Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Paikkatiedon näkymiä Kuluttajasektorin kehitys Navigointituotteiden läpimurto alkoi 2006 •Navicore, TomTom jne. Kuluttajille suunnattuja.
Advertisements

©Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki, tietohallinto Business with Public Information Oct 2, 2007, Tampere Tampereen kaupunki julkisen tiedon jakelijana.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
ATK- opetusta ja -ohjausta, koulutuspiste Validi Validiksi tietoyhteiskuntaan - Miten tietotekniikasta voi olla hyötyä vaikeavammaiselle? • Oman elämän.
Kaikkien kirjastojen yhteys- ja palvelutiedot - suunnitelma uudesta yhteisestä palvelusta Matti Sarmela, Kirjastot.fi-toimitus.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Helsinki Region Infoshare Julkiset tietovarannot avoimeksi dataksi Projektipäällikkö Ville Meloni & Pekka Vuori Forum Virium Helsinki & Helsingin kaupungin.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Maanmittauslaitoksen paikkatiedon palvelualustan pilotti - avoin rajapinta Jakob Ventin Korkeakoulujen valtakunnalliset IT-päivät
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Primo Central Index –työpaja
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
* Miksi ja kenelle www-sivut halutaan tehdä? * Mitkä ovat tavoitteet? * Kohderyhmän käyttäjien määritely ! SUUNNITTELUN PERUSTEITA.
Encyclopedia Britannica Online. Haluaisin tehdä esitelmän valkohaista…
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Miten oppilaitokset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Tietovarastofoorumi Matti Hartikainen Tampereen ammattikorkeakoulu Miksi oppilaitosten.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
INTERNET ja ROTARY Piiri 1420 Piirineuvottelu ROTARY INTERNATIONAL PIIRI 1420 PIIRINEUVOTTELU INTERNET JA ROTARY Jaakko Castrén Lauttasaaren.
Lounaispaikan teemakartasto Antti Vasanen Turun yliopisto, maanteiteen laitos.
MATRI -seminaari Eeva-Liisa Lilja, Elintarvikekehityksen OSKE.
Findikaattori 2.0 Avoimen tilastotiedon pilvipalvelu Ministeriöiden digiturnaus Kehitysidea
Helsingin ja seudun menestys – entä riskit? Helsinki Region Infoshare Asta Manninen Avoimen tiedon ohjelma Avoin data ja avoin tieto.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Helsinki Region Infoshare -palvelu Kokemuksia ja suunnitelmia JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa -seminaari Projektipäällikkö Tanja Lahti.
Rinnakkaistallentaminen ja organisaation julkaisupolitiikka Pekka Olsbo Jyväskylän yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus URN:NBN:fi:jyu
VUONNA 2015 ALKANEET TYÖPAKETIT KMTK-SEMINAARI KUSTANNUS- JA HYÖTYANALYYSI Jurkka Tuokko, MML TIETOMALLINNUS Ulla Pyysalo, MML PROSESSIT Risto.
Lounaistieto.fi – alueellinen avoimen tiedon portaali Juha Pulmuranta Esa Halsti Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
AVOIMEN DATAN KÄYTTÖ JA HYÖDYNTÄMINEN KOULUTUSTILASTOINNISSA
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Yhteistyö Avoimen tiedon ohjelman jälkeen Avoimen tiedon ohjelman päätöstilaisuuden pohdinnan purku.
Tiedonhaku ”Tiedon käsitteen kannalta ongelmallista on se, että verkkoihin syötetään ”tietona” mielipiteitä, joiden esittäjistä ja heidän luotettavuudestaan.
Avoimen tiedon ohjelman viestintä. Pääviestit  Ohjelman pääfokuksena on tietovarantojen avaaminen  Kansalaisyhteisöt voivat rakentaa palveluja kansalaisille,
AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Avoimen tiedon toimintalinjaukset vuoteen 2020
Mitä hyötyä avoimesta datasta työhön?
Kansallinen Maastotietokanta Antti Jakobsson YHTEISTYÖSSÄ:
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Paikkatiedon hyödyntäminen sosiaali- ja terveysalalla
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Tervetuloa Innokylään
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Avoimen tiedon tavoitteet
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
Datan ja aineistojen avaaminen
Datan ja aineistojen avaaminen
Kartta ei vastaa todellisuutta
Paikkatiedon jäljillä

Avoimen tiedon ohjelma Tilannekatsaus ja suunnitelma 2014
Jari Porrasmaa (STM) Konstantin Hyppönen (KELA)
Liikenne ja viestintä digitaalisessa Suomessa 2020
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Esityksen transkriptio:

Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?

Avoin data on.. eri tuottajille kertynyttä tietoa, joka on avattu kaikkien käytettäväksi ja hyödynnettäväksi vapaasti ja maksutta ajatusmalli, jossa tavoitellaan tiedontuottajien yhteistyötä, rahallista säästöä ja ennen kaikkea yhteistä hyvää lähtöisin Iso-Britanniasta ja USA:sta, mutta levinnyt nopeasti ympäri maailmaa, myös EU:hun ja Suomeen esimerkiksi historiallisia karttoja, väestöön liittyviä tilastotietoja, kuntien tilinpäätöstietoja, tietoa verovarojen kohdentamisesta, liikennetietoja jne jne jne.

Mikä tekee tiedosta avointa dataa? Data on kaikkien saatavilla digitaalisessa muodossa Data on hyödynnettävissä laajoin käyttöoikeuksin Data on maksutonta eikä sen käytöstä peritä maksuja Avoimesta datasta käytetään myös nimeä avoin tieto ja sijainnin sisältävästä avoimesta datasta avoin paikkatieto

Avoimen datan tuottajat Julkishallinto Organisaatiot Yritykset Yksityishenkilöt

Avoimen datan käyttäjät Kaikki edellä mainitun tiedon tuottajat Opiskelijat Yrittäjät Start-up –yrittäjät KAIKKI kiinnostuneet Kuva: www.economist.com

Mistä avointa dataa löytyy? Aineistot oltava julkisesti saatavilla Internetissä sivustoilla, jotka ovat yleisesti tunnettuja Tiedontuottajat voivat julkistaa datan omilla sivuillaan TAI käyttää julkisen sektorin laatimia aineistonjakopalveluita Suomen dataa löydettävissä esimerkiksi: www.avoindata.net, HRI, Open data Tampere Kansainvälistä avointa dataa löydettävissä esimerkiksi: Open data Europe, YK

Avoimen datan tuomat hyödyt kartoittajakoulutukseen Aiempaa monipuolisemmat aineistot käytettävissä ILMAISEKSI Opetusmateriaali helposti ja nopeasti saatavilla Oppimistehtäviä ajantasaisista materiaaleista (digitointi!) Oppimistehtäviä verkossa ajantasaisilla aineistoilla Mahdollisuudet yhdistellä aineistoja digitaalisesti Vähemmän byrokratiaa, kun kaikki löytyy verkosta ilmaiseksi (aiemmin käyttösopimuksia ja rehtorin allekirjoituksia yms.) Innostavampaa ja VAU-elämyksiä (Open Finland Challenge, entinen Apps4Finland, eli digitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailu) Seuraavissa dioissa esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä kartoittajakoulutuksessa

Esimerkki: Aineistoihin tutustuminen, niiden vertailu ja analysointi (aineistot Paikkatietoikkunasta) Korkeussuhteita Kiinteistötietoja Ilmakuvia Erilaisia teema-aineistoja

Esimerkki: Kartan digitointi MicroStationilla Oman kodin tai mökin kiinteistötietojen etsiminen, rajojen ja tietojen digitointi paikkatieto-ohjelmistolla

Esimerkki: Kartan pullautus eli oman suunnistuskartan laatiminen Laserkeilausaineisto + Maastotietokanta = Suunnistuskartta Kuvat: www.meronen.net

Esimerkki: Menestystarinoihin tutustumista, innostamista, yrittäjyyteen kannustamista Open Finland Challengen vuoden 2015 voittaja oli laatinut HUIKEAN visuaalisen karttasovelluksen YK:n dataan pakolaisista Euroopassa The flow towards Europe

Avoin data… helpottaa kaikkien kartoittajien ja muidenkin ihmisten elämää on täynnä mahdollisuuksia ja bisnesideoita odottaa SINUA, nyt HETI avointa dataa käyttämään! Kuva: www.hri.fi