Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus SePPO-hankkeen kuulemistilaisuus Lahti ti 2.6.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus SePPO-hankkeen kuulemistilaisuus Lahti ti 2.6.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi."— Esityksen transkriptio:

1 Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus SePPO-hankkeen kuulemistilaisuus Lahti ti opetusneuvos Seija Rasku

2 Agendalla Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmä muuttuu, osaamisperusteisuus vahvistuu VALMA ja TELMA käyttöön Näyttötutkintojärjestelmä uudistuu Ratkaisujen Suomi: ammatillinen koulutus strategisessa hallitusohjelmassa

3 Lait, asetukset ja Opetushallituksen määräykset voimaan 1.8.2015
Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmä uudistuu, osaamisperusteisuus vahvistuu Lait, asetukset ja Opetushallituksen määräykset voimaan

4 Osaamisperusteisuutta vahvistavat muutokset
Terminologiaa yhtenäistetty ja täsmennetty Ammatillinen tutkinto ja ammatilliset tutkintotyypit (pt, at, eat) määritelty osaamisperusteisesti ja työelämälähtöisesti Mitoitusperustetta muutettu Tutkinnon perusteita pelkistetty: keskitytään osaamiseen ja sen arviointiin Tutkinnon muodostumista muutettu: pakollisuus = yhteinen osaamisperusta, valinnaisuus = yksilölliset polut Yhteiset tutkinnon osat koottu laajoiksi temaattisiksi kokonaisuuksiksi Vapaasti valittavat tutkinnon osat rajattu tukemaan tutkinnon ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita Työssäoppiminen osaamisen hankkimista Osaamisen arviointi osaamisen laadunvarmistusta

5 osaamis-perusteisuus = opiskelija-lähtöisyys
Olemassa olevan osaamisen tunnistaminen, puuttuvan osaamisen hankkiminen osaamis-perusteisuus = opiskelija-lähtöisyys Osaamisen laadun varmistaminen (ml. osaamisen tunnustaminen) Yksilölliset, joustavat opintopolut

6 VALMA ja TELMA käyttöön Laki, asetus ja määräykset voimaan 1.8.2015

7 Jatkossa kaksi valmentavaa koulutusta
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) 60 osp tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi sekä vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen perustutkinto. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen (TELMA) 60 osp tavoitteena on antaa sairauden tai vamman vuoksi erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille henkilökohtaisten tavoitteiden ja valmiuksien mukaista opetusta ja ohjausta.

8 Opiskelijavalinta valmentaviin koulutuksiin keväällä 2015
Erityisopetuksen haku (erityisopetuksen erityisen koulutustehtävän perusteella järjestettävä tutkintotavoitteinen koulutus, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus) Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku (perusopetuksen lisäopetus, lukiokoulutukseen valmistava koulutus ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus)

9 Näyttötutkintojärjestelmä uudistuu

10 Opiskeluvalmiuksia parantavat opinnot
Ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annettuun lakiin uusi 8 b § (247/2015) Toteutetaan osana näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta Ovat opintoja, joiden tarkoituksena on mahdollistaa näyttötutkinnon tai sen osan suorittaminen ja näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen osallistuminen niissä tapauksissa, joissa opiskelijalla ei ole riittäviä opiskeluvalmiuksia. Kesto päätoimisina enintään kuusi kuukautta. Koulutuksen järjestäjä päättää opiskeluvalmiuksia parantavien opintojen järjestämisestä ja sisällöstä. Laki voimaan

11 Keskeiset muutokset Laki ja asetukset voimaan 1.8.2016
Tutkintotoimikuntien tehtävät täsmentyvät: tehtävissä korostuvat näyttötutkintojen ja näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen ja laadunvarmistus. Tutkintotoimikuntien kokoonpanoon pieniä muutoksia Näyttötutkinnon järjestäjistä ja niiden tehtävistä säädetään nykyistä yksityiskohtaisemmin. Säädökset järjestämissopimuksista täsmentyvät, sopimuksen sisältö valtioneuvoston asetukseen. Näyttötutkintosihteeristö Opetushallituksen yhteyteen Arvioinnista ja arvioijille asetetuista edellytyksistä säädetään. Arvioijien roolia vahvistetaan. Arvioinnin oikaisua koskevat säännökset uudistuvat. Henkilökohtaistamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Laki ja asetukset voimaan

12 Ratkaisujen Suomi: ammatillinen koulutus strategisessa hallitusohjelmassa

13

14 Suomi 2025 – yhdessä rakennettu
Suomi on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Luotamme toisiimme. Kunnioitamme toisiamme. Sovimme asioista. Pärjäämme vähemmällä sääntelyllä. Julkisessa taloudessa tulot ja menot ovat tasapainossa. Emme elä velaksi. Suomen kilpailukyky rakentuu korkealle osaamiselle, kestävälle kehitykselle sekä ennakkoluulottomalle uudistamiselle kokeiluja ja digitalisaatiota hyödyntäen. Suomessa kannustetaan uusiutumiseen, luovuuteen ja uteliaisuuteen. Epäonnistuakin saa, virheistä opitaan. Meidän on vapautettava ihmisten omat voimavarat luovuuteen, yritteliäisyyteen ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomesta on tehtävä osaamisen, yrittäjyyden, tasa-arvon ja välittämisen yhteiskunta.

15 Osaaminen ja koulutus: kymmenen vuoden tavoite
Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta. Suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on noussut, mikä tukee suomalaisen yhteiskunnan uudistumista ja mahdollisuuksien tasa-arvoa. Suomi on koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa.

16 Osaaminen ja koulutus: hallituskauden tavoitteet
Oppimisympäristöjä on modernisoitu, digitalisaation ja uuden pedagogiikan mahdollisuuksia hyödynnetään oppimisessa. Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on vähentynyt. Koulutuksen keskeyttäneiden määrä on laskenut. Koulutuksen ja työelämän välinen vuorovaikutus on lisääntynyt. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan laatu ja vaikuttavuus ovat kääntyneet nousuun. Koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyys on lisääntynyt ja koulutusviennin esteet on purettu.

17 Koulutuksen ja osaamisen kärkihankkeet
Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi Nopeutetaan siirtymistä työelämään Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan

18 Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi (1)
Vahvistetaan ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallista merkitystä. Uudistetaan koulutuksen rahoitusta ja rakenteita jatko- opintokelpoisuus säilyttäen. Huolehditaan alueellisesti kattavasta koulutuksesta sekä tiivistetään koulutuksen ja työelämän välistä vuorovaikutusta.

19 Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi (2)
Poistetaan koulutuksen päällekkäisyyksiä. Poistetaan nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen raja-aidat ja kootaan koulutustarjonta, rahoitus ja ohjaus yhtenäiseksi kokonaisuudeksi opetus- ja kulttuuriministeriön alle. Tehdään ammatillisen koulutuksen rahoitus- ja ohjaus-järjestelmästä yhtenäinen kokonaisuus. Kannustetaan koulutuksen järjestäjiä toiminnan tehostamiseen. Lisätään työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Uudistetaan oppisopimuskoulutusta työnantajille aiheutuvaa hallinnollista ja taloudellista taakkaa keventämällä.

20 Nopeutetaan siirtymistä työelämään
Tavoitellaan pidempiä työuria alkupäästä. Tehdään opintopoluista mahdollisimman joustavat koulutusasteiden sisällä ja välillä. Tuetaan nopeaa valmistumista sekä siirtymää työelämään. Uudistetaan korkeakoulujen valintakoemenettelyä. Otetaan käyttöön kolmas lukukausi korkeakouluissa. Lisätään toisen asteen koulutuksen ja korkea-asteen välistä yhteistyötä. Päivitetään kelpoisuusvaatimuksia julkisella sektorilla.

21 Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan (1)
Syvennetään julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä nuorten tukemisessa. Tuetaan nuorten elämänhallintaa ja työllistämistä vahvistamalla sosiaali- ja terveyspalveluita osana nuorisotakuuta. Kerätään parhaat käytänteet kunnista ja laajennetaan toimivat mallit valtakunnalliseksi.

22 Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan (2)
Kehitetään nuorisotakuusta malli, jossa vastuu tukea tarvitsevasta nuoresta on yhdellä taholla. Kaikille peruskoulun päättäville taataan koulutus-, työ- tai kuntoutuspaikka. Vahvistetaan etsivää nuorisotyötä ja työnetsijätoimintaa sekä nuorten mielenterveyspalveluita. Kehitetään nuorten palkkatukea ja Sanssi-korttia työntekoon kannustavampaan suuntaan.

23 Kestävä kasvu ja julkinen talous
Suomen talous nostetaan kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle. Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Hallitus sitoutuu 10 miljardin euron kestävyysvajeen kattamiseen tarvittavien säästöjen ja päätösten toimeenpanoon hallituskauden aikana. Sopeuttamistoimet kohdistuvat hyvin laajasti yhteiskunnan eri lohkoille ja koskettavat kaikkia suomalaisia. Säästöjen ja rakenteellisten uudistusten vaikuttavuutta seurataan vuosittain kehysriihen yhteydessä. Yritysten, yrittäjyyden ja omistajuuden vahvistaminen: Koulutuksen uudistaminen ottaa huomioon työelämän osaamisen tarpeet ja lähentää koulutusta ja työelämää toisiinsa.

24

25

26 Lähde: Helsingin Sanomat 31.5.2015

27 1

28 2

29 3

30 Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen: kymmenen vuoden tavoite
Suomi on ottanut tuottavuusloikan julkisissa palveluissa ja yksityisellä sektorilla tarttumalla digitalisaation mahdollisuuksiin ja purkamalla turhaa sääntelyä ja byrokratiaa. Suomen ketterää uudistumista tuetaan luottamukseen, vuorovaikutukseen ja kokeilujen hyödyntämiseen perustuvalla johtamiskulttuurilla.

31 Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen: hallituskauden tavoitteet
Määrätietoisella johtamismallilla on kehitetty käyttäjälähtöiset, tuottavuutta ja tuloksellisuutta nostavat yhden luukun digitaaliset julkiset palvelut. Julkinen päätöksenteko on innovatiivisesti mahdollistanut ja luonut Suomeen suotuisan toimintaympäristön digitaalisille palveluille ja teollisen internetin sovelluksille ja uusille liiketoimintamalleille. Kansalaisten arkea, yritystoimintaa, maataloutta, investointeja, rakentamista, tervettä kilpailua ja vapaaehtoistoimintaa on helpotettu merkittävästi turhaa sääntelyä purkamalla, hallinnollista taakkaa keventämällä ja lupaprosesseja sujuvoittamalla. Johtamista ja toimeenpanoa on rohkeasti uudistettu vahvistamalla tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja avoimuutta sekä hyödyntämällä kokeiluja ja kansalaisten osallisuutta tukevia toimintatapoja.

32 Digitalisoidaan julkiset palvelut
Toimintatavat uudistaen rakennetaan julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi, jotta julkisen talouden kannalta välttämätön tuottavuusloikka onnistuu. Kehittämisessä priorisoidaan palvelut, joissa tuottavuushyöty on suurin. Digitalisaatio on hallituksen strategian läpileikkaava teema. Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitoinnin periaatteet. Hallinnon sisäiset prosessit digitalisoidaan ja entiset prosessit puretaan. Julkinen hallinto sitoutuu kysymään samaa tietoa kansalaisilta ja yrityksiltä vain kerran. Vahvistetaan kansalaisten oikeutta valvoa ja päättää itseään koskevien tietojen käytöstä, samalla varmistaen tietojen sujuva siirtyminen viranomaisten välillä. Autetaan niitä kansalaisia, jotka eivät ole tottuneet tai jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluita. Valtioneuvostossa vahvistetaan digitalisaation muutosjohtamisen organisointia.


Lataa ppt "Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus SePPO-hankkeen kuulemistilaisuus Lahti ti 2.6.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google