/Pakki/Perusrekisteri –hankkeelta (Jaakko Rannila), OTM-hankkeelta (Pekka Äikäs) ja Oodi-yliopistoilta (Jukka Kohtanen) Kehittämisvaihtoehdoista ei oltu ehditty käydä riittävän laajaa keskustelua taustaryhmissä eikä annettuja kommentteja oltu ehditty käsitellä johtoryhmissä. Etäkokouksen tulokset viety käsiteltäväksi KOOTuki-ryhmään (14.12.2015) ja tiedoksi tähän ohjausryhmään (28.1.2016) Yhteistä ja kaikille avointa keskustelua syytä jatkaa

Skenaariot ja SWOT Skenaario A: Rajattu, eräsiirtoon perustuva, tiedon välitykseen tarkoitettu tietovaranto (kopiotietovaranto) Skenaario B: Korkeakoululaitoksen yhteiset perustiedot tallentava, reaaliaikainen tietovaranto (perustietovaranto)

Yhteenveto: näkökulmana kehittäminen Asiaa tulee tarkastella esitettyä laajemmasta näkökulmasta, palveluiden kehittäminen ei riittävästi esillä Ajankohta isoille VIRTA-opintotietopalvelua koskeville muutoksille ei ole paras, koska korkeakoulukenttä on isossa muutoksessa Painopisteen tulisi nyt olla kopiotietovarannon kehittämisessä Tietojen laatua pitää edelleen kehittää ja sopia tietojen pohjana olevista yhteisistä laintulkinnoista ja kirjaustavoista

Yhteenveto: näkökulmana palvelut Nykyistä tietomallia voidaan laajentaa myös kopiotietovarantoperiaatteella kattamaan korkeakoulujen yhteisen toiminnan sekä ulkoisten palvelujen tarpeita Palveluita voidaan rakentaa myös ei-reaaliaikaisen tiedon päälle Kopiotietovarannossa tietojen päivitystiheydellä on vaikutusta tietovarantoa käyttäville palveluille, tietovarantoon tehtäviin integraatioihin ja tietoja tuottaviin paikallisiin järjestelmiin Mikäli halutaan nostaa jonkin tiedon osalta päivitystiheyttä, tämä voisi onnistua siirtymällä muutostietojen päivittämiseen Siirtymä inkrementaaliseen tiedonsiirtoon? Tavoitteena kaikki viranomaisraportointi tietovarannosta Arkistointimahdollisuutta kopiotietovarannossa tulisi jatkoselvittää Palveluvisio: opiskelijapalvelut sähköisesti tietovarannon tietojen pohjalta

Yhteenveto: näkökulmana järjestelmäarkkitehtuuri ja tietomalli Yhteisen operatiivisen tietovaraston hallintamalli olisi raskas ja tehoton Keskitetty perustietovaranto olisi riskienhallinnan kannalta ongelmallinen Myös operationaalisia tarpeita palvelevan keskitetyn tietovarannon tietomallin hallinta olisi haasteellista Yhteisen tietovarannon muutosprosessi olisi raskas ja vastaisi hitaasti korkeakoulujen joskus nopeastikin muuttuviin tarpeisiin – tämä haaste on jo nykyisessä toteutuksessa Työtä tietojen yhteismitallistamiseksi jatkettava