Avoin data Tietovarastoforum IX 31.3.2016 Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampere3 Tietohallintoryhmän pj.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
©Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki, tietohallinto Business with Public Information Oct 2, 2007, Tampere Tampereen kaupunki julkisen tiedon jakelijana.
Advertisements

W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Palvelut ja tiedot käytössä Kriittinen polku: Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen Palvelujen maksullisuus Väestötietojärjestelmän hyödyntäminen.
Helsinki Region Infoshare Julkiset tietovarannot avoimeksi dataksi Projektipäällikkö Ville Meloni & Pekka Vuori Forum Virium Helsinki & Helsingin kaupungin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden arkkitehtuurin ”Tvärminnen risti”
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Miten oppilaitokset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Tietovarastofoorumi Matti Hartikainen Tampereen ammattikorkeakoulu Miksi oppilaitosten.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Palveleva tietoarkisto. Tietoarkisto arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun edistää tieteen avoimuutta.
Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampereen ammattikorkeakoulu Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto - seminaari Keskiviikkona Suorat.
Kari Gröndahl Ostodata avoimena datana Kari Gröndahl Taustaa Ostodataa kerätty vuodesta 2006 –Taloushallintojärjestelmän muutos 2012.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tutkijan identifiointi -seminaari
Helsingin yliopisto Avoin yliopisto Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS Avoimessa yliopistossa
Datan avaaminen kunnissa, tilanne syksyllä 2014 Avoimen tiedon ohjelma, Elisa Kettunen, erityisasiantuntija.
Palvelutietovaranto: suunnitelma julkisten palvelujen tietojen kansalliseksi resurssiksi Latvanen / VK-Suomi.fi Marko Latvanen Valtiokonttori.
Helsingin ja seudun menestys – entä riskit? Helsinki Region Infoshare Asta Manninen Avoimen tiedon ohjelma Avoin data ja avoin tieto.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa Mikael Vakkari – JulkICT/YRO.
Helsinki Region Infoshare -palvelu Kokemuksia ja suunnitelmia JHS 189 Avoimen tietoaineiston käyttölupa -seminaari Projektipäällikkö Tanja Lahti.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Data – Informaatio – Tieto – Ymmärrys – Tietopääoma Tietovarantojen hallinta.
Tiedon avaamisen asiantuntijaryhmä Tilannekatsaus Tanja Kantola
Kansallinen palveluväylä JUHTA JHKA Pauli Kartano.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoimen tiedon ohjelman viestintäsuunnitelma. Viestinnän periaatteet  Toimintasuunnitelmasta nostetaan tärkeimmät viestintää vaativat toimenpiteet viestintäsuunnitelmaan.
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Tietovarastoforum IX Iltapäivän keskustelumuistio 1.
Tutkimustietovaranto
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Avoimen tiedon toimintalinjaukset vuoteen 2020
Mitä hyötyä avoimesta datasta työhön?
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Case: Kansallinen tulorekisteri
Mitä on avoin data ja kuinka kartoittajat voivat hyödyntää sitä?
VIRTA-julkaisutietopalvelu
06/16.
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Avoimen tiedon tavoitteet
Yliopistojen JOO-sopimusta tukeva palvelu
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
EDELLYTYKSET AVOIMEN DATAN HYÖDYNTÄMISELLE LIIKETOIMINNASSA
Avoimen tiedon ohjelma > Avoindata
Avoimen tiedon ohjelma Tilannekatsaus ja suunnitelma 2014
Jari Porrasmaa (STM) Konstantin Hyppönen (KELA)
Tiedon maksuttomuus ja avoin data
Korkeakoulujen tiedolla johtamisen ekosysteemi
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
EXAM-SÄHKÖInEN osaamisen ARVIOINnin järjestelmä
Esityksen transkriptio:

Avoin data Tietovarastoforum IX Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampere3 Tietohallintoryhmän pj

Aiheitamme tänään Avoin data, määritelmiä Avoin data, esimerkkejä Korkeakoulujen avoin data Tampere3-hanke TAMK Avoin data: Käytettävissä olevat tiedot Esimerkki helpoista avattavista datavirroista Mikropalvelut

Avoin data, määritelmiä Avoin data ei ole sama asia kuin julkinen tieto. Julkiseen tietoon kaikilla on pääsy, eli ihmiset pääsevät lukemaan tietoja esim. verkkosivuilta tai kaupungin kirjaamosta. Avoin julkinen tieto eli avoin data puolestaan tarkoittaa sitä, että kansalaiset ja yritykset voivat käyttää tietoja omiin tarkoituksiinsa tasavertaisesti julkisen hallinnon kanssa.

Avoin data, määritelmiä Data on digitaalista raaka-ainetta: mm. tilastoja, taloustietoja, karttoja, kuvia, videotallenteita, 3D- malleja. Avoin data toteuttaa määritelmällisesti seuraavat ehdot: Julkisuus: Datan on sisällettävä julkista tietoa, jotta se voidaan avata. Kenenkään yksityisyydensuoja tai yleinen turvallisuus ei saa vaarantua dataa avattaessa, eikä datassa saa olla esim. henkilötietoja tai liikesalaisuuksia.

Avoin data, määritelmiä Tekninen saatavuus: Data on avattu sellaisessa muodossa, että sitä on helppo käsitellä ohjelmistoilla. Datan koneelliseen tarkasteluun ja hyödyntämiseen sopivat esimerkiksi CSV-, XLS- tai XML-muodot sekä erilaiset rajapinnat suoraan datalähteeseen. Maksuttomuus: Dataa voi käyttää maksutta. Uudelleenkäytön sallivat käyttöehdot

Avoin data, määritelmiä Uudelleenkäytön sallivat käyttöehdot: Datan avaaja sallii aineiston uudelleenkäytön ja kertoo sen selkeästi datan yhteydestä löytyvillä käyttöehdoilla. Helsinki Region Infoshare –verkkopalvelu: Helsingin kaupungin tietokeskus Siltasaarenkatu A, 5.krs PL 5500, Helsingin kaupunki Sähköposti / webmaster: hri [at] hel.fi Katso myös: ja Open Source Definition –määritelmä

Avoin data, esimerkkejä Kansallinen EU Muualla: –central site for U.S. Government data gov/ gov/ –open government data from the United States, applicationshttps://

Avoin data? Palvelun tavoitteet Edistää julkishallinnon läpinäkyvyyttä: avoimen julkisen datan löydettävyyttä ja saatavuutta sekä mahdollistaa avoimen datan vaivaton hyödyntäminen ja käyttöönotto erilaisissa sovelluksissa. Tukea sähköisten palvelujen kehittämistä ohjeiden ja suositusten avulla Edistää julkisen hallinnon toiminnan, tietojen ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta Julkaista tietoaineistoja, jotka tukevat liiketoimintaa, toiminnan kehitystä, koulutusta ja tutkimusta Myös yritykset voivat julkaista palvelussa avointa dataa ja sen metatietoja.

Open data? Mistä tietoportaalissa on kyse? Tarvitsetko EU-dataa helppokäyttöisessä muodossa? Haluatko käyttää sitä tutkimuksessa, artikkelissa, sovelluksessa tai muualla? Olet oikeassa paikassa – EU:n avoimen datan portaali tarjoaa keskitetyn pääsyn EU:n toimielinten ja laitosten tuottamaan jatkuvasti kasvavaan datavarantoon. Data on vapaasti käytettävissä, uudelleenkäytettävissä, linkitettävissä ja jaeltavissa kaupallista tai ei-kaupallista käyttöä varten.

Korkeakoulujen avoin data Rahoitus- ja tilastotiedonkeruu –sisältää henkilötietoja –suodatetaan summatasolle Vipusessa –käytetään myös sisäisessä raportoinnissa Hallinnollinen data korkeakoulujen välillä –ei vielä käytössä –olisiko tarvetta?

Tampere3-hanke Hankejohtaja Päivi Myllykangas: –Entistä enemmän tulisi avata dataa ja välttää suljettuja järjestelmiä silloin, kun se on mahdollista. –Pääperiaate tulisi olla kuitenkin avoimia rajapintoja kohti. –Maksamme kaiken julkisella rahoituksella. –Voidaan lähteä kokeilun ja pilotoinnin tielle ja ehkä jossain vaiheessa luoda jopa bisnestä

Tampere3-hanke Opintohallinnon tietojen vaihto ennen fuusiota –Oikeuksien ja pääsynhallinta –Ristiin opiskelu Tietovarantojen yhdistäminen Raportointi –Viranomaistietojen keruu –Sisäinen raportointi

Tampere3-esimerkki: korkeakoulujen välinen tiedon jakaminen Korkeakoulujen tietomalli ja Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto Haka-luottamusverkoston käyttäjäattribuuteissa noudatetaan funetEduPerson -skeeman määrityksiä. Välitettyjä attribuutteja voivat palvelut käyttää pääsynvalvontaan tai palvelun sisällön personointiin käyttäjäkohtaiseksi. Korkeakoulujen opetuksen ja opiskelijoiden tietovarannot

Ratkaisu Opiskelija luodaan kohdeyliopistossa Hakan ja lomakkeen tietojen perusteella. Henkilötietoja ei koskaan lähetetä kohdekorkeakoulusta lähtökorkeakouluun. Toistaiseksi voidaan palvella vain tutkinto-opiskelijoita, joilla on suomalainen henkilötunnus. Opiskeluoikeus luodaan kohdeyliopistossa Hakan ja hakulomakkeen tietojen perusteella. Opiskeluoikeuden tietoja ei välttämättä ole tarpeen päivittää kotikorkeakoulusta kohdekorkeakouluun.

Ratkaisu Opintohallintojärjestelmistä (opetusdata ja opiskelijarekisteri) välitettävä data: Lukukausi-ilmoittautuminen Tarjonta Opintosuoritus

Huomioita Tampere3-korkeakoulut eivät ole avanneet valtakunnallisen tietovarannon tietoja toisilleen Kaikilla kolmella korkeakoululla omat, erilaiset sisäiset opintohallinnon järjestelmät sekä hakemistopalvelut Samaa dataa on kolmessa tietovarannossa: korkeakoulun oma opintohallintojärjestelmä, valtakunnallinen tietovaranto ja eduFunetPerson-skeeman toteuttavassa järjestelmässä

Lisää huomioita funetEduPerson: Välitettyjä attribuutteja voivat palvelut käyttää pääsynvalvontaan tai palvelun sisällön personointiin käyttäjäkohtaiseksi. Tampere3-toteutuksessa Haka-kirjautumisen avulla palvelu muuttuukin tietovarastoksi

Esimerkki helposti avattavista datavirroista

TAMK Avoin data: Käytettävissä olevat tiedot Linkkiä klikkaamalla aukeaa kunkin rajapinnan kuvaus. Kuvauksen lopussa on myös esimerkkihaku kyseisellä rajapinnalla. Opetussuunnitelmat Opintojaksot Opintojaksojen toteutukset Varaukset

Mikropalvelut Tutustu palvelutuotannon uuteen näkökulmaan – palveluarkkitehtuurin-uusi-tuleminen-lari-hotarihttp:// palveluarkkitehtuurin-uusi-tuleminen-lari-hotari –SOA-arkkitehtuurin soveltaminen mikropalveluarkkitehtuurina, jyväskylän yliopisto Panu Wetterstrand