Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS"— Esityksen transkriptio:

1 TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS
Oppisopimuskoulutuksen lainsäädäntö Koulutustarkastaja Esa Björn

2 LAIT JA ASETUKSET Laki ammatillisesta koulutuksesta (630/1998)
Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998) Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (635/1998) Asetus ammatillisesta koulutuksesta (811/1998) Asetus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (812/1998) Asetus opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (806/1998) TSL 55/2001

3 LAKI AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA (630/98)
1§: Soveltamisala Laissa säädetään nuorille ja aikuisille annettavasta ammatillisesta peruskoulutuksesta ja siinä suoritettavista tutkinnoista. 6 §:Yhteydet työelämään Ammatillisessa koulutuksessa tulee ottaa erityisesti huomioon työelämän tarpeet.

4 8 §: Koulutuksen järjestäminen
Opetusministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle taikka valtion liikelaitokselle luvan koulutuksen järjestämiseen. Koulutusta järjestetään ammatillisissa oppilaitoksissa, ammatillisissa erityisoppilaitoksissa ja muissa oppilaitoksissa sekä oppisopimuskoulutuksena. 17 §: Oppisopimuskoulutus Pääosin työpaikalla järjestettävä koulutus voi perustua 15 vuotta täyttäneen opiskelijan ja työnantajan välillä tehtyyn kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen (oppisopimus).

5 Oppisopimuskoulutuksessa työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä opintoja täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutukseen ei sisälly pakollisia liikunnan, muiden taito- ja taideaineiden eikä terveystiedon opintoja. Oppisopimuksena toteutettavaan ammatilliseen peruskoulutukseen osallistuvalle tulee osana koulutusta järjestää mahdollisuus suorittaa ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa säädetty näyttötutkinto. Yrittäjälle voidaan järjestää oppisopimuskoulutusta omassa yrityksessään. Vuoden 2008 alusta lähtien myös virkamiehille voidaan järjestää oppisopimuskoulutusta.

6 Oppisopimuksen purkaminen: Yhteisellä sopimuksella välittömästi
18 § Työntekijöitä koskevan lainsäädännön soveltaminen oppisopimuskoulutukseen Oppisopimuksen purkaminen: Yhteisellä sopimuksella välittömästi Molemminpuolisesti 4 kk koeaikana (TES) TSL 55/ luvun 4 §:n ja 8. luvun 1§ ja 3§ mukaisilla perusteilla Yksipuolisesti, kun työnantaja lopettaa liikkeensä, joutuu konkurssiin tai kuolee Koulutuksen järjestäjän luvalla: TSL:n mukaisilla irtisanomisperusteilla Työpaikalla järjestetyssä koulutuksessa ei noudateta lain ja asetuksen säännöksiä tai työnantajan ja koulutuksen järjestäjän välillä tehdyn sopimuksen määräyksiä Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijaan sovelletaan lisäksi, mitä työntekijän osalta säädetään työajasta, vuosilomasta, työturvallisuudesta ja työntekijän muusta suojelusta.

7 25 b§: Arvioinnista päättäminen
20§: Erityisopetus Vammaisuuden, sairauden, kehityksessä viivästymisen, tunne-elämän häiriön tai muun syyn vuoksi erityisiä opetuspalveluja tarvitsevien opiskelijoiden opetus annetaan erityisopetuksena. Opiskelijalle tulee laatia henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). 25 b§: Arvioinnista päättäminen Oppisopimuskoulutuksessa tietopuolisten opintojen arvioinnista päättää opettaja/-jat ja työpaikalla tapahtuvassa koulutuksessa työnantajan nimeämä henkilö. Koulutuksen järjestäjä päättää tietopuolisten opintojen ja työpaikalla tapahtuvan koulutuksen arviointien yhdistelmästä.

8 30§: Osaamisen tunnustaminen
Opiskelijalla on oikeus saada opetussuunnitelman tavoitteita ja vaatimuksia keskeisiltä osilta vastaavat aikaisemmin suorittamansa opinnot tai muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi ja tunnustetuksi. 39§: Opintososiaaliset edut oppisopimuskoulutuksessa Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalla on oikeus saada tietopuoliseen koulutukseen osallistumisen aikana päivärahaa, sekä perheavustusta mikäli työnantaja ei näiltä päivilta maksa palkkaa. Opiskelijalla on myös oikeus saada korvausta matka- ja majoituskustannuksista siten kuin asianomainen ministeriö päättää.

9 ASETUS AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA (811/98)
6§: Oppisopimus Oppisopimuksesta tulee käydä ilmi sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, tutkinto, joka oppisopimuskoulutuksena suoritetaan sekä opiskelijan palkkauksen perusteet. Oppisopimukseen tulee liittää opiskelijan henkilökohtainen opiskeluohjelma. Opiskeluohjelmassa on luettava hyväksi opiskelijan aikaisempi koulutus ja työkokemus. Opiskeluohjelman laativat yhdessä opiskelija, työnantaja ja koulutuksen järjestäjä siten, että se on liitettävissä oppisopimukseen sopimusta hyväksyttäessä. Oppisopimuskoulutuksessa työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta.

10 Opiskelijan tulee hakea muualla suorittamiensa opintojen tai muutoin
10§: Arvioinnin perusteet Opiskelijan osaaminen ja sen kehittyminen on arvioitava riittävän usein koulutuksen aikana ja koulutuksen päättyessä. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijan suoritukset arvioidaan työpaikalla tapahtuvan koulutuksen osalta ja tietopuolisissa opinnoissa. Työnantajan ja tietopuolisen opetuksen järjestäjän suorittamat arvioinnit liitetään koulutuksen järjestäjän myöntämään todistukseen (13§). 12a §: Osaamisen tunnustaminen Opiskelijan tulee hakea muualla suorittamiensa opintojen tai muutoin hankkimansa osaamisen arviointia ja tunnustamista.

11 LAKI AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA (631/1998)
1§: Määritelmä ja suhde muihin säädöksiin Ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja samoin kuin niihin valmistavaa koulutusta sekä muuta kuin näyttötutkintoihin valmentavaa ammatillista lisäkoulutusta.

12 3§: Yhteydet työelämään
Tutkinnoissa ja koulutuksessa tulee ottaa erityisesti huomioon työelämän tarpeet. Näyttötutkintoja tulee suunnitella ja järjestää yhteistyössä elinkeino- ja muun työelämän kanssa. 7§: Tutkintotoimikunnat Näyttötutkintojen järjestämisestä ja valvomisesta vastaavat Opetushallituksen yhteydessä toimivat tutkintotoimikunnat. Tutkintotoimikuntien jäsenten tulee edustaa työnantajia, työntekijöitä, opettajia ja, jos itsenäinen ammatin harjoittaminen on alalla laajuudel- taan merkittävää, itsenäisiä ammatinharjoittajia. Tutkintotoimikunta tekee sopimukset näyttötutkintojen järjestämisestä sellaisten yhteisöjen ja säätiöiden kanssa, joilla on riittävä asiantuntemus näyttötutkintojen järjestämiseen.

13 Tutkintotoimikunta antaa tutkintotodistuksen henkilölle, joka on
hyväksytysti suorittanut kaikki tutkinnon osat. 8§: Näyttötutkintoon valmistava koulutus, henkilökohtaistaminen ja tutkinnon suorittaminen Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen sisällöstä ja järjestämisestä tutkintojen perusteiden mukaisesti. Näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen osallistuvalle tulee osana koulutusta järjestää mahdollisuus suorittaa näyttötutkinto. Koulutuksen järjestäjä huolehtii näyttötutkintoon ja siihen valmistavaan koulutukseen hakeutuvan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistamisesta.

14 Koulutuksen järjestäjä on tutkintotoimikunnan kanssa sovittavalla tavalla velvollinen järjestämään mahdollisuuksia suorittaa näyttötutkintoja myös ilman niihin valmistavaa koulutusta. 12§: Näyttötutkinnot Ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomina näyttötutkintoina voidaan suorittaa ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Ammatillisissa perustutkinnoissa osoitetaan ammattitaidon saavuttamisen edellyttämät tiedot ja taidot. Ammattitutkinnoissa osoitetaan alan ammattityöntekijältä edellytetty ammattitaito. Erikoisammattitutkinnoissa osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallinta.

15 17§: Opiskelusta ja tutkinnoista perittävät maksut
Näyttötutkintoon osallistuvalta peritään tutkintomaksu. Tutkintomaksu määrätään siten, että maksut vastaavat tutkintotoiminnasta aiheutuvia kustannuksia. 17a §: Tutkintomaksujen suorittaminen ja tilittäminen Tutkinnon järjestäjä perii tutkintomaksun näyttötutkintoon ilmoittau- tumisen yhteydessä ja tilittää tutkintomaksut Opetushallitukselle.

16 ASETUS AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA (812/98)
Määräyksiä tutkintojärjestelmästä, tutkintotoimikuntien roolista sekä tutkintojen järjestämissopimuksista.Lisäksi asetus ohjeistaa tutkintotodistusten myöntämistä sekä tutkintosuoritusten arviointia. 7§: Tutkintosuoritusten arviointi Näyttötutkintoina suoritettavien ammatillisten perustutkintojen arvioinnissa noudatetaan ammatillisen peruskoulutuksen arviointiasteikkoa (3-1). Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. 9§: Oppisopimuskoulutus Oppisopimuskoulutuksesta on voimassa, mitä asetuksessa ammatillisesta koulutuksesta (811/98) säädetään.


Lataa ppt "TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google