Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W."— Esityksen transkriptio:

1 Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W

2 W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus I Tutkinnon laskennallisen keston tulee vastata sen todellista kestoa Opiskelijan vuosittainen työaika on 1600 tuntia 1600 tuntia on 60 opintopistettä 1 opintopiste on laskennallisesti 26,67 tuntia 1 opintopiste on laskennallisesti 26,67 tuntia 1 tunti on laskennallisesti 0,0375 opintopistettä 1 tunti on laskennallisesti 0,0375 opintopistettä Yliopistoissa kandidaatin tutkinto 4200 tuntia opiskelijan työtä (180 op) ja maisterin tutkinto 3200 tuntia opiskelijan työtä (120 op)

3 W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus II Ennen mitoittamista on selvitetty kokonaisuus kompetenssit, tavoitteet ja ydinaines kompetenssit, tavoitteet ja ydinaines Mitoitus on opetussuunnitelmatyön tekninen puoli tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi helppoa! tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi helppoa! Valtakunnallisia suosituksia ei ole olemassa kaikkien etu on, että mietitään mitoituksen perusteet yhdessä ja mitoitetaan opintojaksot yhdessä. kaikkien etu on, että mietitään mitoituksen perusteet yhdessä ja mitoitetaan opintojaksot yhdessä. kukin yksikkö päättää itse, miten asia käytännössä toteutetaan kukin yksikkö päättää itse, miten asia käytännössä toteutetaan

4 W5W / Marianne Isola 2004 Opintojen mitoitus III Tapahtuu keskimääräisen opiskelijan mukaan lahjakkaat pääsevät ”vähemmällä” – osa tekee enemmän lahjakkaat pääsevät ”vähemmällä” – osa tekee enemmän Avoimuuden lisääminen tärkeää opiskelijat tietävät opintojaksoon vaadittavan työmäärän opiskelijat tietävät opintojaksoon vaadittavan työmäärän opiskelijoille pitää kertoa, mihin aikaa on varattu ja kuinka paljon opiskelijoille pitää kertoa, mihin aikaa on varattu ja kuinka paljon On mietittävä oppimisen ja kontaktiopetuksen suhdetta esityö? jälkityö? esityö? jälkityö?

5 W5W / Marianne Isola 2004 Pohdintatehtävä I Mihin perustuu opintojen mitoitus omissa ammattikorkeakouluissanne? Pohtikaa asiaa pienissä ryhmissä!

6 W5W / Marianne Isola 2004 ”Anna aikaa ajatella” Mitoitusmallin käyttöä varten erilaiset opetusmenetelmät luokitellaan viiteen opetusmuotoon Opetuksen tuottajat yhdessä päättävät mitä opetusmenetelmiä käytetään mitä opetusmenetelmiä käytetään miten ne jaetaan opetusmuodoiksi miten ne jaetaan opetusmuodoiksi mitä suhdelukuja käytetään mitä suhdelukuja käytetään

7 W5W / Marianne Isola 2004 Opetusmuodot I Esittävä opetus on tietoa välittävää opetusta, jossa opettaja selostaa, näyttää tai havainnollistaa opittavaa asiaa, ja opiskelijat seuraavat mahdollisesti muistiinpanoja tehden opettajan esitystä Toiminnallinen opetus edellyttää opiskelijan osallistumista toimintaan muutenkin kuin muistiinpanoja tekemällä (esim. valmentavat ennakkotehtävät, kotitehtävät jne.)

8 W5W / Marianne Isola 2004 Opetusmuodot II Tehtäväohjatussa opetuksessa kontaktiopetusta ei ole lainkaan, tai se on hyvin vähäistä ja tilanteenmukaista. Opettaja antaa opiskelijalle tehtävän, jonka jälkeen opiskelija huolehtii sen tekemisestä itsenäisesti ja omavastuisesti. Kirjallisuuteen perehtyminen Opiskelija lukee omavastuisesti ja annettujen ohjeiden mukaan kurssin oppisisältöön liittyvää kirjallista materiaalia. Virtuaaliopetus Opiskelija suorittaa tehtäviä ja kommunikoi ennen kaikkea kirjoittamalla. Opettaja on läsnä jonkun teknisen välineen kautta.

9 W5W / Marianne Isola 2004 Mitoituskertoimet opetusmuodoille I (aine- ja perusopinnot) Esittävä opetus Luennot: 1:1 → 2 h Harjoitukset: 1:2 → 3 h Toiminnallinen opetus Aktivoivat luennot: 1:2 → 3 h Ohjatut harjoitukset:1:3 → 4 h Aktivoiva havainnollistaminen: 1:1 tai 1:2 → 2-3 h Ongelmakeskeinen opetus: 1:5 → 6 h Seminaarit: 1:2 → 3 h Työharjoittelusovittava erikseen Katso tarkemmin Anna Aikaa Ajatella – kirjasta!

10 W5W / Marianne Isola 2004 Mitoituskertoimet opetusmuodoille II (aine- ja perusopinnot) Tehtäväohjattu opetus kirjallinen tuotos, artefakti, esittävä tuotos, autenttinen tehtävä tms. Esim. 100 sanaa → 1 h Kirjallisuuteen perehtyminen Kirjallisuus oheislukemistona (ei mitoiteta erikseen) Kirjallisuus suoritetaan erikseen kirjatenttinä (kolme lukemiskertaa: 100 sivua → 20-30 tuntia) Kirjallisuudesta vaaditaan erillinen suorite (yksi lukukerta; 100 sivua → 7-10 h + 100 sanaa → 1 h) Kirjallisuus hakuteoksen tapaan käytettynä (yksi lukukerta; 100 sivua → 7-10 h) Virtuaaliopetus Samat kertoimet kuin edellä, mutta mitoituksessa huomioidaan myös 8-24h opetusympäristöön tutustumista

11 W5W / Marianne Isola 2004 Opintojaksojen mitoittaminen Opintojaksojen mitoituksen on oltava realistinen tavoitteena on aina ymmärtävä oppiminen tavoitteena on aina ymmärtävä oppiminen Mitoittaminen voi perustua: Kertoimiin → huonoin vaihtoehto Kertoimiin → huonoin vaihtoehto Intuitioon → perinteinen vaihtoehto Intuitioon → perinteinen vaihtoehto Mitoitusoppaaseen → uusi vaihtoehto Mitoitusoppaaseen → uusi vaihtoehto Mitoituksen olisi perustuttava johonkin muuhun kuin vanhaan järjestelmään. Korkeakoulu / yksikkö voi esim. selvittää omien opiskelijoidensa ajankäyttöä.

12 W5W / Marianne Isola 2004 "Opetuksen näkökannalta opiskelijan ajan tarve on arvioitava aina ymmärtävän oppimisen näkökulmasta. Mitään opetukseen sisällytettävää opintokokonaisuutta tai opintojaksoa ei tule mitoittaa siltä pohjalta, että se saadaan suorittaa asioita oppimatta. Opetuksen tehtävä korkeakouluissa ei voi olla pinnallisen oppimisen tavoittelu tai oppimattomuuden edesauttaminen."

13 W5W / Marianne Isola 2004 Pohdintatehtävä II Onko omien ammattikorkeakoulujenne opinnot mitoitettu ymmärtävän oppimisen näkökulmasta? Miksi on, miksi ei? Miksi on, miksi ei? Mistä tiedät / päättelet asian olevan niin? Mistä tiedät / päättelet asian olevan niin? Pohtikaa asiaa ensin yksin, keskustelkaa sitten pienissä ryhmissä!


Lataa ppt "Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google