Maapallon metsät.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perustarpeet Luonnonvarat Väestönkasvu Kehitysmaat ja teollisuusmaat
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Lukion maantiede 1. kurssi
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Ilmasto-oikeudenmukaisuus ja luonnonvarojen kestävä käyttö Muutosfoorumi Eero Yrjö-Koskinen.
Eurooppalaiset kulttuurit
Ruokakriisi tänään ja tulevaisuudessa
Monikäyttöinen paperi
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa. Maailmassa on 2,2 miljardia lasta 90 % heistä asuu kehitysmaissa.
Sademetsä.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Maailman metsävarat ja metsätalous
Maatalous.
Maailman ravitsemustilanne ja ravinnontuotannon keinot
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
SATEET.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Uhanalaiset lajit ja tulokaslajit
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Maapallon metsät.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
MONIMUOTOISUUS.
Kristinusko nykyajalla
Nahkealehtinen kasvillisuus
Sää Sää = Ilmasto =.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Köyhyys maailmassa.
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
Eroosio.
Kotilaskut 5: Ympäristö
Trooppiset hirmumyrskyt
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Eroosio ja aavikoituminen
MATKAILU Kuuluu nopeimmin kasvaviin elinkeinoihin maailmassa.
PAJU LINTU Max.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
7. Tuulet.
Väestönkehityksen näkymät
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Sinisorsa.
Riekko.
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
Otsonikerros vahvistunut riittävästi => elämä siirtyy maalle!
5. KASVIT JA LEVÄT 7. BIOLOGIA.
Jalkapallo.
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
Vienti Teknologiateollisuus.
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2017
Vienti Teknologiateollisuus.
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Kotikadut turvallisiksi
Ydinvoimala? This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
Esityksen transkriptio:

Maapallon metsät

Metsät peittävät noin 3870 miljoonaa hehtaaria eli 30 prosenttia maapallon maapinta-alasta. Puolet maapallon metsäalasta on trooppisia ja subtrooppisia metsiä ja toinen puoli lauhkeita lehtimetsiä ja pohjoisia havumetsiä.

Kehitysmaissa kasvaa 55 prosenttia maailman metsistä ja teollisuusmaissa 45 prosenttia. Suurin osa metsistä on luonnonmetsiä tai luonnonmetsien kaltaisia metsiä. Maapallon metsäpinta-alasta arvioidaan olevan noin kolme prosenttia istutusviljelmiä.

Eurooppa ja Etelä-Amerikka ovat maapallon metsäisimmät mantereet, n. 50 % pinta-alasta metsien peitossa. Aasiassa 1/6 osa maapinta-alasta on metsää. Yli puolet maailman metsistä on Venäjällä, Brasiliassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. 23 prosenttia maailman metsistä on Venäjällä.

Maailman metsissä on 386 miljardia kuutiometriä puuta Maailman metsissä on 386 miljardia kuutiometriä puuta. Siitä hakataan vuosittain alle prosentti eli 3,3 miljardia kuutiometriä. Suomessa on puoli prosenttia maailman metsävaroista. Maapallon vuotuisista hakkuista Suomen osuus on 1,6 prosenttia.

vuonna 1995 metsää oli 180 miljoonaa hehtaaria vähemmän kuin vuonna 1980. Metsien pinta-ala supistui kehitysmaissa 200 miljoonaa hehtaaria teollisuusmaissa lisääntyi20 miljoonaa hehtaaria. Metsää hävitetään joka vuosi noin 9,4 miljoonaa hehtaaria eli kahdessa vuodessa niitä katoaa kaikkia Suomen metsiä vastaava määrä.

Metsien väheneminen Ks. oppik. s. 62 kuva b Miksi metsäpinta-ala vähenee Afrikassa erittäin voimakkaasti? Mitkä tekijät vaikuttavat erityisesti Aasian ja Etelä-Amerikan metsäpinta-alan vähenemiseen - sademetsät/kuivien alueiden metsät Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet lauhkean vyöhykkeen metsien vähenemiseen? Mitä syitä löydät, miksi Euroopan metsäpinta-ala on alkanut lisääntyä 1990-2000.

Metsäpinta-alan lisääminen Mitä voidaan tehdä?

Tietoruutu: Mangrove Mangroverämeiköiden kasvit ovat sopeutuneet suolaan erityisillä juurisolukalvoilla, jotka estävät tai vähentävät tulevan suolan määrää. Mangrovet myös vaihtavat kaasuja tehokkaasti, ja ne sopeutuvat vetiseen ympäristöön kasvattamalla veden pinnan yläpuolelle juuristaan pneumatophoriksi kutsutun ilmajuuren. Tukijuuret ja kelluvat taimet helpottavat mangroveiden sopeutumista ympäristöönsä. http://www.koulukanava.fi/maantiet/handbook/mangrove.htm

Mangrovemetsät rakennusmateriaalia kasvavat lämpimillä subtrooppisilla ja trooppisilla vuorovesirannoilla, erityisesti jokien suistoissa. Metsien kasvit ovat sopeutuneet siihen, että niiden juuret ovat ajoittain meriveden alla. Saadaan: lääke- ja ravintokasveja rakennusmateriaalia Niissä elää myös monia uhanalaisia eläinlajeja ne tarjoavat tärkeän suojapaikan ja lisääntymisalueen sekä ravintoa lukuisille kala- ja äyriäislajeille

suojaavat mm. koralliriuttoja maalta valuvalta irtoainekselta ehkäisevät rantojen eroosiota suojaamalla niitä tuulelta, aalloilta ja vesivirroilta. Mangrovekasvillisuus suojelee paikallisväestöä ja asutusta tulvilta, hurrikaaneilta ja vuorovesiaalloilta.

Mangrovemetsien häviäminen Katkarapujen ja kalojen kasvatus on monissa maissa suurin syy mangrovemetsien häviämiseen raivaus viljelykäyttöön polttopuuksi rantojen raivaus, turismi

Suojelu Aasiassa lisääntynyt hirmumyrskytuhojen jälkeen  suojaavat rannikkoa Esimerkkejä: Guineanlahden mangrovemetsät Koillis-Afrikassa (1,1 % suojeltu) Madagaskarin mangrovemetsät Afrikassa (1,3 % suojeltu)