LÖYTÖRETKIEN EDELLYTYKSET JA SEURAUKSET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Advertisements

Intiaanikulttuurien tuho
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Länsimaat jakavat maailman
Kristoffer Kolumbus ( )
- Eurooppa aloittaa maailmanvalloituksen!
Afrikka s.103-.
Intia s. 70-.
Maatalous.
Hansaliitto.
Imperialismi Afrikassa
Imperialismi.
Australialainen kulttuuripiiri
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
Nationalismi ja imperialismi
ETELÄ-EUROOPPA. Etelä-Euroopan valtiot Etelä-Euroopan valtioihin kuuluu 4 valtiota. Niistä suurin on Italia jossa on 58,1 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
Kolumbus saapuu Amerikkaan. Piirros vuodelta 1904.
Pohjois-amerikan ja Latinalaisen Amerikian intiaanikulttuurit
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
Uuden maailman ihmeet Oppikirjan tehtävien vastaukset, s. 105.
TIIVISTELMÄ KAUKAISET KULTTURIT. Amerikan manner oli keskiajalla eurooppalaisille tuntematon. (He eivät tienneet sen olemassa olosta) Amerikassa oli monia.
KULTTUURIEN KOHTAAMISIA AFRIKASSA. Afrikan valtakunnat Afrikan valtakunnat.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Alueiden Eurooppa.
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
IV EUROOPAN NOUSU Historian taidot, s. 120–121.
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Afrikkalainen kulttuuri
IV EUROOPAN NOUSU kuvanavaus
Amerikan intiaanikulttuurit
Kristinusko nykyajalla
Afrikan alistamisesta vapauteen
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
Kartografian historia
AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
IMPERIALISMIN VAIKUTUKSIA – Esimerkkinä Afrikka
Löytöretket.
Latinalainen Amerikka: Itsenäistymiskehitys ja kulttuurien kirjo
Luku Kauppiaita ja koronkiskureita, s. 87–93
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Imperialismin aika
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Löytöretkien vaikutuksia
13. Yhteiskuntien törmäys
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
Uuden ajan alun löytöretket
LÖYTÖRETKIEN EDELLYTYKSET JA SEURAUKSET
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
V EUROOPAN NOUSU Tehtävien vastaukset
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Latinalaisen Amerikan alkuperäiskulttuurit
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
AFRIKKA s
Esityksen transkriptio:

LÖYTÖRETKIEN EDELLYTYKSET JA SEURAUKSET Luku Löytöretket ja Uuden maailman ihmeet, s. 110–115

Maailma löytöretkien aikakaudella 1400–1700 Tekniset edellytykset ja uteliaisuus saivat eurooppalaiset lähtemään maailman valtamerille 1400-luvulla. Eurooppalainen maailmanvalloitus alkoi, kun Kolumbus löysi Amerikan mantereen. Löytöretkien aikakaudella eurooppalaiset etsivät uusia alueita ja taloudellista hyötyä etenkin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Aasiasta. Ensimmäisiä valloittajia olivat Espanja ja Portugali, jotka jakoivat Etelä-Amerikan keskenään. 1500-luvulla valloituskilpailuun liittyivät Englanti, Ranska ja Hollanti. Uuden maailman löydyttyä kaupan painopiste siirtyi Välimereltä Atlantille. Valtameristä tuli uusia kauppareittejä. Muut maanosat palvelivat Eurooppaa, ja näin syntyi Eurooppa-keskeinen maailmantalous.

Löytöretkeilyn lähtökohdat ”1400-luvun ekspansiivinen Eurooppa oli köyhä ja sen demokratia kaukana tasa-arvosta. Sillä ei ollut varaa ja mahdollisuuksia todellisiin löytöretkiin. Se oli sotilaallisesti alakynnessä ja sen taloudellinen menestys, jopa ihmisten elanto, oli kiinni mausteista. Ensimmäiset valtameriuroot eivät etsineetkään uusia maita, vaan uusia reittejä vanhoille maille. He olivat käytännön miehiä, joita ajoi liikkeelle pyrkimys päästä kosketuksiin sellaisten tunnettujen alueiden kanssa, joilla oli kaupallista merkitystä ja joiden hallitsijoista olisi voinut saada poliittisia liittolaisia.” Markku Henriksson, Toinen aalto, 1997. Löytöretkissä oli aluksi kyse hyötyretkeilystä tutuille alueille. Miten se muuttui todelliseksi löytöretkeilyksi?

Tekniset edellytykset Taloudelliset edellytykset Löytöretkien aikakausi alkoi 1400-luvun lopulla ja jatkui aina 1700-luvulle saakka. Miksi eurooppalaisten löytöretket ja pitkät valtameripurjehdukset alkoivat juuri 1400-luvulla? Kokoa selittäviä tekijöitä seuraavien otsikoiden alle: Tekniset edellytykset Taloudelliset edellytykset Kulttuurilliset edellytykset

Miten kartta poikkeaa nykykartoista? Maanosien mittasuhteet ovat väärät. Afrikka ja Aasia ovat suhteettoman suuria – liian leveitä ja pitkiä. Rannikot vielä osin epätarkkoja ja väärin sijoitettuja. Afrikka liian pitkä ja tylppäkärkinen. Eurooppa liian pieni. Pohjois-Eurooppa vaikuttaa kovin vieraalta. Itämeren idea oikein, mutta mittasuhteet eivät vastaa todellisuutta. Henricus Martelluksen piirtämä maailmankartta vuodelta 1489. Mistä tiedot tämän ajan karttoihin saatiin?

Mitkä tekijät edistivät karttojen kehitystä? Martelluksen maailmankartta vuodelta 1489. Orteliuksen maailmankartta vuodelta 1570. Mitkä tekijät edistivät karttojen kehitystä?

Miksi löytöretkille lähdettiin? Perinteisesti on esitetty, että löytöretkeilijöitä motivoivat K = Kuningas K = Kulta K = Kunnia K = Kristinusko Keskustelkaa ryhmissä tai pareittain listan oikeellisuudesta. Puuttuuko listasta jotain? Kolumbus saapuu Amerikkaan. Piirros vuodelta 1904.

Tunnettuja löytöretkeilijöitä Portugalilainen Bartolomeu Dias (1450–1500) Genovalainen Christoforo Colombo (Kolumbus) (1451–1506) Firenzeläinen Amerigo Vespucci (1454–1512) Portugalilainen Fernão de Magalhães (1480–1521) Portugalilainen Vasco da Gama (1469–1524) Englantilainen Sir Francis Drake (1540–1596) Italialaissyntyinen John Cabot (1450–1499) Englantilainen James Cook (1728–1779) Valitse listalta kaksi löytöretkeilijää ja tutustu internetin avulla heidän uraansa. Mikä oli heidän keskeisin saavutuksensa?

Siirtokunnat Siirtokunnat olivat aluksi pieniä, muureilla suojattuja rannikko- ja satamalinnoituksia. Niiden väestömäärä vaihteli muutamasta kymmenestä muutamaan sataan asukkaaseen. Siirtokuntien kautta tuotiin Eurooppaan jalometalleja, mausteita sekä muita eksoottisia tuotteita, kuten hedelmiä. Siirtokuntia perustivat kaikki uusia maita valloittaneet valtiot. Ne olivat valtion vahvuuden mitta. Siirtokunnista tuotiin Eurooppaan mausteita ja hedelmiä. Tunnistatko kuvassa näkyvät mausteet?

Siirtokuntia perustettiin muun muassa Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan, Afrikan rannikolle sekä Aasiassa etenkin Intian ja Kiinan alueille.

Siirtomaasotia käytiin erityisesti 1600- ja 1700-luvuilla. Siirtokuntien lisääntyessä ja laajentuessa niistä tuli myös sotilaallisia keskuksia. Siirtokuntien ja emämaan välinen laivaliikenne oli usein merirosvouksen kohteena. Kilpailu siirtokunnista johti välillä Euroopan valtiot verisiin siirtomaasotiin, joihin osallistuivat muun muassa Espanja, Englanti, Ranska, Hollanti sekä Portugali. Siirtomaasotia käytiin erityisesti 1600- ja 1700-luvuilla. Kasinoistaan tunnettu Makao palautui Portugalilta Kiinalle vuonna 1999, yli 400 siirtomaavuoden jälkeen.

Löytöretkien aikakauden (1400–1700) viimeisiä löydettyjä alueita oli Australia, jonne James Cook purjehti vuonna 1770. Keskustelkaa ryhmissä, miten löytöretkeilyn aikakausi näkyy entisten siirtomaiden kulttuureissa asemassa nykyisessä globaalissa maailmantaloudessa. Kapteeni James Cookin omakätinen nimikirjoitus sekä muotokuva vuodelta 1775.

Löytöretkien seurauksia Etelä-Amerikassa Eurooppa oli voittaja, löydetyt häviäjiä (atsteekit, mayat, inkat ja monet muut kansat). Löytöretkistä seuranneita kriisejä: Poliittinen kriisi – intiaaneja yhdistäneet hallitsijat surmattiin. Hallitsijoiden kuolema aiheutti sekasortoa ja lamaannusta. 2. Sosiaalinen kriisi – intiaanien elinkeinot ja ruoanhankinta vaikeutuivat, kun he menettivät maansa eurooppalaisille. Yhteisöllinen huolenpito vanhuksista ja sairaista muuttui mahdottomaksi. 3.Väestöllinen kriisi – taudit, eurooppalaisten väkivalta ja pakkotyö aiheuttivat suuren väestökadon. 4. Identiteettikriisi – intiaanien arvot ja maailmankuva joutuivat eurooppalaisen kulttuurin puristukseen. Löytöretkeilijöille omistettu muistomerkki Lissabonissa.

Eurooppalaista hyötyretkeilyä rikastuu Vietiin katolinen uskonto Tuotiin jalometallit ja peruna, joka oli Euroopan maanviljelylle tärkeä, sillä vilja oli altis katovuosille. Etelä-Amerikka köyhtyy Miten tämä työnjako näkyy perintönä nykyajan maailmassa?