6. Pyhien kirjojen sisältö Ydinsisältö. Heprealaisen Raamatun sisältö Kertoo juutalaisten historian keskeisimmät tapahtumat. Monet juutalaisuuden opit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Viides etappi
Advertisements

PYHIINVAELLUS VOIDELTUA SEURATEN
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Valittu kansa – Israel vai me?
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Pohjana Jeesuksen elämä ja opetus.
EK102b Uuden testamentin teologia
Neljä evankeliumia Outi Ylinen
Neitsyt Maria.
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kolmastoista etappi
VANHA TESTAMENTTI UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Lue oppikirjan sivut 104–106 Poimi Jaakobin ja Raakelin tarinasta nykyihmiselle (a) tutut ja (b) vieraat piirteet.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdestoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
RAAMATTU JA ETIIKKA Luku 8 – Ydinsisältö. Raamattu ja etiikka Raamattu on –kristillisten kirkkojen pyhä kirja –kulttuurin kirja  vaikuttanut voimakkaasti.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
JOHDATUS RAAMATTUTUTKIMUKSEEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Opettaja jakaa luokan viiteen ryhmään Jokaisen ryhmän tulee muistella ilman apuvälineitä tehtävän mukaisia.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdeksastoista etappi
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
YDINSISÄLTÖ Luku 19 – Profeettakirjat. Profetia – viestin välittämistä.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
8. Juutalaiset – Jumalan valittu kansa
10. Kristinusko – ristin tie
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
RAAMATUN MAAILMAT JA SYNTY
KPL 6. Juutalaisuuden kehitys ja pyhä kirjallisuus
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
6. Pyhien kirjojen sisältö
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
OPETUSVINKKI Luku 22 – Evankeliumit.
Evankeliumit nk. KAKSILÄHDETEORIA synoptisten evankeliumien syntymisestä Markus Q Matteus Luukas.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Tietoni Lähi-idän uskontojen pyhistä kirjoista
Raamattuprojekti Dia 1. OTSIKKO Dia 6
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Juutalaisten ja kristittyjen pyhä kirja
Luku 19 – Profeettakirjat
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Luku 24 – Muut Uuden testamentin kirjat
6. Pyhien kirjojen sisältö
UUDEN TESTAMENTIN KIRJAT
Vanhan testamentin sisältö
VANHAN TESTAMENTIN HISTORIAKIRJAT
VANHA TESTAMENTTI PROFEETTAKIRJAT.
YKSI EVANKELIUMI – NELJÄ EVANKELISTAA
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
Juutalaisuus: Faktat, oppi ja pyhät kirjat
Raamatun alkukertomukset
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Luku 17 – Historiankirjat
Luku 19 – Profeettakirjat
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Kirkkohistoria Kirkon synty
Esityksen transkriptio:

6. Pyhien kirjojen sisältö Ydinsisältö

Heprealaisen Raamatun sisältö Kertoo juutalaisten historian keskeisimmät tapahtumat. Monet juutalaisuuden opit ja rituaalit ovat sidoksissa heprealaisen Raamatun tapahtumiin. Juutalaiset ryhmittelevät heprealaisen Raamatun kolmeen osaan: –Tooraan –Profeettoihin –Kirjoituksiin  Nämä yhdessä = Tanak

Heprealaisen Raamatun sisältö voidaan myös jaotella kirjatyyppien perusteella viiteen osaan: 1.Toora 2.Historiakirjat 3.Runo- ja viisauskirjallisuus 4.Profeettakirjat 5.Apokalyptinen kirjallisuus

1. Toora Viisi Mooseksen kirjaa Juutalaisille tärkein osa heprealaista Raamattua Sisältö: –Alkukertomukset: luominen, syntiinlankeemus, veljesmurha, vedenpaisumus, Babylonin torni –Patriarkkakertomukset: Kertomukset Israelin kansan kantaisistä Abrahamista, Iisakista, Jaakobista ja Joosefista Abraham: –lupaus maasta ja jälkeläisistä –liitto Jumalan ja Abrahamin välillä → merkiksi miesten ympärileikkaus –Eksodus ja autiomaavaellus Mooses Mooseksen laki, mm. kymmenen käskyä ja lähimmäisenrakkaus

Oppikirjan s. 62

2. Historiakirjat: Kertomuksia Israelin kuninkaista ja pakkosiirtolaisuudesta Huomattavimpia kuninkaita –Daavid: pääkaupungiksi Jerusalem –Salomo: ensimmäisen temppelin rakennuttaminen 3. Runous ja viisauskirjallisuus Erilaisten tunnetilojen, ihmissuhteiden ja elämäntilanteiden kuvauksia Erilaisia kokemuksia Jumalasta Rukouksia ja elämänohjeita, erotiikkaa, väkivaltaa ja jännitystä Mm. Psalmit –rukouksia –keskeinen osa juutalaista ja kristillistä jumalanpalvelusperinnettä

Oppikirjan s. 63

4. Profeettakirjat Kertomuksia israelilaisten keskuudessa vaikuttaneista profeetoista, eli Jumalan tahdon kuuluttajista Osoittivat yhteiskunnallisen vääryyden ja toimivat hallitsijoiden omanatuntona. Profetiat loivat pohjaa Messiaan odotukselle. 5. Apokalyptinen kirjallisuus Jyrkkää aikakausien käännettä ennustavaa ilmestyskirjallisuutta Tulevan tuomion ja pahan maailman tuhon ennustaminen Danielin kirja –Heprealaisen Raamatun nuorin kirja.

Oppikirjan s. 61

Kristittyjen Raamattu Kristityt käyttävät heprealaisesta Raamatusta nimitystä Vanha testamentti, koska se kuvaa vanhaa liittoa Jumalan ja juutalaisten välillä. Uusi testamentti kertoo uudesta liitosta Jumalan ja kaikkien ihmisten välillä. Sisältö: 1.Evankeliumit 2.Apostolien teot 3.Kirjeitä 4.Johanneksen ilmestys

1. Evankeliumit Evankeliumi = –hyvä sanoma Jeesuksesta –Jeesuksesta kertovien Uuden testamentin kirjojen nimitys Neljä evankeliumia: –Matteuksen –Markuksen –Luukkaan –Johanneksen Jeesuksen merkitystä tulkitsevia kertomuksia Keskittyvät Jeesuksen julkisen toiminnan ja hänen viimeisten päiviensä kuvaamiseen.

Jeesus on historiallinen henkilö. –Mainitaan joissakin juutalaisissa ja roomalaisissa historian kirjoituksissa. –Kotiseutu Galilea, vanhemmat Maria ja Joosef –Rakennusmies –Toimi 1–2 v. vaeltavana saarnaajana ja parantajana. –Piti yhteyttä syntisiksi leimattuihin ihmisiin. –Ristiinnaulittiin poliittisena kiihottajana noin vuonna 30. –Aluksi kuolema romutti oppilaiden toiveet Jumalan valtakunnan tulemisesta. –Opetuslapset vakuuttuivat Jeesuksen ylösnousemuksesta ja lähtivät julistamaan Jumalan valtakunnan tulemista.

Evankeliumien erot –kertovat kirjoittajien tavoista tulkita Jeesuksen merkitys. –heijastavat kirjoittajien taustayhteisöjen kysymyksiä ja tilanteita. –Kirjoittajista ei ole historiallista tietoa, nimet perustuvat perimätietoon. –Synoptiset (=”yhdessä katsovat”) evankeliumit Markus, Matteus ja Luukas Kirjoittajat ovat käyttäneet yhteisiä lähteitä. –Johanneksen evankeliumi nuorin evankeliumeista hengellinen tulkinta ennemmin kuin historiallinen kuvaus

2. Apostolien teot Luukkaan evankeliumin kirjoittajan 90-luvulla laatima jatko evankeliumille. Kuvaa kristinuskon syntyä ja leviämistä. Keskushenkilöinä Pietari ja erityisesti Paavali. 3. Kirjeet Paavalin ja hänen oppilaidensa kirjeitä seurakunnille ja yksittäisille kristityille Uskon selitystä ja ohjeita Uuden testamentin vanhinta ainesta. 4. Johanneksen ilmestys Apokalyptisia, maailman loppuun liittyviä näkyjä.

Koraani 114 suuraa eli lukua Jokaisella suuralla on oma, sisältöä kuvaava nimi Suurat –ovat itsenäisiä tekstejä. –eivät muodosta kertomusta. –Rukouksia, varoituksia, valoja, lakeja ja lupauksia –Profeettakertomuksia –Esim. Avauksen suura Sarastuksen suura Marian suura

Koraanin mukaan –maailmankaikkeus koostuu maasta, Helvetistä ja seitsemästä taivaasta. –olevaisia olentoja ovat Jumala, enkelit, dzinnit eli henget, ihmiset sekä muu luomakunta. –Jumalalla on 99 nimeä. –Jumala loi maailman kuudessa päivässä.

Koraanissa kerrotaan mm. –Aadamista ja Eevasta –Gabrielista ja Mikaelista (enkeleitä) –Abrahamista tärkein Muhammadia edeltänyt profeetta pidetään muslimien henkisenä ja biologisena esi-isänä vaelsi Koraanin mukaan Mekkaan ja perusti Kaaban temppelin → pidetään muslimien pyhiinvaelluksen alkuna. –Mooseksesta –Jeesuksesta kunnioitettu profeetta ei jumalallinen. –Mariasta, Jeesuksen äidistä neitsyyttä korostetaan.  Koraani islamisoi juutalaisen ja kristillisen perinteen keskushenkilöitä.