Pronominit (pronomen)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijamuodot Sanataituri 5 & 6.
Advertisements

Persoonapronominit.
KIELIOPPI SISÄLTÖLINKKEJÄ:
Substantiivit Substantiivi ilmaisee asiaa tai esinettä. Tee seuraava tehtävä Digitala spåret -sivulta. Ruotsin substantiivit ovat joko en- tai ett-sukuisia.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
Adjektiivit Adjektiivi on kuvaileva sana, se kertoo millainen jokin esine, asia tai ilmiö on. Adjektiiveilla on kolme muotoa, ja ne taipuvat pääsanansa.
Substantiivien epämääräinen ja määräinen muoto
VERBIT.
Preppaus ENA 2.
PERSOONAPRONOMINIT.
Relatiivipronominit ja relatiiviset adverbit
Etsi ensin predikaatti.
PÄÄLAUSEEN SANAJÄRJESTYS PÄÄLAUSEITA OVAT 1. VÄITELAUSEET Sofia har en hund. 2. KYSYMYSLAUSEET Vad gör du? Spelar du gitarr? 3. KÄSKYT JA KEHOITUKSET Ring.
Substantiivin määräysmuodot
Relatiivipronominit ja relatiiviset adverbit
Miten pystyt lauseen perusteella päättelemään relatiivipronominin muodon? 1. Ich möchte ein Auto kaufen, das sehr schnell ist. 2. Ich möchte einen Hund.
5410_H12 SMG e-post palaute: Sähköstatiikka / Elektrostatik SUBSTANTIIVIN MUOTO a)yksikön epämääräinen, artikkelin kanssa -kun asia esitellään (tuntematon.
Adjektiivin taivutus ja käyttö. Adjektiivilla on yleensä kolme muotoa: En-sukuEtt- sukuMonikko/Määräinen storstortstora suuri.
Palaute ”Min mobiltelefon” 5411_H07 TFM Puhelin = en mobil, en telefon, en mobiltelefon, en smarttelefon Nykyinen = nuvarande (tpm) Aikaisempi = tidigare,
Substantiivit Taivutus ja käyttö. Esimerkkejä Olen poika. >Jag är en kille.
Det-pronomini Den, det, de = se, ne  sekä ilman substantiivia ja subst. kanssa Den dagen glömmer jag aldrig = Sitä päivää (korostaa) Det året åkte jag.
Den 13 november 2016sc/EK KIELIOPIN PERUSKÄSITTEITÄ: Lauseet: Päälause: hallitseva lause Jag åker hem efter att jag har blivit färdig med detta. Väitelause:
VERB Rosenberg – VT2016. Ordklasser Tempus INFINITIIVI On verbin perusmuoto. Usein vaatii virkkeessä eteensä ”att” –infinitiivimerkin. PREESENS Ilmaisee.
SANALUOKAT. substantiivit ovat ihmisten, asioiden, esineiden, olioiden nimiä verbit ilmaisevat tekoja ja toimintaa adjektiivi vastaa kysymykseen millainen.
Määräysmuodot englanti - ruotsi. Sukulaiskielestä on hyöytä!  Englanti ja ruotsi ovat sukulaiskieliä ja tämä näkyy mm. siinä, että lauserakenteet ovat.
SIVULAUSEESSA AINA SUORA SANAJÄRJESTYS! SUBJEKTI ENNEN PREDIKAATTIA!! Alistuskonjunktiolla alkavat sivulauseet.
Som (joka, jotka) -viittaa edellä olevaan sanaan Esim. :Lasse har en bil som är billig och bra. (Lassella on auto, joka on halpa ja hyvä.) Han har vänner.
Adjektiivin vertailu.
Indefiniittipronominit
Genetiivin korvaaminen
Käskymuoto.
Määräysmuodot englanti - ruotsi
Relatiivilause.
Persoonapronominit.
OMISTUS + (adj –A) + subst
Pronominit.
YLÄKOULUN RUOTSIN OPPIMÄÄRÄN
Apuverbit.
Oppimispäiväkirja (PPT)
Interrogatiivipronominit
Genetiiveistä.
Infinitiivi.
Epäsuora kysymyslause
Adjektiivin taivutus ja käyttö
Palaute e-post 5411_H06 eny rym
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
Konditionaali.
Omistusliite Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite. Korjaa:
SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
Mitä on kongruenssi?.
Lauseenjäsenet.
Akkusatiivi.
Sanajärjestys.
Persoonapronominit minä, sinä, hän, me, te, he.
OBJEKTIMUODOT OMISTUSMUODOT
Demonstratiivipronominit
Kongruenssi Osa 2.
Persoonapronominit I me my mine myself you your yours yourself
Omistusliite Lue OK s. 304 – 305. Kun substantiivia tai postpositiota edeltää persoonapronominin genetiivi, liitetään substantiiviin ja postpositioon omistusliite.
Epäsuora kysymyslause
SANALUOKAT NOMINIT VERBIT PARTIKKELIT Subst. Adj. Pron. Numer PP Konj.
Interrogatiivipronominit
Millainen? Hurdan, hurdant, hurdana? Hur?
Infinitiivi ATT GÖRA något lätt som en plätt!!!.
Akkusatiivit eri suorat objektipronominit
Persoonapronominit.
Relatiivilause.
Epäsuora kysymyslause
Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä.
Päälauseen sanajärjestys
Esityksen transkriptio:

Pronominit (pronomen) Pronomini on yksi sanaluokista (kuten verbit, substantiivit ja adjektiivit) Pronomineja käytetään mm. substantiivien tilalla: - Sakke, Santtu ja Salla ostivat veriappelsiineja mummolleen. - Jaa, he ostivat niitä hänelle. - Jaha, de köpte dem till henne.

Pronomini voi olla adjektiivinen itsenäinen SAMMA GAMLA JEANS (substantiivin edessä) SAMMA GAMLA JEANS SAMAT VANHAT FARKUT Pronom. Adj. Subst. itsenäinen (aina ilman substantiivia) HAN HAR EN HUND HÄNELLÄ ON KOIRA Pronom. Adj. Subst.

Persoonapronominit Perusmuotoja käytetään subjekteina (tekijä): Jag | Du | Han/Hon/Hen, Den/Det Vi | Ni | De (dom) Jag köpte en bil. Objektimuotoja objekteina (kohde): Mig | Dig | Honom/Henne/Hen, Den/Det Oss | Er | Dem (dom) Pappa hjälpte mig.

Omistusmuodot Omistajaa ilmoittavien pronominien jälkeen adjektiivi on a-muodossa ja substantiivi epämääräisessä muodossa. MIN GAMLA CYKEL Omistusmuodot taipuvat kuten adjektiivit min (min hund) mina (mina pengar) mitt (mitt hus) (gul, gult, gula = keltainen)

Omistusmuodot, 3. persoona Hans Hennes Hens Dess Hänen (m) Hänen (n) Hänen Sen Deras Heidän Vi älskar hans hund. Deras hus är fint. Me rakastamme hänen koiraansa. Heidän talonsa on hieno. Suomennetaan: hänen/sen/heidän + pääte (-nsa/-nsä)

Omistusmuodot, 3. persoona Pronominit sin, sitt, sina viittaavat lauseen subjektiin (tekijään) Toisin kuin muut omistuspronominit sin, sitt, sina eivät voi olla subjektin osana Hennes katt är snäll. - Hänen kissansa on kiltti. Hon älskar sin katt. - Hän rakastaa kissaansa. Hon älskar hans/hennes katt. - Hän rakastaa hänen kissaansa. (Jonkun toisen)