WERNER HEISENBERG. Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Advertisements

Kasvaako pääni, kun opin?
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Aineen rakenteen standardimalli
Katupölyn terveysvaikutukset
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
Hyvä tieteellinen käytäntö
Todennäköisyys ja epämääräisyysperiaate
Fysiikan keksinnöt Esimerkki tehtävä.
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
OhLa: Ensimmäinen sykli Matti Seise, Kari Palomäki, Jarno Kyykkä, Esko Piirainen.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
kvanttimekaniikan perusperiaatteet
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Turun linna.
Fysiikan historia ja filosofia 2013
Saksalainen sanomalehtitiede Zeitungswissenschaft, Publizistikwissenschaft.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
LUTERILAIN EN KIRKKO -Yksi ns. suurista kirkoista -Protestanttinen kirkko -Maailmalaajuisesti n. 65 miljoonaa luterilaista -Ei yhtenäistä johtajaa tai.
Latinalainen Amerikka
Antiikki.
Open Source Timo Nyyssönen Tietojenkäsittelytieteen historia - seminaari.
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
SUSE Linux. Alunperin saksalainen lokalisointi Slackwaresta Julkaistiin vuonna 1994 S.u.S.E Linux 1.0:na Myöhemmin sisällytettiin Jurix- käyttöjärjestelmä.
Lukujärjestelmät ja muunnokset Jorma Kantalukujärjestelmät  Kymmenjärjestelmäkantaluku 10  Binäärijärjestelmäkantaluku 2  Oktaalijärjestelmäkantaluku.
VIRO Krista, Venla K, Liisa, Eveliina, Seela. Historia toisen maailmansodan jälkeen luvun lopulla osaksi Neuvostoliittoa. Kymmeniä tuhansia karkotettiin.
Luonnonfilosofian seura Tarja Kallio-Tamminen.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Työ- ja elinkeinoelämän kehittämis- ja palvelutarpeiden ennakointi alueellisena yhteistyönä OSUVA -hanke Rovaniemi
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Fysiikkaa runoilijoille Osa 4: kvanttimekaniikka Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Mitä oleminen on?.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
20. Paikka, nopeus, kiihtyvyys
Muistiinpanot esitelmän tueksi Elias Nietosvaara & Jori Torkkila
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
Tupakan haittavaikutukset
SUPERSYMMETRIA SUSY.
Suhteellisuusteoriaa
Kartografian historia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012
Uuspositivismi.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
Järjestöt työnantajina
ANGLIKAANINEN KIRKKO - Syntyaika ja –paikka: 1500-luvulla Englannissa reformation seurauksena - Kannattajamäärä: n. 80 miljoonaa; Suomessa n Levinneisyys:
Unicef Viivi, Oskari, Melina.
Kertaus Teknologian kehitys kirjan kuvissa.
Eksistentialismi Eero Jussila.
Tarina - MiniMikkeli Tarina alkoi 2014 – 2015 vuoden vaihteessa
Enna Humppi ja Karoliina Humppi
Psykologia tutkii.
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Auktoriteettirakenne
Itseisarvo ja vastaluku
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Suhdannekatsaus joulukuu 2018
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Esityksen transkriptio:

WERNER HEISENBERG

Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta 1901 Syntynyt 5. joulukuuta 1901 Kuollut 1. helmikuuta 1976 Kuollut 1. helmikuuta 1976 Nobel-palkittu Nobel-palkittu Tunnettu epätarkkuusperiaatteesta ja kvanttimekaniikan kehittämisestä Tunnettu epätarkkuusperiaatteesta ja kvanttimekaniikan kehittämisestä Toiminut myös ydinenergiaohjelman johtajana natsi-Saksassa Toiminut myös ydinenergiaohjelman johtajana natsi-Saksassa

KVANTTIMEKANIIKAN KEHITYS Vuonna 1925 Heisenberg julkaisi kvanttimekaniikkateorian, jonka mukaan suureet voidaan laskea matriiseilla Vuonna 1925 Heisenberg julkaisi kvanttimekaniikkateorian, jonka mukaan suureet voidaan laskea matriiseilla Hän käytti Paulin kieltosääntöä Hän käytti Paulin kieltosääntöä ratkaistakseen ferromagnetismin ”mysteerin”

TYÖ YDINENERGIAN KANSSA Kvanttifysiikan ohella Heisenbergin pääala oli ydinenergia Kvanttifysiikan ohella Heisenbergin pääala oli ydinenergia Hän johti Natsi-Saksassa ydinreaktorin keksimistä 1930-luvulla ja oli samalla monen ydinenergiaa tutkivan instituution jäsen Hän johti Natsi-Saksassa ydinreaktorin keksimistä 1930-luvulla ja oli samalla monen ydinenergiaa tutkivan instituution jäsen Toisen maailmansodan jälkeen hän tutki ydinenergiaa Amerikan tiedeinstituution kanssa ja toimi elintärkeässä roolissa sodanjälkeisen tieteen rakentamisessa Länsi-Saksassa Toisen maailmansodan jälkeen hän tutki ydinenergiaa Amerikan tiedeinstituution kanssa ja toimi elintärkeässä roolissa sodanjälkeisen tieteen rakentamisessa Länsi-Saksassa

EPÄTARKKUUSPERIAATE Myöhemmin kehitti epätarkkuusperiaatteen, joka on kvanttimekaniikan perusperiaate Myöhemmin kehitti epätarkkuusperiaatteen, joka on kvanttimekaniikan perusperiaate Sen mukaan hiukkasen sijaintia ja nopeutta ei voi mitata samaan aikaan, koska jokainen hiukkanen käyttäytyy myös aaltona Sen mukaan hiukkasen sijaintia ja nopeutta ei voi mitata samaan aikaan, koska jokainen hiukkanen käyttäytyy myös aaltona Tällöin emme voi määrittää hiukkasen tarkkaa paikkaa vaan todennäköisimmän alueen missä hiukkanen saattaa olla Tällöin emme voi määrittää hiukkasen tarkkaa paikkaa vaan todennäköisimmän alueen missä hiukkanen saattaa olla

VIDEO EPÄTARKKUUSTEORIASTA