Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Finna - Ohjelmistokokonaisuus Kalle Pyykkönen.
Advertisements

Aineistojen tuonti Finnaan
Aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi ja indeksointi (Record Manager)  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Finna - Ohjelmistokokonaisuus Erkki Tolonen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Omien aineistojen tuonti Finnaan KIRJASTOVERKKOPALVELUT Tietueiden haravointi  Kansalliskirjasto tekee keskitetysti  Haravoidaan ja indeksoidaan.
Haravointi & indeksointi … mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tarkistaa Finnassa Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Finna, Melinda ja UKJ Kristiina Hormia-Poutanen National Library of Finland / Library Network Services.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Kaisa Hypén, Turun kaupunginkirjasto Haja-ajatuksia kirjastoista ja järjestelmistä Musiikkikirjastolaisten kevätseminaari
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-tilannekatsaus Erkki Tolonen Finna-konsortioryhmä Kuva: Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Tutkimustietovaranto
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Maria Virtanen Finnan konsortioryhmä
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Leena Paaskoski & Mikko Sola Finnan konsortioryhmä
Finna-tilannekatsaus
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kokous,
Minna Olkinuora-Tauru
Kuvailuympäristön tietojärjestelmän uusiminen – tilannekatsaus
Nimitietopalveluselvitys ja paikkatietoa koskeva selvitystyö
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Kirjastojen kuvailutiedot Finnassa
Finna-tilannekatsaus
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
Asiasanastojen käytöstä
Ulla Ikäheimo Melinda-työpaja, Helsinki
Melindan riittävä laatu
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Sarjakenttiä vasta-alkajille ja edistyneille
Finnan konsortioryhmän tapaaminen
ATT ja KDK-tilannekatsaus
Valmistautuminen - eli mitä on tehtävissä?
Finna-perehdytys Konsortio
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Finna-tilannekatsaus
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Datan ja aineistojen avaaminen
Finnan ohjelmisto ja sen kehittäminen
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Ydinpalvelu: käytettävyyden parantaminen
Metatietopalvelukokonaisuus
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Aineistotyyppityöpajat
Finna-tilannekatsaus
Yhteentoimivuusmenetelmän soveltaminen rekistereissä
Vauhdittaa kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota
Finna-tilannekatsaus
Finna ja verkkomaksaminen
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Miten omat aineistot saadaan Finnaan?
Ohjelmistoarkkitehtuuri ja kehittäminen
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Korkeakoulukirjastojen Finna
Tietosuoja-asetus ja Finna
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto, CC BY 4.0 https://finna.fi/Record/musketti.M012:KK5596:13.LE.8 Melinda-päivä 5.4.2017 Maria Virtanen, Kansalliskirjasto

Yhtenäinen metatieto mahdollistaa yhteiset palvelut loppukäyttäjälle Finna Finna.fi eli Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhdistävä käyttöliittymä. Organisaatio.finna.fi eli joukko paikallisia käyttöliittymiä: vaski.finna.fi, luc.finna.fi… Ensisijaisesti asiakkaiden käyttöliittymä aineistojen hakuun ja aineistoihin liittyviin palveluihin.

Hakutoimintoihin ja kuvailutietojen näyttämiseen on Finnassa yhteiset säännöt

Mistä metatieto yhteiseen indeksiin? YHTEISESTI TUETUT FORMAATIT: LIDO MARC 21, DC EAD, FORWARD Museon kokoelmanhallinta-järjestelmä Kirjastojärjestelmä Arkistojärjestelmä Formaattikohtaisesti määritellään, miten aineisto indeksoidaan Finnaan. Indeksin haku- ja hakusuodinkentät ovat kaikille yhteisiä. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

Formaattikohtaiset yhteiset ajurit INDEKSI Indeksointi, Deduplikointi, RecordManager MARC 21-driver OAI-PMH Kirjastojärjestelmä Esim. Voyager MARC 21 -kuvailun indeksointia varten on olemassa kaikille yhteinen MARC 21 -ajuri Finnan RecordManagerissa. Tätä voidaan säätää vain yhteisesti. Poikkeavalle kuvailulle on hankala saada tukea. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

Alkuperäinen ja normalisoitu metatieto INDEKSI Indeksointi MARC 21 Indeksoitaessa säilytetään MARC 21 tietue sellaisenaan. Mitään haravoitaessa tullutta tietoa ei häviä ja kaikkea tietoa voidaan käyttää myöhemmin tietojen näyttämisessä, mutta ei hauissa. Hakutoiminnallisuutta varten tehdään normalisointia. Tiedot siitä, miten kentät indeksoituvat: https://www.kiwi.fi/x/fgoXAw Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

Sijaintien ja aineistotyyppien mappaukset Tietueiden aineistotyypit tai kokoelmien sijaintitiedot voidaan mapata hierarkkisissa faseteissa uudestaan halutulla tavalla. Indeksoinnissa käytetään nk. mappaus-taulujen tietoja. Sama mappaus voimassa kaikissa eri näkymissä.

Yhteinen tietueiden esitys Finna / VuFind MARC 21 ajuri Esim. Voyager INDEKSI RecordManager MARC 21:n esittämistä varten on olemassa kaikille yhteinen MARC 21-ajuri VuFind:ssa. Tätä voidaan säätää vain yhteisesti. Poikkeavalle esitystavalle on vaikeahkoa saada tukea. Indeksoitaessa kuvailutietoja yhtenäistetään yhteistä hakua ja hakusuotimia varten Mitään Finnaan ”haravoitavaa” tietoa ei häviä, alkuperäinen tietue talletetaan myös sellaisenaan Yksinkertaistettu kuva. Kysymyskierros mukana olijoiden omista järjestelmistä!

Oma näkymä on riippuvainen yhteisestä indeksistä YHTEINEN INDEKSI ORGANISAATIO.FINNA.FI MITÄ OMASSA NÄKYMÄSSÄ VOI MM. TEHDÄ: Aineistotyyppien nimiä (käännöksiä) voi periaatteessa vaihtaa. Relevanssia voi säätää omassa käyttöliittymässä. Hakusuotimet voi valita, mutta uusia hakusuotimia ei voi tehdä vapaasti. Jos tapa kuvailla poikkeaa kansallisista yleisistä käytännöistä, syntyy ongelmia.

Käyttäjä hyötyy yhtenäisyydestä Kuvailtu aineisto löytyy hakusuotimet yhteiset kohdehaut, kuten luokitushaku. Kontrolloitujen sanastojen ja ontologioiden käyttö mahdollistaa kuvailun rikastamisen indeksointia varten, esim. Yson termin eri käännökset tai rinnakaistermit. Kuvailtu aineisto esitetään käyttöliittymässä tarkoituksenmukaisesti. Myös uusiin haasteisiin ja tarpeisiin yhtenäisiä ratkaisuja Esim. KUMEAn suositus käyttöoikeuksien metatiedosta. Avoimet rajapinnat ja uudet käyttötavat, kuten api.finna.fi Yhteinen kuvailu edistää löydettävyyttä ja käytettävyyttä myös rajapintojen kautta tapahtuvassa hyödyntämisessä, esim. Finnaa oppimisympäristöihin integroitaessa.

Kiitos! Kuva: Pekka Kyytinen, Museovirasto, CC BY 4.0 https://finna.fi/Record/musketti.M012:KK5596:13.LE.9