2. esitelmä Mitä nanoteknologia on?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuoteen ominaisuudet. Voit luoda ratoja ilman pisteiden poimintaa Ei tarvetta robotin opettamiseen.
Advertisements

Lankapuhelin Santeri Lehtonen, Vesa Mäki, Arto Ranta.
Santeri Lehtonen, Vesa Mäki, Arto Ranta
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Leslie B. Hammer, Jennifer C. Cullen, Margaret B. Neal, Robert B. Sinclair and Margarita V. Shafiro: The Longitudinal Effects of Work-Family Conflict and.
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
FIT IN SEVEN SECONDS Patentoitu. Ovenpainikkeiden uusi sukupolvi Maailman ensimmäinen painikesetti oveen asennettuna seitsemässä sekunnissa Patentoitu.
VoIP-Puhelin • Voice over IP • Tutkittiin jo 1970-luvun lopulla • Ongelmana liian heikko suorituskyky • Innostus heräsi uudelleen luvulla, jolloin.
Mikroliuska-antennit
Kuinka selität mitä on NANOTEKNIIKKA?.
Aineen rakenteen standardimalli
Syntaksin harjoituskurssi CYK140 Harjoitustehtäviä 10, tehtävä 2 (X-bar -puut)
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Ympärysaine Välittömästi salaojaputken ympärille työn aikana asennettava tai etukäteen asennettu materiaali Ympärysaineen tehtävät (neljä pääryhmää) suodatintehtävä.
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
NANODEVICE (2009 – 2013) Novel Concepts, Methods and Technologies for the Production of Portable, Easy-to-Use Devices for the Measurement and Analysis.
Mikromoduuli Projekti. Mikromoduulit? Pieniä tietopaketteja Pieniä tietopaketteja Helposti omaksuttavia ja tiiviitä kokonaisuuksia Helposti omaksuttavia.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Kontrollirakenteet laajemmin
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 15 – Anna Matala Optimointiopin seminaari - Syksy 2008 Kotitehtävän ratkaisu Anna Matala.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
Metalliseoksia.
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä # - Esitelmöijän nimi Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Potentiaalien kertaus ja.
FOSFORI.
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Nanoteknologia Jaakko ja Tuomas.
3. esitelmä: Muodostavatko nanomateriaalit työntekijälle työterveys- ja turvallisuusriskin?
5. esitelmä: Työntekijöiden nanomateriaaleille altistumisen ehkäiseminen työpaikalla.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
NANOBIOTEKNIIKAN SOVELLUKSIA. MITÄ ON NANOBIOTEKNIIKKA? Nanobiotekniikassa kehitetään nanomittakaavan teknologiaa, jota yhdistetään biologisiin rakenteisiin.
1. esitelmä: Esimerkkejä nanomateriaalien käyttökohteista työpaikalla.
WERNER HEISENBERG. Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta.
Sääntelystä biotalouden edistäjä / Fortum Power and Heat Oy Energiantuotannon sivutuotteita (mkl. tuhkia) syntyy vuosittain 1,5 Mton, joka on maksimissaan.
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Muistiinpanot esitelmän tueksi Elias Nietosvaara & Jori Torkkila
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Responding to local needs and promoting development in Tanzania
6. esitelmä: Tiedon ja kokemusten jakaminen
Tutkielman teko-ohjeet
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Digitaalinen turvallisuus,
Tehtävä 3: PowerPoint Maria Rahkola.
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
465102A Konetekniikan materiaalit, 5op
ILMA Emma ja Vilma 5B.
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Mitä nanoteknologia on?
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Aapo Länsimies & Samu Saarainen
POLKUPYÖRÄ Polkupyörä on lihasvoimalla käytettävä ajoneuvo.
Millainen on kemian mikromaailma
Lentoliikenne luvulla
Tehtävä 3: PowerPoint Jouni Koski.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Kontrollirakenteet laajemmin
Digibarometri 2019 Digi tulee, mutta riittävätkö resurssit?
Esityksen transkriptio:

2. esitelmä Mitä nanoteknologia on?

Mitä nanoteknologia on? ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska) Nanoteknologia on nanomittakaavassa (1–100 nanometriä) harjoitettavaa tiedettä, tekniikkaa ja teknologiaa Sana nano voi tarkoittaa teknologiaa, materiaaleja, hiukkasia ja esineitä – nyt keskitymme nanomateriaaleihin, sillä niiden käyttö työpaikoilla on yleistynyt Yksi paperiarkki on noin nanometrin paksuinen, yksi ihmisen hius noin – nanometrin levyinen Lähteet: Yanamala N, Kagan VG ja Shvedova AA (2013), Adv. Drug Del. Rev. 65, 2070–2077. "Molecular modeling in structural nano-toxicology: Interactions of nano-particles with nano-machinery of cells". Maailmankaikkeuden mittakaava -video Ihmisen hius ja paperiarkki

Nanomateriaalityypit Nanomateriaaleja voi esiintyä luonnossa, niitä voi syntyä tiettyjen toimintojen sivutuotteena ja niitä voidaan valmistaa tietoisesti Keskitymme tässä suunniteltuihin nanomateriaaleihin, koska niitä kehitetään ja integroidaan tuotteisiin nanomateriaalin tiettyjen erityispiirteiden vuoksi Lähteet: (Introduction to Nanomaterials and Occupational Health) Kuvat: thickbox/single-wall-carbon-nanotubes.jpg ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Miksi nanomateriaaleja käytetään? Nanoasteikolla materiaalin ominaisuudet muuttuvat – sulamispiste, fluoresenssi, sähkönjohtavuus ja kemiallinen reaktiivisuus Pinnan koko on suurempi, joten suurempi määrä materiaalia tulee kosketuksiin ympäröivien materiaalien kanssa, mikä kasvattaa reaktiivisuutta Nanomateriaalien ominaisuuksia voidaan "virittää" muuttamalla hiukkasen kokoa (esim. muuttamalla fluoresenssiväriä, jotta hiukkanen pystytään tunnistamaan) Niiden monimuotoisuus luo paljon sovellusmahdollisuuksia tuotteissa Lähteet: Kuvat: NANO/Course/2012_Fall/classnotes/NanoB_PART_I_ pdf ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Esimerkkejä nanomateriaalien käytöstä tuotteissa Esimerkkejä: Erikoislujassa betonissa käytettävä amorfinen piidioksidi (nanopiidioksidi) – tähän piioksidiin liitetään samat riskitekijät ihmiselle kuin nanomateriaaleja sisältämättömään myrkyttömään piioksidipölyyn Ajoneuvojen pakoputkistoissa käytettävä nanoplatina tai nanopalladium – hiukkasen suurempi pinta-ala ja tilavuus takaavat suuremman reaktiivisuuden ja tehokkuuden Maalien ja pinnoitteiden lisäaineita käytettävä kiteinen piioksidi antaa tuotteelle mm. itsepuhdistuvia ominaisuuksia – materiaalissa on neulamainen rakenne ja terävät reunat, joten se on erittäin myrkyllistä ja sen on todettu aiheuttavan silikoosia työperäisessä altistuksessa Lähteet: furniture/Pages/prima-marina-table.aspx ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Nanomateriaalit nyt ja tulevaisuudessa Vuonna 2004 Yhdysvalloissa työskennellyt tutkija esitti nanoteknologioiden jakamista neljään sukupolveen, joista ensimmäinen on jo olemassa: nanomateriaalit Ensimmäisen sukupolven sovelluksissa nanomateriaali yhdistetään toiseen materiaaliin, jolloin materiaaliin saadaan uudenlaista toiminnallisuutta tai parempaa suorituskykyä tai käyttäytymistä Tulevien sukupolvien nanoteknologioihin liittyy todennäköisesti monimutkaisempia sovelluksia, joihin saattaa liittyä eettisiä ja turvallisuusongelmia Tutkijan esittämä sukupolviaikajana oli optimistinen Lähteet: Mihael Roco: gy_-_An_Introduction_to_Frame_2_.pdf gy_-_An_Introduction_to_Frame_2_.pdf Woodrow Wilson Institute Oversight of Next-Generation Nanotechnology ( ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)