Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista."— Esityksen transkriptio:

1 KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista alaisista, joilla joko tutkinto Suomesta tai muualta Valtio, kunta ja yksityisiä työnantajia Ympäri Suomea Eri teollisuuden aloilta 635 kyselyvastausta vuodenvaihteessa 2004- 2005 Kokemusta omaavia ja omaamattomia Muutoin samat kuin yllä

2 Ulkomaalaistaustaiset Suomessa 320 000 toimipaikkaa – 55 000 ulkomaalaista työelämässä ympäri Suomea  työnantajat kokemattomia; 70% ei koskaan saanut ulkomaalaiselta työhakemusta Erilaisia ulkomaalaisia – erilaisia tarpeita ja kykyjä Pakolaisia Avioliiton perässä muuttaneita Korkeasti koulutettuja ja heidän puolisoitaan (kahden uran perheet)

3 Korkeakoulut merkittäviä alueiden kansainvälistäjiä “Alueemme korkeakoulun ansiosta alueemme on monikulttuuristunut” “Alueemme korkeakoulun ansiosta liiketoiminnastamme on tullut kansainvälisempää” Erilaisia näkemyksiä suomalaisen tutkinnon tarpeellisuudesta

4 Positiiviset asenteet, muttei toteutunutta tulosta + Ulkomaalaiset eivät ole uhka suomalaiselle työelämälle + Monikulttuuriset työyhteisöt ovat innovatiivisempia + Ulkomaalaiset ovat mahdollisuus ? Liiketoiminta ei ole kehittynyt, ei uusia asiakkaita, ei uusia liiketoimintakumppaneita  henkilöstötilinpäätöksiin ulkomaalainen osaaminen esille  ulkomaalaiset koulutusta vastaavaan työhön

5 Ulkomaalaisen työnhakijan tulee Osata suomea Omata iso suomalaisista koostuva verkosto Kyetä poistamaan tunne suuremmasta riskistä rekrytoinnin yhteydessä Todentaa osaamisensa ja ammattitaitonsa jo haastattelussa Osata käyttäytyä kuten suomalaiset työhönotossa ja töissä (opiskelukaverit, naapurit, kollegat, ystävät)

6 Työharjoittelun erot yliopisto vs ammattikorkeakoulu Työtä ja työharjoitteluraportti; työharjoittelijalla tietyt perusopinnot takanaan Opettajan/mentorin ohjaus myös työaikana – ei yksin uimaan! Vaativaa koulutukseen perustuvaa työtä työnantajan ohjauksessa

7 Pohdittavaa… Millaista työharjoittelun puitteita on luotu korkeakoulujen ja yritysten yhteistyölle eri puolilla? Millaisia hyviä käytäntöjä eri puolilla on, jotka auttavat ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita löytämään työharjoittelupaikan? Millaista tulisi korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön olla työharjoittelun kehittämisen olla?


Lataa ppt "KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google