EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2/2009 Nordic Database Apulaisopettajan etsiminen pohjoismaisen tietokannan kautta.
Advertisements

EU-vaikuttaminen Suomessa
Tasavallan toimielimet
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Eduskunnan tehtävät Lainsäätäminen.
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 Tulevaisuus?
Eduskunta ja EU:n talouskriisi Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri Suuren valiokunnan puheenjohtaja.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU nykyään.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Ajankohtaista tuotantotukeen liittyvästä lainsäädännöstä Tuotantotukijärjestelmän ajankohtaispäivä Anne Backman Lakimies.
Suomi EU:ssa. Miksi Suomi on mukana EU:ssa? EU tavoitteet ovat kannatettavia:  turvata rauha ja vakaus ja Euroopan kansojen hyvinvointi  varmistaa kansalaisten.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
EU-KURSSI EY - Euroopan Yhteisöt EU – Euroopan Unioni.
Opitaan yhdessä  Nordplus Junior ohjelmassa vahvistetaan pohjoismaisten ja balttialaisten koulujen yhteistyötä ja verkostoitumista. Laatu, luovuus ja.
YHTEISKUNTAOPPIA PRESIDENTTI. PRESIDENTIN ASEMA  Suomessa presidentillä ollut vahva asema (vrt. kuningas)  Vuoden 2000 perustuslaissa siirryttiin pääministerivaltaiseen.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU:n PERUSSOPIMUKSET.
Yhteistyö laajenee 1951 Hiili- ja teräsyhteisö – Ranska, Länsi-Saksa, Benelux-maat, Italia 1957 Rooman sopimukset – Samat maat – EEC ja Euratom 1967 hallinnon.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
Sisäasiainministeriö
Kansalaisten Eurooppa
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
III Miten Euroopan unioni toimii?
Suomi ja Euroopan unioni
YHTEISKUNTAOPPIA EDUSKUNTA.
VIRKAMIESVAIHTO-OHJELMAT
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
Vallankumousten vuosi
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
EDUSKUNTA
Valtioneuvoston toiminta
Matkalla Meijän maakuntaan Maakuntavaltuusto
TASAVALLAN PRESIDENTIN
Suomen vaalit Suomessa äänioikeutettuja ovat kaikki yli 18-vuotiaat maan kansalaiset. Äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen Äänioikeudesta ilmoitetaan kirjeellä,
VALTIONEUVOSTO = HALLITUS
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
CityTrack A test site for urban mobility services
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Suomen hallinto: Valta kuuluu kansalle
Eduskunta Vallankäyttö
VNKA tietoarkkitehtuuri
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
Euroopan unioni.
MITEN PÄÄTÖKSIÄ TEHDÄÄN : EU-LAIN VAIHEET
Lähtökohtana aktiivisuus
Lissabonin sopimus.
18. NL:n varjosta EU:iin.
Kansalaisten Eurooppa
YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 Raportointia ja kehittämistyötä
Saavutettavuusvalvonta
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Belgia 5 asiaa, jotka tulee mieleen: EU:n päämaja Naton päämaja
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
EU:n kymmenen painopistettä
Euroopan parlamentti – kansalaisten ääni
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
Suomen ulkopolitiikan
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Esityksen transkriptio:

EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa

SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomi eri asemassa kuin muut pohjoismaat Suomi eri asemassa kuin muut pohjoismaat Norja ja Islanti eivät kuulu EU:in Norja ja Islanti eivät kuulu EU:in Ruotsi ja Tanska omaksuneet varovaisen toimintalinjan (mm. eivät EMU:ssa) Ruotsi ja Tanska omaksuneet varovaisen toimintalinjan (mm. eivät EMU:ssa) Suomi pyrkii mukaan ”kovaan ytimeen”  aktiiviseksi toimijaksi EU:n ”sisäpiirissä” Suomi pyrkii mukaan ”kovaan ytimeen”  aktiiviseksi toimijaksi EU:n ”sisäpiirissä”

EU JA SUOMI Suomi on ”80%” itsenäinen valtio. Suomi on ”80%” itsenäinen valtio. Osa suvereniteetista luovutettu EU:lle. Osa suvereniteetista luovutettu EU:lle. Talous- ja maatalousasiat Talous- ja maatalousasiat EU määrää näissä, Suomen on toteltava EU määrää näissä, Suomen on toteltava Muissa asioissa EU-maat tekevät vain yhteistyötä ja saavat itse tehdä päätökset Muissa asioissa EU-maat tekevät vain yhteistyötä ja saavat itse tehdä päätökset

SISÄPOLITIIKKAA Sisäpolitiikkaa = kotimaan asioita Sisäpolitiikkaa = kotimaan asioita Vain EU:n ulkopuoliset maat ulkopolitiikkaa Vain EU:n ulkopuoliset maat ulkopolitiikkaa Eduskunnassa EU-asioita käsittelee suuri valiokunta (tärkein vk), ei ulkopoliittinen valiokunta Eduskunnassa EU-asioita käsittelee suuri valiokunta (tärkein vk), ei ulkopoliittinen valiokunta Suomen eduskunnalla muiden EU-maiden parlamentteja paremmat vaikutus- mahdollisuudet Suomen eduskunnalla muiden EU-maiden parlamentteja paremmat vaikutus- mahdollisuudet

SUOMEN VIRALLINEN KANTA 1. Direktiiviehdotus tiedoksi EU:n komissiolta  ministeriö valmistelee kannan (käytännössä tärkein) 2. Eduskunnan suuri valiokunta vahvistaa Suomen virallisen kannan kuultuaan hallitusta (teoriassa tärkein) 3. Vastaava ministeri esittää Suomen kannan EU:n neuvostossa Brysselissä

EU:N PÄÄTÖSTEN TOIMEENPANO Kun EU:ssa annetaan uusi asetus, Suomen hallitus panee sen sellaisenaan toimeen kuten eduskunnan hyväksymän lain Kun EU:ssa annetaan uusi asetus, Suomen hallitus panee sen sellaisenaan toimeen kuten eduskunnan hyväksymän lain Kun EU antaa uuden direktiivin, hallitus tekee sitä koskevan lakiehdotuksen, jonka eduskunta käsittelee ja hyväksyy Kun EU antaa uuden direktiivin, hallitus tekee sitä koskevan lakiehdotuksen, jonka eduskunta käsittelee ja hyväksyy 2/3 lakiehdotuksista on nykyään lähtöisin EU:sta 2/3 lakiehdotuksista on nykyään lähtöisin EU:sta Lisäksi eduskunta kumoaa EU:n asetusten kanssa ristiriidassa olevat Suomen lait Lisäksi eduskunta kumoaa EU:n asetusten kanssa ristiriidassa olevat Suomen lait