Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

CO2-raportti | 2014 SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013.
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Fortum Power and Heat Oy:n 35 MW lämpölaitos Vammalassa
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
8. Energiavarat.
Energiaa myös uusiutuvista
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Energinen Suomi.
2013/04/17 MINERA-LOPPUSEMINAARI YMPÄRISTÖRISKINARVIOINTI KONSULTIN NÄKÖKULMASTA Alternative title slide.
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö.
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Gasek oy.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö Wilhelms TILASTOTIETOJA 2013  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2310 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö TILASTOTIETOJA 2014  Kaukolämmön myynti (sis. verot) 2330 milj. €  Kaukolämpöenergian myynti31,7 TWh  Kaukolämmön.
Tietoja Tampereesta. Kaupunkiseudun väestö 2014 Tampereen kaupunkiseudun muodostavat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Energiavuosi 2012 Kaukolämpö Kaukolämpö ja –jäähdytys 2012 Kaukolämmön myynti (sis. verot)2,25 mrd € Kaukolämpöenergian myynti33,6 TWh Kaukolämmön.
CO2-raportti | 2015 KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008–2013 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2014.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö.
Energiavuosi 2016 Sähkö Energiateollisuus ry.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
VIHDIN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2008–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
KUUSAMON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT ENNAKKOTIETO VUODELTA 2013
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
Kaukolämmön hinta, teho+energiamaksu €/MWh (sis. verot)
Energiavuosi 2014 Kaukolämpö.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Hiilineutraali Tampere
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa
Päästölaskennan sektorit
VAASAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2011–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Tulevaisuuden energiantuotanto
Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohje
Tampereen kaupunkiseudun kuntien välinen pendelöinti 2015
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
KARKKILAN KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2010–2015 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2016
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Kaukolämmön vuositilasto 2017
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2016 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2017
Kaukolämmön vuositilasto 2017
Paikallinen energiaratkaisu
Päästölaskennan sektorit
Kivihiilen kieltämisen vaikutukset Selvityksen tulosten tiivistelmä Pöyry Management Consulting Oy
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Päästölaskennan sektorit
SOMERON KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 2009–2017 ENNAKKOTIETO VUODELTA 2018
Esityksen transkriptio:

Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla yhteenveto Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla

Tausta Tampereen seudun kunnat toteuttivat uusiutuvan energian kuntakatselmuksen yhteistyössä syksyn 2015 ja kevään 2016 välisenä aikana Mukana olevat kunnat: Tampere, Kangasala, Pirkkala, Lempäälä ja Nokia Seudun energiaverkot ovat osittain yhtenäisiä ja energianlähteet eri kunnissa sekä haasteet esimerkiksi kaupunkisuunnittelun suhteen samanlaisia Toteuttaja: Ramboll Finland Oy & Benet Oy Content slide Content slide

Katselmuksen tavoite Tämän katselmuksen tavoitteena on selvittää kuntien nykyiset energiataseet käytössä olevat uusiutuvat energiavarat potentiaalisimmat uusiutuvan energian lisäämismahdollisuudet alueella Lisäksi Tampereen seudulla aiotaan kiinnittää huomiota uusiutuvan energian huomioimiseen kaavoituksessa uusiutuvan energian aluetalous- ja pienhiukkasvaikutuksiin julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö energiaratkaisuissa

Työn aikana toteutetut erillisselvitykset One1 Oy: Lamminrahkan alueen aluelämpöverkon hybridiratkaisut – kannattavuusselvitys (Kangasala) SunEnergia Oy: Aurinkoenergiapotentiaali rakennuksissa (Tampere, Kangasala, Lempäälä) Geologian tutkimuskeskus: Geoenergiapotentiaali (Tampere, Kangasala, Lempäälä) Ramboll Finland Oy ja Benet Oy: CHP-kannattavuusselvitys (Kangasala ja Lempäälä) Content slide, two columns with image Content slide, two columns with image. Image size: 8,46 cm x 10,76 cm or 320 x 407 pixels

Lempäälän tulokset

yleistietoja Lempäälän kunnan kaukolämmön tuottaa Lempäälän Lämpö Oy, joka on Lempäälän kunnan kokonaan omistama yhtiö Lempäälän energiantuotanto perustuu tällä hetkellä maakaasuun ja puuperäiseen polttoaineeseen Kaukolämmön ja teollisuuden erillislämmöntuotannon pääpolttoaine on maakaasu Lempäälässä ei ole omaa sähköntuotantoa ja alueella käytetty sähkö on tuontienergiaa Lempäälän kunnan sähkönkulutuksesta merkittävin osuus kuluu asumisen ja maatalouden sektoreilla (54 %) sekä palveluiden ja rakentamisen osalta 31 % Lempäälän kunnan ostama sähkö on vuodesta 2012 lähtien 100 % uusiutuvalla tuotettua

energiatulevaisuus Lempäälän kunnassa uusiutuvien energialähteiden käyttö on toistaiseksi vielä suhteellisen vähäistä ja selkeää lisäämispotentiaalia on Merkittävää potentiaalia kotimaisten polttoaineiden käytössä olisi mm. kaukolämmön tuotannon siirtäminen maakaasupohjaisesta tuotantorakenteesta kohti puubiomassojen laajempaa hyödyntämistä Maakaasun korvaaminen biokaasulla olisi nopeasti ja teknisesti suhteellisen helposti käyttöön otettava keino uusiutuvan energian lisäämiseksi Liikenteellä on energiataseessa merkittävä rooli, joten uusien ratkaisuiden hyödyntäminen (vaihtoehtoiset polttoaineet) liikenteen osalta on myös tärkeää

Lempäälän energiatase 2014 Light grey fact box Slide with light grey factbox

Lempäälän kokonaisenergiatase 2014 Kiinteistökohtaisen lämmityksen polttoaineet muodostavat suurimman osan alueen energiankäytöstä (öljyllä on merkittävä osuus, mutta niin myös sähköllä ja puulla) Kaukolämmön ja teollisuuden erillislämmöntuotannon pääpolttoaine on maakaasu. Uusiutuvia energialähteitä on alueella käytetty noin 52 GWh, mikä on noin 8 % energian käytöstä Lempäälässä ei ole omaa sähköntuotantoa ja alueella käytetty sähkö on tuontienergiaa Kunnan alueen lämmityspolttoaineiden ja sähkön kulutus on yhteensä 369 GWh vuodessa Tieliikenteen polttoaineiden kulutus on Lempäälässä 249 GWh

Uusiutuvien energialähteiden nykykäyttö ja hyödyntämätön potentiaali Lempäälässä

Uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämismahdollisuudet Merkittävin uusiutuvan energian lisäämispotentiaali Lempäälässä perustuu puubiomassan käytön lisäämiseen kaukolämmön tuotannossa maakaasun sijasta Aurinkoenergiapotentiaalia löytyy luonnollisesti merkittävästi, joskin järjestelmäinvestointien takaisinmaksuajat muodostuvat vielä suhteellisen pitkiksi Myös biokaasun tuotantopotentiaalia on alueella ja sen hyödyntämistä tulee vielä jatkotarkastella - biokaasun osalta potentiaalia on jonkin verran ja mikäli raaka-ainevirtoja yhdistettäisiin esim. lähikuntien kanssa, voisi tuotantopotentiaali olla huomattava Jätepolttoaineiden osalta kotitalouksien sekajäte poltetaan vuodesta 2016 eteenpäin Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksella, joten potentiaalia ei tämän jälkeen ole kotitalousjätteen osalta Hyödyntämätöntä vesivoimapotentiaaliakin kunnassa on toisin kuin muilla lähikunnilla Lämpöpumppujen osalta potentiaalin perusteella tuotanto olisi mahdollista moninkertaistaa

Ehdotetut jatkotoimenpiteet