Avoimen tieteen ja tutkimuksen kokonaiskuvan hahmottaminen Mika Karjalainen, Silver Planet Oy Kokonaiskuva avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluista ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalialan tietoteknologiahanke
Advertisements

Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Korkeakoulujen arkkitehtuurikehys - Kartturi Kartturi yleiskuva
Mika Karjalainen, Silver Planet Oy © 2011 Silver Planet Oy
Kehittämishankkeiden tuotosten hyödyntäminen valtakunnallisesti
Arkistokuvailun uusi kansallinen malli Muuttuva arkistokuvailu ja hakemistopalvelut - seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Kansallisarkisto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa ICT-vaikutusarvio eri muutosskenaarioissa.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
FUAS-Opiskelijahallintojärjestelmä Virtuaalikampuksen työryhmä
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Opi ja Kartturi Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa saattaa olla Koostanut Pekka Linna, CSC.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
ATT-seminaari KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuuriryhmän kokous to
Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen arkkitehtuurityö
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
JHKA tietoarkkitehtuuriryhmän työskentely Teemojen ja tiekartan työstäminen Anne Kauhanen-Simanainen.
Yhteentoimivat tietomääritykset ja semanttista yhteentoimivuutta tukeva välineistö osana yhteistä tietoarkkitehtuuria Suvi Remes Tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä.
Tutkimustietovaranto
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Tutkimustietovaranto – käyttötapauksia (Tutkimuspalvelupäivien työpajan tuloksia) Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä.
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
JHKA 2.0 tilanne JHKA-työryhmän kokous JulkICT.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Open Science Turun yliopistossa
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
I Selja Luostarinen ja Maarit Rajala YSR-kokous
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
I Selja Luostarinen KMR-kokous
Osatyökykyisille tie työelämään
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Mitä avoimuus on?.
Tutkimustietoportaalin kehitys benchmark
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Esityksen nimi / Tekijä
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kokonaiskuvan hahmottaminen Mika Karjalainen, Silver Planet Oy Kokonaiskuva avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluista ja tutkimusprosessin avoimuudesta –seminaari Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa

Tiivistelmä: Suunnittelun periaate Viitearkkitehtuurityön tehtävänä on muodostaa tavoitetilan kokonaiskuva, joka mahdollistaa nykyisen tutkimusprosessin kaikkien vaiheiden avoimuuden ja jolla voidaan kiihdyttää tieteen tekemistä, mutta myös mahdollistaa uudenlaisen, ketterämmän ja yhteisöllisemmän tavan tutkia ja tehdä tiedettä

Kokonaiskuva viitearkkitehtuurin keinoin ▪ Laaditussa viitearkkitehtuurissa luodaan ensimmäinen kokonaiskuva avoimen tieteen ja tutkimuksen osa-alueista ▪ Viitearkkitehtuurin ytimessä on määritetty tutkimuksen prosessi, johon tutkimuksen käsitteet, palvelut ja tietojärjestelmäpalvelut voidaan kiinnittää ▪ Muodostettu kokonaiskuva edistää tutkimuksen ja tieteen avoimuutta kaikissa tutkimuksen prosessin vaiheissa

Kokonaiskuvalla harmoninen tavoitetila Kokonaisarkkitehtuurimenetelmällä voidaan systemaattisesti kuvata toiminnan ja sen välineiden kokonaisuuksia. Tavoitetila on joko suunnitelmallinen ja jäsentynyt tai muodostuu suunnittelemattomista osista. Kokonaisarkkitehtuurimenetelmällä voidaan systemaattisesti kuvata toiminnan ja sen välineiden kokonaisuuksia. Tavoitetila on joko suunnitelmallinen ja jäsentynyt tai muodostuu suunnittelemattomista osista. tämä vai tämä

Kokonaisarkkitehtuurimenetelmä Kokonaisarkkitehtuurimenetelmää soveltamalla voidaan kuvata, miten organisaation tai kohdealueen toimintaprosessit, organisaatioyksiköt, tiedot ja järjestelmät toimivat kokonaisuutena. Kokonaisarkkitehtuuri on toiminnan kehittämismalli, joka varmistaa eri näkökulmien ja erityisesti toiminnan tarpeiden yhdenmukaisen huomioimisen kaikessa toiminnan ja IT-ratkaisujen kehittämisessä. Kokonasikuvan avulla voidaan luoda toiminnallis-tekninen ympäristö, jossa kaikki osat sopivat toisiinsa, keskeiset komponentit tarvitsee toteuttaa vain kerran (uudelleenkäytettävyys) ja joka on hallittavissa ja muunneltavissa toiminnan muuttuvien tarpeiden mukaan.

Kokonaiskuva muodostuu osakuvauksista Toiminta- arkkitehtuuri Tietoarkkitehtuuri Tietojärjestelmä- arkkitehtuuri Teknologia- arkkitehtuuri Käsitteellinen Taso - MITÄ Looginen Taso - MITEN Fyysinen Taso - MILLÄ Periaatteellinen Taso - MIKSI MILLÄ EHDOILLA Arkkitehtuuriperiaatteet Rajaukset ja reunaehdot Palvelut Prosessilista/kartta Sidosryhmät Käsitekartta Koodistot Loogiset tietovarannot Prosessit-tiedot Päätiedot Looginen tietojärjestelmä- palveluiden yleisrakenne Tietojärjestelmäpalvelut Integraatiomalli Järjestelmät-prosessit Järjestelmät-tietovarannot Prosessikuvaukset Fyysiset tietovarannot Rajapinnat ja liittymät Teknologiavaatimukset Tietoturva- ja tietosuojaperiaatteet Järjestelmäsalkku Palvelutasotavoitteet Fyysinen verkkokaavio Teknologiakomponentit Strategia Valvonta- ja hallinta- arkkitehtuuri Arkkitehtuuria ohjaavat määritykset - sidosarkkitehtuurit Tietovirrat Toiminnan haasteet, tarpeet & tavoitteet Teknologiavalinnat Roolit Organisaatio Looginen verkkokaavio Tavoitetila Lähtötilanne

Taustat, sidokset ja periaatteet

Tieteemme tulevaisuus? Kehitys aika Suomen tieteen kehitys Kansainvälinen tieteen kehitys Suomen tieteen nettokehitys

Sidosarkkitehtuurit Kansalliset, yleiset sidosarkkitehtuurit PerustietovarannotVM:n avoimen tiedon ohjelmaKansallinen digitaalinen kirjastoKansallinen palveluarkkitehtuuriArkistolain uudistusJHKA Kokonaisarkkitehtuuriperiaatteet opetus- ja kulttuuriministeriön kohdealueella Kansainväliset tieteen sidosarkkitehtuurit OECD Open ScienceResearch Data AllianceAvoimen tieteen tutkijan CurriculumHorizon2020ESF:n suosituksetGates Foundation -rahoitusData protection standards in EuropePSI-direktiiviORCIDINSPIRE-direktiivi Kansalliset tieteen sidosarkkitehtuurit Suomen Akatemian suosituksetTutkimuseettinen käsikirjaHyvä tiedonhallintatapaTutkimusaineistojen tiedonhallinnan käsikirjaTutkimusinfrastruktuuritTULA-uudistus

Arkkitehtuuriperiaatteet 10 Arkkitehtuuri mahdollistaa tutkimuksen tulosten avoimuuden ja jatkokäytön primäärilähteistään. Arkkitehtuuri huomioi tutkimuksen ja sen tuottaman tiedon koko elinkaaren ja sen hallinnan niin että tieteen ja tutkimuksen tulokset ovat pysyvästi ja luotettavasti käytettävissä. Arkkitehtuuri luo palveluita, jotka nopeuttavat ja helpottavat tutkimustyötä ja vahvistavat tutkimuksen perusolemusta (itsensäkorjaavuus, toistettavuus) Viitearkkitehtuuri luo määritykset, jonka avulla voidaan tunnistaa yksikäsitteiset avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumisen ehdot. Viitearkkitehtuuri tukee eri tieteenalojen ja toimintojen tarpeisiin muokattavaa kerroksellista, modulaarista ja kustannustehokasta ratkaisumallia, jossa hyödynnetään olemassa olevia komponentteja.

Käsitteellinen (Mitä) tason yhteentoimivuus

Sidosryhmät: Tutkimusorganisaatiot Yliopistot Ammatti- korkeakoulut Yliopistosairaalat Elintarvike- turvallisuusvirasto Geologian tutkimuskeskus Ilmatieteen laitos LuonnonvarakeskusMaanmittauslaitos Suomen ympäristökeskus Säteilyturvakeskus Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Työterveyslaitos Ulkopoliittinen instituutti Valtion taloudellinen tutkimuskeskus YliopistokirjastotKansalliskirjastoKansallisarkisto Kuntaomisteiset tutkimuslaitokset Säätiöpohjaiset tutkimuslaitokset Yksityiset tutkimus- organisaatiot

Sidosryhmät: Muut Tutkimusta ohjaavat ja rahoittavat tahot opetus- ja kulttuuri- ministeriö Suomen AkatemiaMinisteriötTekesKelaSäätiöpohjaiset rahastotYrityksetKuntatoimijatEU EU:n ulkopuoliset rahoittajat Tutkimusverkostot Yleiset tutkimus- organisaatio-verkostot Yleiset tutkimusverkostot Tiedealakohtaiset verkostot Tutkimuksen sidosryhmät tutkijattutkimusryhmättutkimushallinto tutkimuspalveluiden tuottajat KansalaisetYritykset ja yhteisöt Tutkimuksen viiteryhmät UnifiTUHA-ryhmäFUCIOAAPA ARENETUNESTutkasTSV Tiedeakatemiain neuvottelukunta Tutkimuseettinen neuvottelukunta Eduskunnan kirjasto Tutkimuksen tukipalvelujen tuottajat CSCKansalliskirjasto Yhteiskunta-tieteellinen tietoarkisto TilastokeskusTHLTietojärjestelmä-toimittajat Muut sidosryhmät Valtiovarain-ministeriö

Päätiedot Tutkimukse n toimija Tutkija Tutkimus- ryhmä Tutkimus- organisaat io Tutkimus- tuotos Tutkimus- julkaisu Tutkimus- menetelmä Tutkimus- aineisto Tutkimus- ympäristö Tutkimus- infrastruk- tuuri Tutkimus- resurssi Tutkimus- projekti Tutkimukse n vaikuttavuu s Osaamine n Meriitti Indikaattor i

Loogisen (Miten) tason yhteentoimivuus

Avoimen tieteen ja tutkimuksen prosessi Tutkimuksen hyödyntäminen Tutkimustulosten hyödyntäminen Tutkimustuotosten hyödyntäminen Mittaaminen Tutkimustuotosten kuratointi Tutkimuksen valmistelu Tutkimusongelman määrittäminen Tutkimuksen suunnittelu Tutkimusympäristön määrittäminen Tutkimuksen resursointi ja rahoitus Tutkimuksen organisointi Tutkimuksen toteutus Tutkimusmenetelmän valinta tai kehittäminen Tutkimusaineiston valinta ja kokoaminen Tutkimusaineiston käsittely Tutkimustapahtumien dokumentointi Tutkimustulosten löytyminen & tunnistaminen Tutkimustuotosten tuottaminen Tutkimustuotosten tuottaminen, tutkimustulosten kuvaaminen Tutkimustuotosten ja menetelmien tallennus ja säilytys Julkaisu ja levittäminen Tutkimustuotosten arviointi ja julkaisu Tutkimustuotosten jakelu Tutkimustulosten viestintä Pitkäaikaissaatavuuden varmistaminen Tulosten arvottaminen Tutkimustulosten arvottaminen Tuotosten säilyttämistarpeen arviointi

Tiedettä kiihdyttävä malli Uusi tutkimusidea Uusi tutkimussuunnitelma uuden idean pohjalta Avointa tutkimusdataa voi hyödyntää muissa tutkimuksissa Aineistojen yhdistämisestä voidaan tehdä uutta tiedettä heti Julkaisu johtaa jatkotutkimuksiin muualla Aikaisemman tutkimuksen validointi, tulosten vertailu nopeasti Julkaisujen, menetelmien ja datan helppo löytäminen ja hyödyntäminen Julkaisujen ja tutkijoiden löytyminen aktiivinen tieteellinen debatti Kollaboratiivinen tuotosten laatiminen Metahaut ja tutkimusten yhdistämisestä uusia tutkimusongelmia ▪ Viitearkkitehtuuri valjastaa avoimuuden tieteen ja tutkimuksen kiihdyttämiseen ▪ Uusia tutkimuksia ja ideoita voidaan avoimen arkkitehtuurin avulla käynnistää kaikissa tutkimusprosessin vaiheissa ▪ Nykytilanteessa uutta tiedettä voidaan tehdä vasta niistä julkaisuista, jotka ovat löydettävissä ja käytännössä hyödynnettävissä

Avoimuudella ja verkostoitumisella on saavutettu merkittävää kasvua aikaisemminkin Tekijät, jotka ovat tyypillisiä voimakkaasti kasvaneille yrityksille Pentagrowth.com

Pääprosessin vaiheet ▪ Tässä esimerkkinä Tutkimuksen valmistelu 1.1. Tutkimusongelman määrittäminen Valitaan tutkimuksessa vastattavaksi otettava kysymys tai kokonaisuus, josta tuotetaan tietoa 1.2. Tutkimuksen suunnittelu Suunnitellaan miten tutkimus etenee, mitä aineistoja ja menetelmiä tutkimuksessa käytetään ja valitaan sovellettavat lähestymistavat 1.3.Tutkimusympäristön määrittäminen Tutkimuksen infrastruktuurin sekä laajemman organisatorisen ja yhteistoiminnallisen toimintaympäristön määrittäminen 1.4. Tutkimuksen resursointi ja rahoitus Tutkimuksen ulkoisten toimintaedellytysten varmistaminen 1.5. Tutkimuksen organisointi Resurssit suuntaaminen asetetun tutkimusongelman ratkaisemiseksi

Työssä on tuotettu avoimen tieteen ja tutkimuksen käsitemalli Lukekaa tarkasti, kohta pidetään tentti

Avoimen tieteen ja tutkimuksen keskeiset loogisen tason tietovarannot Tutkija Tutkimus- organisaatio Käyttöoikeus Tutkimus- suunnitelma Rahoitus- päätös Tutkimus- projekti Julkaisu Tutkimus- tapahtumat Suostu- mukset Tutkimus- aineisto Tutkimus- infra Luokitukset Tutkimus- menetelmä Tutkimus- luvat IPR Osaaminen Yhteinen Hajautettu Tutkimus- aineistojen metatieto Arviointi

Palveluilla tuetaan tutkimuksen prosessia ▪ Avointa tiedettä ja tutkimusta tukevat palvelut on tunnistettu ja jäsennetty tutkimuksen pääprosessin mukaisesti ▪ Ensimmäisen tason ns. käyttötapaukset (sinisellä) on tarkennettu palvelutasolle ▪ Palvelut on kuvattu tarkemmalla tasolla omassa dokumentissaan

Esimerkki tarkemmasta palvelujaosta

Tietojärjestelmät voidaan kytkeä prosessin vaiheisiin

Yhteiset tietojärjestelmäpalvelut Materiaalin lataus / saatavuus Menetelmien hakupalvelu Tutkijatietopalvelu (yleistaso) Tunnistaminen, kirjautuminen Tutkimus- projektisalkku Tutkimuslupa- palvelu Aineistojen tallennus Menetelmien tallennus Laskenta- intensiivinen dataprosessointi Indikaattori- palvelu Pitkäaikais- saatavuus Aineistojen hakupalvelu Julkaisujen hakupalvelu Julkaisujen tallennus

Tiivistelmä ▪ Viitearkkitehtuuri perustuu keskitettyyn tiedon hakuun ja saatavuuteen. ▪ Itse tietolähteet ja infrastruktuurit on kuitenkin hajautettu Palvelu Metatieto Palvelut Rahoittajat

Palvelut integroidaan yhteen

Toimeenpano

Toimeenpano (alustava) TehtäväkokonaisuusJouluTammiHelmiMaalisHuhtiToukoKesä Toimeenpanon ohjaus ATT-viitearkkitehtuurin arviointi Johtoryhmän hyväksyntä Kommenttikierros Viestinnän tarkennettu suunnittelu Viestintävastuiden määrittäminen Viestintäpakettien muodostaminen eri kohderyhmille Tiivistelmän käännös englanniksi ATT-VA:n hallintamallin ja jatkokehityksen tarkennus Viestintätapahtumat ja sähköinen viestintä Viestinnän vaikuttavuuden tarkistuspiste: tarkennukset

Tutustu lisää ▪