Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
Advertisements

Millaisia hankkeita rahoitetaan? Kannattaako kulttuurienvälistä työtä hankkeistaa? Verkostotapaaminen Terhi Nikula Asiantuntija, Euroopan sosiaalirahasto.
Iisalmi Varkaus Kuopio
Ajankohtaista EU:n rakennerahasto-ohjelmissa: Kertakorvausmenettelyn käyttöönotto Kuopio Ylitarkastaja Jenni Hyvärinen TEM/Alueosasto/Rakennerahastot.
EURA2007 – rakennerahastohankkeiden hallintajärjestelmä Heli Rintala
Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020
Ideahaku 1.6. – Kehittämisjohtaja Kaj Lyyski.
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Linnaseutu ry •Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys •Leader -rahoitus.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Hankerahoitus ja sosiaalipalvelujen kehittäminen - EAKR-ohjelma - ESR-ohjelma - maaseutuohjelma Heli Rintala.
HANKEINFO
Itä-Suomen EAKR-seurantakomitean kokous Joensuu, Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä TEM/Alueosasto Rakennerahastoryhmä.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Sähköinen EURA järjestelmä Christa Löf EU-koordinaattori Etelä-Savon maakuntaliitto.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
Rakennerahastoviestintä
Pohjoisen periferian valtioiden välisen yhteistyön ohjelma Kuopio Petri Haapalainen.
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
EAKR – mitä rahoitetaan Tuettava toiminta: ohjelma- asiakirjasta ja säännöksistä – – Toteuttamisen painotukset.
Ohjelmakauden 2007 – 2013 loppuvuodet Ohjelmapäällikkö Hanna Makkula Etelä-Savon maakuntaliitto.
Silja Visanki Uudenmaan ELY-keskus
Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti 1.
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
PÄIJÄT-HÄMEEN HANKEILTAPÄIVÄ Etelä-Suomen yhteiset hankkeet ja painopisteet Petri Veijalainen (Ravintola Voitto, auditorio, Lahden urheilukeskus)
Kuntatieto-ohjelma - valtionavustusohje - Ohjeen kuvat
Sinisen biotalouden kehittämissuunnitelma 2025
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Yritystukityöryhmän kuulemistilaisuus ELY-keskukset
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander
Ohjelmakauden käytännöt
EU-rahoitus -info: Hyvää kehittämistä Pohjois-Savossa
Ohjelmakausi Merja Mäkivirta Marjo Levaniemi.
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
KUSTANNUSMALLIT Marjo ja Merja
Hyvää kehittämistä Pohjois-Savossa
Mahdollisuuksia avautuu tästä – Pohjois-Savon rakennerahastoinfo
ESR-haun painopisteet
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Länsi-Suomen RR-ELY Taina Lommi,
Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa
Maaseutuohjelman rahoitusmahdollisuudet Uudellamaalla
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamien EAKR-hankkeiden ”elämänkaari”
MIHIN – MILLÄ EHDOILLA – MITEN TOIMIA
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Rakennerahastojen hallintojärjestelmän uudistaminen
Ajankohtaista ELY-keskuksesta
Yrittävä K-P teemaryhmän kokous
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Infotilaisuus hanketoimijoille
Kestävää kasvua ja työtä ESR
Maaseuturahasto Leader
Rakennerahastohaun painopisteet
Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan?
Keskeiset asetusmuutokset
Tilaisuus hanketoimijoille
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Kestävää kasvua ja työtä
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Pitäjäraati Osallistava toimintamalli Asukkaat Kaupunki
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Aluekehityssuunnittelija
Esityksen transkriptio:

Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahasto-ohjelma rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 24.8.2015

Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa Mitä tavoitellaan? Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien työikäisten asukasryhmien osallisuuden edistäminen, köyhyyden torjunta ja nuorten osallisuuden edistäminen sekä yhteisöllisyyden tukeminen Haetaan uusia ja innovatiivisia toimintamalleja täydentämään nykyisiä palveluja. Haetaan kehittämiskumppanuuksia julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisten välille Tavoitteena on edistää kansalaistoimijalähtöistä toteutusta ja saada myös uusia toteuttajia rakennerahasto-ohjelmatyöhön. Tavoitteena on kansalaisjärjestöjen ja pienten toimijoiden osallistumisen lisääminen Tarkoituksena on pienten hankkeiden ja tuensaajien hallinnon keventäminen sekä maksatuskäsittelyn nopeuttaminen Lisätä ohjelman vaikuttavuutta niin, että tavoitteena on hankkeiden konkreettiseen tulokseen keskittyminen.

Miten haetaan? Kuka voi hakea? Haku tapahtuu sähköisesti www.eura2014.fi EURA2014-järjestelmässä ilmoitettuina hakuaikoina ja hakemukset osoitetaan Etelä-Savon ELY-keskukselle Toteutettu jo kolmella hakukierroksella (5.11.2014, 16.2.2015 ja 3.6.2015.) Hakija tarvitsee Katso-tunnukset (saa verottajalta) Seuraavat haut ovat 1.10.2015 ja 1.3.2016 Kuka voi hakea? Hakijoina pääosin kansalaistoimijalähtöiset toteuttajat, järjestöt, yhdistykset, säätiöt Hakijoilta edellytetään hankkeelle omaa rahoitusta.

Hankkeiden kokoluokka pääsääntöisesti 20 000 - 50 000 euron välillä, toteutus Kuopion kaupunkialueella Käytetään vain yksinkertaistettuja kertakorvaus (lump sum) kustannusmalleja (poikkeustapauksissa flat rate 40%) Hankkeiden toteutusaika ½ - 1,5 vuotta ELY-keskukselta haettavaa ESR-rahoitusta on käytettävissä noin 300 000 euroa/v, lisäksi alueen rahoitusta esim. Kuopion kaupungilta, yhteensä noin 400 000 euroa/vuosi Hankkeita rahoitetaan rajallinen määrä, 8 - 15 kpl/vuosi Huomioi rakennerahasto-ohjelman sisältö ja tavoitteet Tukea on mahdollista käyttää vain keskeisellä kaupunkialueella Kuopiossa (Sorsasalo-Matkus välinen alue)

Miten hanke valmistellaan? Kuopion kaupunki ohjaa yhdessä ELY-keskuksen kanssa hakijoita haun ollessa auki Huomioi Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahasto-ohjelman sisältö ja tavoitteet, sopiva toimintalinja ja erityistavoitteet. Kansalaistoimijalähtöistä kehittämistä rahoitetaan vain ESR-toimintalinjoilla 3-5. Lisätietoa www.rakennerahastot.fi Hakija osallistuu aina myös itse rahoitukseen (esim. 5 – 10% kustannuksista) Kuopion kaupungin rahoitusosuudesta on neuvoteltava kaupungin kanssa. Kaupungin osuus on enintään 15% kustannuksista. Maksimi tukitaso vaihtelee 75 - 80% Rahoitusta voi tulla myös kuntayhtymiltä ja yrityksiltä Hakemus tulee jättää viimeistään 1.10.2015 sähköisesti EURA2014- järjestelmässä Etelä-Savon ELY-keskukselle

Rahoitettavien hankkeiden valinta Miten valitaan? Kuopion kaupunki priorisoi hankkeet yhdessä ELY-keskuksen kanssa laaditun toimintasuunnitelman sekä Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tavoitteiden pohjalta Kolmella ensimmäisellä hakukierroksella käsittelyssä on ollut 17 hanketta, joista myönteiseen rahoituspäätökseen on edennyt 8 hanketta kesäkuun loppuun 2015 mennessä

Miten toteutetaan? Kaupunki on perustanut rahoitetuille hankkeille yhteisen ohjausryhmän, jossa hankkeiden etenemistä seurataan ja ohjataan ja hankkeilla on mahdollisuus verkottua. Hankkeilla ei omaa ohjausryhmää, vain yhteinen ohjausryhmä ELY-keskus kouluttaa ja ohjaa rahoituksen saaneita hanketoimijoita hallinnoinnin osalta (aloituskoulutus) Hakijat ovat vastuussa hankkeista ja raportoivat hankkeista ELY-keskukselle

Tuen maksatukset Tuki maksetaan päätöksen mukaisesti tulosten todentamisen perusteella ja kyllä/ei -periaatteella; maksettavaa tuen määrää ei suhteuteta totutukseen, vaan tuki maksetaan sovitun tuotoksen mukaisesti joko täysimääräisenä tai sitä ei makseta lainkaan Tuen maksu voidaan niin sovittaessa jaksottaa tuotosten esittämiseen.Tuensaajan ei tarvitse esittää tositteita todellisista kustannuksista, ainoastaan hankkeen tuloksilla ja rahoittajalle esitettävillä tuotoksilla on merkitystä Yksinkertaistamistavoitteen mukaisesti ESR:n nk. erikseen raportoitavia eriä ei sisällytetä kertakorvaushankkeeseen

Esimerkkihanke: ”Palvelumallin toteuttaminen” Hakijan esittämä kustannusarvio 17 125 € Palkkakustannukset yhteensä Hakijan palkkalistoilla olevista 12 500 € Ostopalvelut yhteensä Hintavertailutiedot ilmoitettava 2 500 € koulutusmateriaalit 500 € ulkopuoliset asiantuntijat 2 000 € Yleishallintokustannukset *) (ovat 17% palkoista; sisältäen esim. matkat, työtilojen vuokrat, hallinnolliset tehtävät) *) Hakulomakkeessa hanketyypiksi valitaan kertakorvaus, jolloin ohjelma automaattisesti laskee yleishallintokustannusten osuudeksi 17% palkkakustannuksista 2 150 €

Hanke: ”Palvelumallin toteuttaminen” Esimerkki rahoitusosuuksista Hankkeen rahoitus 17 125 € (kustannukset yhteensä) kunnan rahoitus (15% = maksimi) 2 572 € toteuttajan oma suora rahoitus (10%) 1 700 € ELY-keskus, kertakorvaus (75%) 12 843 € Maksatus: Hankkeen päättyessä mallin kokeilu/toimenpide on toteutunut (rahoituspäätöksen mukainen tulos on saavutettu ja todennettu ja esitetty kirjallisesti ) Jätetään sovittu tuotos ja maksatushakemus rahoittajalle! Tukea maksetaan esimerkkihankkeessa 12 843 € -kuntaraha osoitettava tulotositteen avulla

Yhteystiedot ja lisätietoja Kuopion kaupunki Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue Sirpa Niemi, kansalaistoiminnan asiantuntija Osoite: Kansalaistoiminnan aktivointipalvelut, Minna Canthin katu 24, 70100 Kuopio sähköposti: sirpa.niemi(at)kuopio.fi puh. 044 7182504 Rahoittaja ELY-keskus, Osoite: Kallanranta 11, (PL 2000), 70100 Kuopio Jaana Tuhkalainen, rahoitusasiantuntija EAKR- ja ESR-kehittämishankkeet, kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen puh. 029 502 6697 sähköposti: jaana.tuhkalainen(at)ely-keskus.fi