Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Advertisements

Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Hoitotyön keskeiset käsitteet
WHO: n terveyden edistämisen tavat
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Sairaanhoitaja etsivässä, terveyttä edistävässä työssä.  Esim. polisin työparina.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Suun terveydenhuolto Rovaniemi. Järkevä työnjako Hammashoitajan tehtävänkuva → Hammashoitajat ja lähihoitajat vastaavat omalta osaltaan potilas- ja työturvallisuudesta,
1 PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖIDEN JA THL:n VERKOSTOTAPAAMINEN
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Kansanterveystyö Yksilöön, yhteisöihin ja ympäristöön kohdistuva terveyden ylläpito ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaanhoito 1972 kansanterveyslaki.
Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä Paneelikeskustelu
7. Taudit ja tuholaiset.
Kansainvälinen kauppa
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
Kaikille avoimet tilauskoulutukset 2014
Jesuiitat Jesuiittaveljestö.
6.4 Liikunnan merkitykset
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
TE1 Terveyden perusteet
TERVEYSTERRORISMI.
Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus
Luontoliikunta soveltuu kaikille
Nuuska
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
TE3 HYVINVOINTITEKNOLOGIA
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Väestönkehityksen näkymät
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Puolue D Vaihtoehtobudjetti vuodelle 2018:
Viljavuustutkimus.
GE3 Haasteiden maailma.
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Metalliseos/MESSINKI (SOITtIMET)
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
Sosioekonomisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen
Lukutaito ja syrjäytyminen
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
MTK-järjestön toimintasuunnitelma 2012
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Ryhmä 1 Yksilönäkökulma, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
Etsivä sairaanhoitaja
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Pienin askelin kohti parempaa työhyvinvointia – yrittäjien näkemyksiä keinoista edistää hyvinvointiaan Y-Foorumi Salla Ahola & Kirsi Heikkilä-Tammi.
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Kansanterveys

Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä kuvataan mm. odotettavissa olevalla eliniällä, kuolinsyillä, yleisimmillä sairauksilla. Sen toimintaa ovat: rokotukset, seulonnat, kampanjat, ohjaus ja vertaisryhmät. Terveydenhuoltolaki on tärkein kansanterveystyötä koskeva laki.

Kansantaudit Suomessa Suomalaisia kansantauteja eli koko väestön terveyden kannalta merkittäviä sairauksia ovat diabetes, monet syövät, tuki-ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveydelliset häiriöt. Myös alkoholin liikakäytön aiheuttamia ongelmia on paljon Suomessa, kuten itsemurhat ja väkivalta. Suomessa on onneksi hyvin vähän tarttuvia tauteja mm. hyvän rokotusohjelman ansiosta. Rikkaissa maissa, kuten Suomi, elinajanodote on n. 80 vuotta, kun taas köyhimmissä maissa keskimääräinen elinajanodote on n. 40 vuotta. Kirjan kuva sivulta 33.

Kansantaudit maailmalla Maailman terveysjärjestö WHO jakaa tarkasteluissaan maapallon kolmeen alueeseen : –1. Kehitysmaat, joissa on korkea kuolleisuus, esim. Afrikan keski-ja eteläosat ja Aasian köyhimmät maat –2. Kehittyvät maat, joissa kuolleisuus on edellisiä pienempi, esim. Intia, Kiina ja useimmat Etelä- Amerikan maat. –3. Kehittyneet teollisuusmaat esim. Pohjoismaat.

Kansojen terveyserot Rikkaiden ja köyhien maiden elinajanodotteissa on jopa 40 vuoden ero, tähän on monia syitä kuten: Heikko koulutus ja tulotaso Ympäristö ja ilmasto Elintavat Terveydenhuoltojärjestelmän toiminta

Terveyserojen kaventaminen Terveyserojen kaventamisen tärkeimmät toimenpiteet ovat: –Elämisen taloudellisten edellytysten turvaaminen –Toimiva terveydenhuoltojärjestelmä –Kaikilla on oltava mahdollisuus elää terveellisesti

Kansanterveyden edistäminen Rokotusten tarkoitus on suojata tarttuvilta taudeilta. Seulonnoilla pyritään löytämään sairauksia ajoissa. Suomessa terveyttä rakentavat myös vahvat järjestöt (urheiluseurat, partiot, luontokerhot)