Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut 134 -141.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Advertisements

Demokratia.
Monikulttuurisen maailman kysymyksiä. Sokea oikeudenmukaisuus = ajattelutapa, jossa pyritään löytämään tasa-arvoiset oikeudet -> ollaan sokeita ihmisten.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
Miten 1800-luvun suuret aatteet vaikuttivat 1900-luvun aatteisiin?
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Aleksanteri I:n hallitsijanvakuutus
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Eutanasia s
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
ELÄMÄNHALLINTA.
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.

Eläimille oikeuksia ihmisiä rankaisemalla?
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Meeri, Joonas, Oona, Jenna & Salla
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
TERVEYSTERRORISMI.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Elämänkatsomustiedon tunti
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
YH 1, OPS Aloitustunti.
NUORUUS PS2 LAJM.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Antiikin kulttuurihistoriaa
Jämsän ammattiopiston opiskelijayhdistys on perustettu
Vanhuksen saattohoito
Kommunismi - Piia Koivula.
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
Lissabonin sopimus.
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kirjastoauto.
Tuomo Lähdeniemi työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?
Lukutaito ja syrjäytyminen
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Lukion opiskeluhuolto
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
Hanna Laitinen Hyvinvointisuunnittelija Psykologian laitos / JY
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Tiedon avaaminen Trafissa ja avaamisen haasteet
KEIJO KEIJO
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Tervetuloa Innokylään!
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Kaupalliset aineet / Valtimo
Rivakka OTE ! Ketterä verkosto Uusimaa
Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelma
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Esityksen transkriptio:

Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut

Utopia ja dystopia Utopia viittaa ihanteelliseen yhteiskuntaan, parhaaseen mahdolliseen malliin, joka ei ehkä ole tavoitettavissa Dystopia viittaa pahimpaan mahdolliseen yhteiskuntamalliin, ns. kauhuskenaarioon Historiassa ja kirjallisuudessa on esitetty useita vaihtoehtoisia malleja yhteiskunnan järjestämiseksi – ja osaa on myös kokeiltu käytännössä

Erilaisia hallintomuotoja: Demokratia Diktatuuri Meritokratia Teokratia Monarkia Totalitarismi Teknokratia Oligarkia aristokratia

Mitä demokratia on? Demokratia merkitsee kansanvaltaa Demokratiaan kuuluu tiettyjä menetelmiä kuten äänestykset, enemmistöpäätäntä ja vähemmistöjen suojelu Demokratia voi olla suoraa (esim. kansanäänestys) tai epäsuoraa eli edustuksellista (kansanedustajat edustavat kansaa) Demokratialle ei ole universaalia määritelmää – sen eri muodot voivat poiketa toisistaan

Demokratian ongelmia Ihmisten välinpitämättömyys, osallistuminen päätöksentekoon laskee, ei keskustella, eikä äänestetä Enemmistöpäätökset – vähemmistön oikeudet Demokratian määritelmä epäselvä Edustajien uskollisuus äänestäjille Päätöksenteko vie aikaa ja pitää organisoida Demokratian tietämys ja asiantuntijuus?

Platonin ihannevaltio Filosofikuninkaat hallitsevat, koska ovat viisaita ja asiantuntevia Sotilaat puolustavat, koska ovat rohkeita Elinkeinonharjoittajat omaavat kohtuullisuutta halujensa toteuttamisen suhteen -> kunkin toimiessa luontaisten kykyjensä mukaan, toteutuu yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus

Avoin yhteiskunta - totalitarismi Avoin yhteiskunta pyrkii kohtelemaan ihmisiä tasa-arvoisesti rodusta, syntyperästä ja varallisuudesta riippumatta. Ihanteena on läpinäkyvä demokratia, joka on avoin muutoksille ja kunnioittaa ihmisoikeuksia. Totalitarismissa taas valtion valta ulottuu kaikille elämän alueille. Yksilö ei ole vapaa tekemään omia valintojaan, vaan hänen tulee toimia kokonaisuuden hyväksi (kollektivismi).

Karl Marx ja kommunistinen yhteiskunta Ihanteellisessa yhteiskunnassa toteutuu ihmisten vapaus ja tasa-arvoisuus Vastakkainasettelujen kautta edetään kohti kehittyneempiä yhteiskuntamuotoja – kehityksen huipentuma on kommunismi Työväenluokka etenee vallankumouksen kautta sosialismiin, jossa valtio omistaa maan ja tuotantovälineet sekä yksityisomistus lakkautetaan kommunismi on sosialismin korkein muoto, jossa valtiota ei enää ole

Anarkismi Anarkismi: (ei esivaltaa) hallituksettomuus, poliittinen ideologia, jossa tavoitellaan valtahierarkioista vapaata yhteisöllistä elämää useita erilaisia tulkintoja esim. Godwin, Proudhon ja Bakunin Usein tavoitteena vapaaehtoinen, luontainen yhdessäolo

Valta Valta on keskeinen yhteiskuntafilosofinen käsite Vallalla on erilaisia määritelmiä, mutta yleisesti ottaen se tarkoittaa kykyä tai oikeutta saada joku toimimaan tavalla, jolla tämä ei muutoin toimisi Valta voi olla suoraa ja näkyvää tai sitten epäsuoraa, piilotettua Valta voi perustua erilaisiin asioihin: henkilön asemaan, taloudellisiin tekijöihin, asiantuntijuuteen, fyysiseen tai henkiseen ylivoimaan, tietoon, oikeuteen jne.